Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η ομιλία του Steve Jobs στο WWDC, όπου παρουσιάστηκαν επίσημα η υπηρεσία iCloud, το λειτουργικό Mac OS X Lion και η πέμπτη έκδοση για τις κινητές της συσκευές.

Το πρώτο στο οποίο αναφέρθηκε είναι το νέο λειτουργικό, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει μνεία ότι ήδη οι χρήστες σε Apple λειτουργικό ξεπερνάνε τα 54 εκατομμύρια. Κάποιες από τις καινούργιες λειτουργίες που θα μας προσφέρει το νέο λειτουργικό είναι το AirDrop που θα επιτρέπει να μεταφέρεις αρχεία μεταξύ υπολογιστών με την ίδια σχεδόν ευκολία του drag n drop, το  Auto-Save που θα επιτρέπει την αυτόματη αποθήκευση αρχείων, το Mission Control που πρακτικά είναι ένα αμάλγαμα expose και spaces, καινούργιες χειρονομίες αφής, κάποιες νέες εφαρμογές στο Apple Store, καθώς και τη λειτουργία Resume, που θα επιτρέπει να ξεκινήσεις μία εφαρμογή στο σημείο προτού την κλείσεις και τέλος και την νέα έκδοση διαχείρισης της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Το νέο λειτουργικό θα είναι εφικτό να το κατεβάσεις μόνο από το ηλεκτρονικό κατάστημα της Apple και θα είναι διαθέσιμο από τα μέσα Ιουλίου.

Εξίσου καινούργια πράγματα έχουμε να περιμένουμε και από το iOS 5. Πέραν των νέων εκδόσεων για την ηλεκτρονική αλληλογραφία, τον περιηγητή Safari υπάρχουν κάποιες αρκετά ενδιαφέρουσες βελτιώσεις. Νέος τρόπος αναφορικά με τις ειδοποιήσεις και μία νέα υπηρεσία που θα σου επιτρέπει την ανάγνωση ψηφιακών περιοδικών και εφημερίδων σε μία εφαρμογή. Νέα ενσωματωμένα προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφίας και βελτιωμένες λειτουργίες της ψηφιακής κάμερας. Με την νέα αυτή έκδοση θα σου δίνεται η δυνατότητα να ενεργοποιείς τη συσκευή και να την αναβαθμίζεις δίχως την ανάγκη ηλεκτρονικού υπολογιστή, κάτι που είχε γίνει θέμα συζήτησης εδώ και πολύ καιρό και τελικά εισακούστηκαν οι επιθυμίες των χρηστών.

Τελευταίο αφήσαμε την πολυαναμενόμενη υπηρεσία iCloud. Πρακτικά χάρη σε αυτή δε θα χρειαζόμαστε κάποιον ηλεκτρονικό υπολογιστή για να αποθηκεύουμε και να μεταφέρουμε στις διάφορες συσκευές μας τα διάφορα ψηφιακά βιβλία, μουσική, ταινίες, εφαρμογές και τα λοιπά, αλλά ότι έχουμε αγοράσει θα αποθηκεύεται σε έναν διαδικτυακό σκληρό δίσκο και θα διαμοιράζεται μετά αυτό το υλικό σε όλες τις συσκευές μας, αρκεί να τις έχουμε αδειοδοτήσει. Επιπλέον θα μπορούμε να ελέγξουμε που και ποια συγκεκριμένα τμήματα θέλουμε να κατεβάσουμε από το εν λόγω υλικό, ή απευθείας πλήρως συγχρονισμός με όλες τις συσκευές με όλο το ψηφιακό μας περιεχόμενο. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι προς το παρόν θα παρέχεται δωρεάν χωρητικότητα μέχρι τα 5GB και μετά θα είναι επί πληρωμή ο επιπλέον χώρος.

Τόσο το iCloud, όσο και το iOS 5 θα είναι διαθέσιμα από το Φθινόπωρο. Μέχρι τότε, βέβαια θα έχουμε ένα σωρό πληροφορίες από τις εκδόσεις που θα παρέχονται σε προγραμματιστές.