Δεν παρουσιάζουν αξιοσημείωτες διακυμάνσεις τα ποσοστά των γερμανικών κομμάτων στην εβδομαδιαία δημοσκόπηση του FORSA. Η κατάκτηση του Μουντιάλ όμως φαίνεται να σταθεροποιεί τη δημοτικότητα της Άγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με την τακτική δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των Stern και RTL, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) συνεχίζουν να λαμβάνουν 41 % στην πρόθεση ψήφου, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) παραμένουν καθηλωμένοι στο 23 %, οι Πράσινοι (Grüne) στο 11 %, η Αριστερά (Linke) στο 9 %, το ευρωσκεπτικιστικό Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD) συγκεντρώνει 6 % ενώ κάτω από το εκλογικό όριο του 5 % εξακολουθεί να βρίσκεται το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) που λαμβάνει μόλις 3 %.

Στο ερώτημα ποιόν θα ψηφίζατε εάν ήταν δυνατή η απευθείας εκλογή καγκελαρίου, η Άγκελα Μέρκελ εξακολουθεί να διατηρεί τεράστιο προβάδισμα. Ενώ μόλις το 14 % δηλώνει ότι θα ψήφιζε τον αντικαγκελάριο, υπουργό Οικονομίας και πρόεδρο του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, το 59 % συνεχίζει να εκφράζει την προτίμησή του στο πρόσωπο της νυν καγκελαρίου. Πρόκειται για μια διαφορά της τάξης των 45 ποσοστιαίων μονάδων.

Κυρίαρχο θέμα των ημερών για τους γερμανούς πολίτες είναι η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου από την Εθνική Γερμανίας. «Για τα δυο τρίτα των Γερμανών είναι το σημαντικότερο θέμα», όπως σημειώνει ο επικεφαλής του Forsa Μάνφρεντ Γκιούλνερ προς το περιοδικό Stern. Και αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, ενδέχεται να ωφελήσει την καγκελάριο Α. Μέρκελ, η οποία, σημειωτέον, κλείνει αύριο Πέμπτη τα 60 της χρόνια. «Σκηνοθέτησε την παρουσία της στο Μουντιάλ με μεγάλη επιδεξιότητα καθώς παρακολούθησε τον πρώτο αγώνα και τον τελικό, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι νοιάζεται. Αυτό σταθεροποιεί την ούτως ή άλλως υψηλή της δημοτικότητα».

Τα ποσοστά της δημοτικότητάς της μάλιστα βρίσκονται σε τόσο υψηλά επίπεδα που δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης, όπως λέει: «Το κύρος της συγκρίνεται με εκείνο του Κόνραντ Αντενάουερ (σ.σ. ο πρώτος μεταπολεμικός καγκελάριος της Γερμανίας, 1949-1963) στις καλύτερες μέρες του».

Η επιτυχία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου δεν θα έχει πάντως έναν «αποδεδειγμένο αντίκτυπο» και στην γερμανική οικονομία, εκτιμά ο ειδικός: «Οι Γερμανοί δεν έχουν ξαφνικά περισσότερα λεφτά λόγω του Μουντιάλ». Όσον αφορά τις γενικότερες οικονομικές προοπτικές, οι πολίτες εμφανίζονται μάλλον ουδέτεροι, χωρίς να είναι ούτε απαισιόδοξοι αλλά ούτε και ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Εντούτοις οι Γερμανοί δεν ανησυχούν πλέον τόσο για τη θέση εργασίας τους όπως μέχρι πριν από μερικά χρόνια.