Μια βιωματική άσκηση ανέδειξε το ψηφιακό χάσμα στη χώρα

Η COSMOTE κάνει την τεχνολογία προσιτή, για ένα κόσμο καλύτερο για όλους


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
9:04
19/03/2018
Μια βιωματική άσκηση ανέδειξε το ψηφιακό χάσμα στη χώρα
2
loading

Τι κοινό έχει μια εκπαιδευτικός από την Κρήτη, μια φοιτήτρια από τον Πειραιά, μια ηλικιωμένη γυναίκα από την Καλαμάτα και μια άνεργη πτυχιούχος από τα Κουφονήσια;

Οι τέσσερις γυναίκες, διαφορετικών ηλικιών και κοινωνικού background, κλήθηκαν να πάρουν μέρος σε μια βιωματική άσκηση μαζί με καθημερινούς ανθρώπους από όλη την Ελλάδα, για τις κοινωνικές και τεχνολογικές ανισότητες. Στάθηκαν σε μια ευθεία γραμμή και ανάλογα με τις φράσεις που διατύπωνε ένας συντονιστής, έκαναν δύο βήματα μπροστά αν η εκάστοτε φράση τις αφορούσε.

Η ίσως ασυνήθιστη για εκείνες άσκηση είναι το λεγόμενο privilege walk. Τι είναι αυτό; Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Παναγιωτόπουλος, πρόκειται για ένα αποτελεσματικό εργαλείο ανάδειξης των κοινωνικών ανισοτήτων. Μια άσκηση συνειδητοποίησης του τρόπου παραγωγής τους που αναδεικνύει την αναγκαιότητα για ρεαλιστικές δράσεις με στόχο ένα καλύτερο κόσμο, ένα νέο κόσμο με ίσες ευκαιρίες για όλους.

Η βιωματική άσκηση που χρησιμοποιείται ευρέως στο εξωτερικό, ως εργαλείο ανάδειξης των κοινωνικών διαφορών, αξιοποιήθηκε και στην Ελλάδα, για να περάσει ένα σημαντικό μήνυμα: ότι με την τεχνολογία μπορούμε να κάνουμε την ζωή μας καλύτερη.

Μετά το τέλος της άσκησης, καθεμία από τις γυναίκες βίωσε διαφορετικά την όλη εμπειρία.

Στο βίντεο που ακολουθεί η Κρητικιά Ελένη σχολιάζει ότι είδε την άσκηση σαν πρόκληση και παραδέχεται ότι οι κόρες της την ενθαρρύνουν να ασχοληθεί με την τεχνολογία.

Η Μαρία από τον Πειραιά παραδέχεται ότι προχωρούσε πολύ γρήγορα κατά τη διάρκεια της βιωματικής άσκησης και ανησυχούσε μήπως έκανε κάτι λάθος.

Η Καλαματιανή Μαρία από την άλλη χρησιμοποιεί μόνο το skype, κι αυτό για να μιλάει με τα παιδιά και τα εγγόνια της που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Η Ραφαηλία από τα Κουφονήσια, βλέποντας ανθρώπους διαφορετικής ηλικίας από περιοχές όλης της χώρας, να περπατούν μαζί μπροστά σκέφτηκε τη διαφορετικότητα που ανέδειξε η άσκηση.

Τα αποτελέσματα της βιωματικής άσκησης ανέδειξαν με άμεσο τρόπο το ψηφιακό χάσμα που επικρατεί στη χώρα.

Όπως υποστηρίζει ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Παναγιωτόπουλος, «εάν υπάρξουν δράσεις οι οποίες θα έχουν ως στόχο την άμβλυνση αυτών των ανισοτήτων σε σχέση με τη χρήση των τεχνολογιών, θα αποτελούν δράσεις που θα παράγουν ένα εξαιρετικά σημαντικό κοινωνικό έργο».

Με όραμά της έναν κόσμο με ίσες ευκαιρίες και ίση πρόσβαση στην τεχνολογία, η COSMOTE συμβάλλει στη δημιουργία αυτού του κόσμου, κάνοντας την τεχνολογία προσιτή σε όλους μας, όπου και αν είμαστε, όποια και αν είναι η ηλικία μας.

Γιατί χρησιμοποιώντας την τεχνολογία προς όφελός μας, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες της εποχής μας, να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας και να χτίσουμε έναν διαφορετικό κόσμο. Έναν κόσμο, καλύτερο για όλους.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Χασαπης

    Το δίκτυο εχει τα κακά του χάλια όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν για ψηφιακές λεωφόρους. Μια μάτια σε ενα ΚΑΦΑΟ προς το μέρος της πολυκατοικίας(χάλκινα καλώδια) θα σας πείσει. Το Ίντερνετ σέρνεται. Είμαστε η πιο αργή χωρα και η πιο ακριβή. Μας κοροϊδεύουν οπως παντα.

  2. avatar Παναγιώτης Νικαια

    Η Cosmote και η καθε cosmote καλα θα κανει να σεβαστει τους πελατες της( δλδ ολους τους κατοικους της ελλαδας) γιατι ολοι απο αυτην παιρνουμε internet και να εχουν ολοι ιση μεταχειριση. Και οχι εγω 5,5Μbps και 2χλμ παρακατω 100mbps. Αυτα τα πράγματα εν ετει 2018 ειναι απαραδεκτα. Αλλά απο οτι φαινεται λεφτα για διαφημισεις εχουν για να αναβαθμισουν κανενα καφαο ή καμια γραμμη μεχρι το σπιτι τπτ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει