Η ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή της ερευνητικής κοινότητας στο έργο VENUS-C βρήκε εύφορο έδαφος καθώς μετρούνται τελικά 15 εγκεκριμένες συμμετοχές. Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο αφορά στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος cloud computing υποδομής για επιστημονικές και ερευνητικές εφαρμογές, υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του 7ου Προγράμματος Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποστηρίζεται από το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft.

Η θετική ανταπόκριση της ερευνητικής κοινότητας αναδεικνύει πλήρως την αλλαγή που υλοποιείται στον τομέα της πληροφορικής και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας, τόσο στην Ευρώπη, όσο και διεθνώς, με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση της τεχνολογίας του cloud στην έρευνα, στην επιχειρηματικότητα και στην κοινωνία.

Τα 15 πιλοτικά έργα που θα λάβουν χρηματοδότηση προκειμένου να στηρίξουν τις δοκιμές και την ανάπτυξη της υποδομής cloud του VENUS-C αφορούν σε νέες εφαρμογές που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα επιστημονικής έρευνας (βιοπληροφορική, μηχανική, γεωφυσικές επιστήμες, υγεία και πρόνοια, θαλάσσια επιτήρηση, μαθηματικά, φυσική και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη θετική ανταπόκριση στην ανοιχτή πρόσκληση του VENUS-C, καθώς αποτελεί ένδειξη του γεγονότος ότι η Ευρώπη έχει την όρεξη και το ταλέντο για επιστημονική καινοτομία.

Επιπλέον, χαιρόμαστε για το ότι είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρέχουμε στήριξη προς αυτήν την κατεύθυνση, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση σε υπολογιστική ισχύ για τη διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων και για την εκτέλεση περίπλοκων προσομοιώσεων και υπολογισμών.

Η Microsoft Research είναι περήφανη που αποτελεί καταλύτη σε μια διαδικασία που δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να εστιάζουν περισσότερο στην έρευνά τους και λιγότερο σε θέματα υπολογιστικών υποδομών πληροφορικής. Ευελπιστούμε ότι οι εφαρμογές και οι οργανισμοί που έχουν επιλεγεί θα παράγουν έργο σημαντικό για την επιστημονική κοινότητα και κατ’ επέκταση για το ευρύτερο κοινό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Andrew Herbert, Πρόεδρος της Microsoft Research ΕΜΕΑ.

Οι τρεις ελληνικές πιλοτικές εφαρμογές που θα λάβουν επιχορήγηση από το VENUS-C είναι:

– To Cloud4Trends, το οποίο αναλύει σε πραγματικό χρόνο και αξιοποιεί το περιεχόμενο που δημιουργούν και δημοσιεύουν οι χρήστες microblogging (Twitter) και blogging υπηρεσιών του Παγκόσμιου Ιστού.

– Η εφαρμογή TARCLOUD που ενσωματώνει τεχνικές υπολογισμού προσεγγιστικών ταιριασμάτων miRNAs στο cloud.

– Το Cloud-Quake, μια εφαρμογή που έχει ως στόχο την ανάπτυξη και προσαρμογή σε cloud υποδομές μίας διαδικασίας υπολογισμού χαρτών της χωρικής κατανομής της σεισμικής κίνησης και των σχετικών βλαβών σε πολύ μικρό διάστημα αμέσως μετά τη γένεση ενός ισχυρού σεισμού.

– Τέλος, από το Πανεπιστήμιο της Κύπρου θα συμμετάσχει η εφαρμογή IC-Cloud, η οποία καινοτομεί στον ιατρικό τομέα με την επεξεργασία ζωτικών ενδείξεων ασθενών της εντατικής μονάδας σε πραγματικό χρόνο για εστιασμένη διάγνωση και έγκαιρη πρόγνωση.