Έχουν γραφτεί πολλά και θα γραφτούν ακόμα περισσότερα. Η μεταγραφή του Μέσι στην Παρί Σεν Ζερμέν άλλωστε είναι το μεταγραφικό στόρι του καλοκαιριού, για να μην πούμε η σπουδαιότερη μεταγραφή μετά από εκείνη του Κριστιάνο Ρονάλντο στη Γιουβέντους.

Επτασφράγιστο μυστικό παραμένει το πλήρες περιεχόμενο του συμβολαίου που υπέγραψε την Τρίτη ο Λιονέλ Μέσι με την Παρί Σεν Ζερμέν. Οι πληροφορίες δίνονται στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης με το σταγονόμετρο και από τις δύο πλευρές.

Πάντως, αν και αρχικά έγινε γνωστό πως ο ετήσιος μισθός του διεθνή άσου θα είναι 35 εκατ. ευρώ, η γαλλική εφημερίδα Le Parisien αποκάλυψε ότι ο Μέσι θα λαμβάνει 41 εκατ. ευρώ ετησίως με το συμβόλαιο του να είναι διετές αλλά με οψιόν ενός ακόμα έτους.

Την Πέμπτη η Παρί Σεν Ζερμέν ανακοίνωσε πως ένα μέρος του πακέτου των αποδοχών του ποδοσφαιριστή περιλαμβάνει κρυπτονομίσματα fan tokens. Αν και ο γαλλικός σύλλογος δεν διευκρίνισε το ποσό που θα λάβει ο 34χρονος παίκτης σε κρυπτονομίσματα, στην σχετική ανακοίνωση ανέφερε πως αυτό είναι σημαντικό.

«Ο Λιονέλ Μέσι είναι ο πρώτος παίκτης στον κόσμο που λαμβάνει Fan Tokens ως μέρος του συμβολαίου του με την Παρί Σεν Ζερμέν», ανακοίνωσε στον λογαριασμό της στο Twitter η εταιρεία Socios.com, η οποία δημιούργησε τα Fan Tokens, το ψηφιακό διαβατήριο για να συνδέονται οι φίλαθλοι με την αγαπημένη τους ομάδα.

Τι είναι τα fan token για την Παρί Σεν Ζερμέν

Το 2018 η μαλτέζικη start up Chiliz, ιδιοκτήτρια της πλατφόρμας Socios.com δημιούργησε τα PSG fan tokens, ένα είδος κρυπτονομίσματος για το γαλλικό κλαμπ.

Το κρυπτονόμισμα επιτρέπει μέσω ειδικής εφαρμογής την άμεση αλληλεπίδραση των φιλάθλων με την ομάδα, καθώς εκατομμύρια φίλοι της ομάδας σε όλο τον κόσμο έχουν το δικαίωμα ψήφου για ήσσονος σημασίας θέματα, όπως ένα μήνυμα στους τοίχους των αποδυτηρίων που θα παρακινεί τους παίκτες πριν από έναν δύσκολο αγώνα ή να επιλέξουν την μουσική που θα ακούγεται στον αγωνιστικό χώρο ενώ οι οπαδοί μπορούν, επίσης, να επικοινωνήσουν με τους αγαπημένους τους παίκτες μέσω βιντεοκλήσης.

Η άφιξη του Μέσι στο Παρίσι εκτίναξε την αξία των κρυπτονομισμάτων της Παρί Σεν Ζερμέν με τον όγκο των συναλλαγών να ξεπερνά τα 1,2 δισ. δολάρια λίγες μέρες πριν ο πρώην παίκτης της Μπαρτσελόνα πατήσει το πόδι του στη γαλλική πρωτεύουσα. Η αξία του fan token εκτινάχθηκε κατά 130% μέσα σε πέντε μέρες, όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για την συμφωνία του Μέσι με τον γαλλικό σύλλογο.

Τι είναι τα fan tokens, που συνδέουν τον Αργεντινό σούπερ σταρ με εκατομμύρια οπαδούς της Παρί Σεν Ζερμέν σε όλο τον κόσμο – 41 εκατ. ευρώ ο ετήσιος μισθός του Μέσι, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Le Parisien