Μια ομάδα μηχανικών, από το πανεπιστήμιο Columbia της Μεγάλης Βρετανίας, έχουν αναπτύξει ένα ζευγάρι γάντια που μπορούν να διαβάζουν χειρονομίες και να τις μετατρέπουν σε ομιλία και τραγούδι, προσφέροντας δυνητικά σε κωφούς ανθρώπους έναν εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας.

Το έργο ονομάζεται «Digital Ventriloquized Actor – DIVA» και επικεφαλής είναι ο καθηγητής του Columbia, Sidney Fels. Τα γάντια αναπαράγουν τις κινήσεις των φωνητικών χορδών μέσω των χειρονομιών, οι οποίες διαβάζονται από ένα σύστημα αισθητήρων και παράγουν τους ήχους.

Το δεξί γάντι διαθέτει ένα 3D σύστημα αισθητήρων κίνησης, οι οποίοι μπορούν να ανιχνεύουν εάν το χέρι σας είναι ανοιχτό ή κλειστό. Όταν χέρι ανοίγει, το DIVA παράγει ήχους φωνηέντων (αντιγράφοντας τα χείλη, τα οποία πρέπει να είναι ανοιχτά για να παράγουν φωνήεντα). Όταν το χέρι κλείνει, δημιουργούνται ήχοι συμφώνων. Επιπλέον, το αριστερό γάντι διαθέτει αισθητήρες μεταξύ των δαχτύλων και κλείνοντας δύο δάχτυλα μεταξύ τους, παράγονται χειλικά σύμφωνα, όπως το «π» και το «β».

Ένα χαρακτηριστικό που καθιστά το DIVA μοναδικό, είναι το γεγονός ότι μπορεί να τραγουδάει. Οι 3D αισθητήρες επιτρέπουν στο σύστημα να εντοπίζει τη θέση και τη στάση του δεξιού χεριού στο χώρο, έτσι ώστε κουνώντας το χέρι πάνω και κάτω, αριστερά και δεξιά να παράγονται διαφορετικοί τόνοι στον ήχο. Επιπλέον, ένα πεντάλ στα πόδια του χρήστη, του επιτρέπει να ελέγχει την ένταση του ήχου.

Όπως θα παρατηρήσετε και στο παρακάτω βίντεο, τα αποτελέσματα του DIVA είναι λίγο ανατριχιαστικά αλλά θέτει τις βάσεις για έναν εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας για τους κωφάλαλους. Επιπλέον, για τη πλήρη κατανόηση του συστήματος, απαιτούνται 100, περίπου, ώρες πρακτικής εξάσκησης για την εκμάθηση όλων των ήχων.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.