Στην τελευταία πράξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994, η Βραζιλία νικά την Ιταλία στη φάση των πέναλτι και στέφεται βασίλισσα του κόσμου έπειτα από μακρά υπομονή 24 ετών, από το Μουντιάλ του Μεξικού δηλαδή το 1970!

Ανάμεσα στους παίκτες που πανηγύριζαν την κατάκτηση της βαρύτιμης κούπας κι ένα 17χρονο αγόρι, που είχε απολαύσει τον θρίαμβο από τον πάγκο, έμελλε όμως να κάνει τα δικά του στα επόμενα χρόνια, γινόμενος ένας από τους καλύτερους επιθετικούς που γνώρισε ποτέ η υφήλιος και αποσπώντας δικαιολογημένα το παρατσούκλι «O Fenômeno».

Ο πιτσιρικάς δεν ήταν άλλος από τον φοβερό και τρομερό Ρονάλντο, ο οποίος όταν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2011, 17 χρόνια μετά το νικητήριο εκείνο απόγευμα στην Καλιφόρνια, θα είχε οδηγήσει τη Σελεσάο σε άλλη μια παγκόσμια κούπα, μετρώντας μια σειρά από προσωπικά ρεκόρ στην πορεία!

Το 1996, όταν άρχισε να κυκλοφορεί πια με τον τίτλο «Φαινόμενο», ο Ρονάλντο είχε ήδη κατακτήσει τον πρώτο του FIFA World Player τίτλο, με τον δεύτερο να έρχεται λίγο αργότερα, το 1998.

Έτσι τα πράγματα έμοιαζαν πολύ ευνοϊκά για τον ίδιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας το 1998: σκοράροντας 4 γκολ και βγάζοντας 3 ασίστ στην πορεία της Βραζιλίας μέχρι τον τελικό, ο 21χρονος άσος ήταν έτοιμος για την πρώτη του μουντιαλική κούπα. Οι Γάλλοι του Ζινεντίν Ζιντάν δεν είχαν πει ωστόσο την τελευταία τους λέξη και στον τελικό, με τον Ρονάλντο σκιά του εαυτού του, επικρατούν της Σελεσάο με 3-0 και της κλέβουν τη δόξα!

Με τον Ρονάλντο εκτός γηπέδων για 15 ολόκληρους μήνες, ο κόσμος παρατήρησε έκπληκτος τη μεγάλη επιστροφή του άσου στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, στα γήπεδα της Κορέας και της Ιαπωνίας, όταν το «Φαινόμενο» έβαλε σκοπό να διώξει από τη συλλογική μνήμη την καταστροφική βραδιά του τελικού του 1998.

Με τη βοήθεια Ροναλντίνιο και Ριβάλντο, ο βραζιλιάνος superstar προσθέτει 8 ακόμα γκολ στις μουντιαλικές του εμφανίσεις (κορυφαίος σκόρερ του Μουντιάλ), οδηγώντας έτσι τη Σελεσάο στην πέμπτη της κούπα σε Παγκόσμιο Κύπελλο!

Η δική του επιβράβευση για τον άθλο θα ήταν ο τρίτος FIFA World Player τίτλος του, με τον Ρονάλντο να σκοράρει σε κάθε ματς της διοργάνωσης, εκτός του προημιτελικού με την Αγγλία, ισοφαρίζοντας έτσι το βραζιλιάνικο ρεκόρ των 12 γκολ του Πελέ σε Μουντιάλ.

Τελευταία συμμετοχή του Ρονάλντο σε Παγκόσμιο Κύπελλο θα ήταν στα γήπεδα της Γερμανίας το 2006, όταν θα ανέβαζε τον δείκτη του μουντιαλικού σκοραρίσματός του στο ρεκόρ των 15 γκολ, πριν η Γαλλία του Ζιζού παρεμβληθεί για άλλη μια φορά στον δρόμο του, αυτή τη φορά στα προημιτελικά (1-0).

Το «Φαινόμενο» άφησε το στίγμα του βαθιά χαραγμένο στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου…