Ρεάλ-Κριστιάνο στο περσινό κλείσιμο και Μπαρτσελόνα-Μέσι στο φετινό άνοιγμα. Ο χρόνος που φεύγει άλλαξε ήρωες, πρωταγωνιστές και εκπλήξεις. Ας θυμηθούμε τι συνέβη το 2017 στο ισπανικό ποδόσφαιρο. Είναι περίεργες αυτές οι ημερολογιακές ανασκοπήσεις. Σε μπερδεύουν, σε δυσκολεύουν, σε κάνουν να σιχτιρίσεις αρκετά, καθώς τις στήνεις. Το πρόβλημα είναι το ίδιο που συναντάς και στην υπόθεση της «Χρυσής Μπάλας». Δεν αφορούν μία σεζόν, αλλά μία χρονιά που χωρίζεται σε δύο περιόδους. Από τη μία είναι το κλείσιμο της προηγούμενης και έπειτα το ξεκίνημα της διάδοχης κατάστασης, που σπάνια είναι ίδια με την προηγούμενη. Διαφορετικά αφεντικά, ήρωες και εκπλήξεις. Και δεν υπάρχει πιο τρανταχτό παράδειγμα από αυτό που συνέβη φέτος στην Ισπανία. Ρεάλ και Ρονάλντο έκλεισαν πανηγυρικά το πρώτο μισό του χρόνου, κατακτώντας σχεδόν τα πάντα και Μπαρτσελόνα-Μέσι έχουν πάρει τα σκήπτρα και πετάνε. Ας δούμε λοιπόν συνοπτικά τι συνέβη γενικότερα στην Primera Division για το 2017…

Ο τίτλος: Δεν το έχανε η Ρεάλ

Η Μπαρτσελόνα έκανε το come back για έναν τίτλο που έμοιαζε χαμένος. Η Ρεάλ όσο και να ζοριζόταν ενίοτε, είχε τον τρόπο έστω και στο φινάλε να παίρνει τα παιχνίδια της. Η ήττα όμως των Μπλαουγκράνα στη Μάλαγα οκτώ αγωνιστικές πριν το φινάλε, ήταν που σφράγισε ουσιαστικά τον τίτλο υπέρ των Μαδριλένων. Η Μπάρτσα έκανε το 7×7 και μαζί διπλό στη Μαδρίτη, αλλά οι Μερένγκες δεν το έχαναν με τίποτα. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος με τρεις βαθμούς διαφορά και λίγο αργότερα εκείνη του Champions League τοποθέτησαν σε ιστορικό σημείο την ομάδα του Ζινεντίν Ζιντάν, η οποία συνολικά στο 2017 πήρε τους πέντε από τους έξι τίτλους που διεκδίκησε, χάνοντας μόνο το Κύπελλο.

Το ασανσέρ: Βαλένθια τους βάθους και του ύψους

Η Βαλένθια τα είχε χαμένα. Αλλαζε τους προπονητές και δεν μπορούσε να πιαστεί από πουθενά. Υπήρξαν στιγμές που σε τρόμαζε ότι θα μπορούσε ακόμα και να υποβιβαστεί. Κατέγραψε τρομερά αρνητικά ρεκόρ στην ιστορία της και θύμισε τις χειρότερες περιόδους που είχε ever. Εκανε όμως τίμιο φινάλε και τερμάτισε τελικά 12η. Ωστόσο, με τη νέα σεζόν κατέπληξε τους πάντες. Με τον Μαρθελίνο στον πάγκο και αρκετές προσθαφαιρέσεις, έκανε αήττητο ξεκίνημα μέχρι και την 12η αγωνιστική και μπήκε ακόμα και στην κουβέντα για τον τίτλο. Καθώς βγαίνει το 2017, φαίνεται ότι δεν μπορεί να συνεχίσει, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ ψηλά και να βγάζει υγεία, κάνοντας όσους την γούσταραν από παλιά, να χαμογελούν και να νιώθουν ότι αξίζει να την παρακολουθούν ξανά.

MVP: Κριστιάνο ή Μέσι;

Δικαιωματικά μπορούν να μοιραστούν αυτή την κατηγορία. Ο Κριστιάνο έβαλε 53 γκολ σε 59 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις και με την Πορτογαλία, ενώ ο Λιονέλ Μέσι 54 σε 64. Το μισό της προηγούμενης σεζόν ο σούπερ σταρ της Ρεάλ δεν παιζόταν, αλλά φέτος έχει βιώσει το χειρότερο ξεκίνημα της καριέρας του στη La Liga, παρά το ότι κατέκτησε για 5η φορά την «Χρυσή Μπάλα».

Για τον ηγέτη της Μπαρτσελόνα συνέβη το εντελώς αντίθετο. Τούτη την περίοδο βρίσκεται στα καλύτερά του και οδηγεί την ομάδα του σε μυθικό αήττητο, με κερασάκι ακόμα ένα διπλό στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Εάν όμως υπήρξε κάποιος που ήταν μαγικός, αλλά ποτέ δεν τον συμπεριλαμβάνουμε στους MVP, επειδή δεν σκοράρει, αυτός δεν είναι άλλος από τον Λούκα Μόντριτς.

Γέρε χρόνε : Ιστορική Μπάρτσα

Δεν έχει ξαναγίνει. Από Δεκέμβρη να έχει κριθεί ο τίτλος. Ουδέποτε στην ιστορία της La Liga το σήκωσε κάποιος από το -8. Πόσο μάλλον τώρα που η Ατλέτικο βρίσκεται στο -9, η Βαλένθια στο -11 και η Ρεάλ στο απίθανο -14 (με ματς λιγότερο). Το αντίο στον παλιό χρόνο για την Μπαρτσελόνα ήταν τέλειο. Με το 0-3 στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» την τελευταία αγωνιστική του 2017, το αποχαιρετάει ως βέβαιη πρωταθλήτρια. Θα πρέπει να συμβούν μυθικά πράγματα για να το χάσει και η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε μπαίνει αήττητη στο 2018 και με απόλυτη σοβαρότητα και σταθερότητα.

Η έκπληξη: Χιρόνα – Εϊμπάρ

Για πρώτη φορά στην ιστορία της έκανε το τρελό και βρέθηκε από το πουθενά στα σαλόνια. Η τρίτη καλύτερη ομάδα της Καταλωνίας όχι μόνο κάνει την παρθενική εμφάνισή της, αλλά το κάνει και με σπουδαίο τρόπο, καθώς βρίσκεται ήδη στην 10η θέση και στο +8 από τον υποβιβασμό, παίζοντας και ωραία μπάλα. Εκείνη όμως που κάνει διαρκώς την υπέρβαση, είναι η Εϊμπάρ. Κάθε χρόνο είναι για να πέσει και κάθε χρόνο τέτοια εποχή βρίσκεται κοντά στην Ευρώπη. Το φοβερό στη δική της περίπτωση είναι ότι κάθε σεζόν φεύγουν οι καλύτεροί της κι εκείνη ψωνίζει μονίμως από το… πανέρι των ελεύθερων και των αχρείαστων δανεικών, αλλά ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τους κάνει πάντα σοβαρότατη ομάδα.

Το γεγονός: Νεϊμάρ – Ντεμπελέ

Μάλλον κανείς δεν πίστευε ότι θα γινόταν. Η Παρί όμως έκανε τα… μαγειρέματά της με το Κατάρ, ντρίμπλαρε το Financial Fair Play και έδωσε με πλάγιο τρόπο στην Μπαρτσελόνα τα 222 εκατ. Ευρώ της ρήτρας. Ο Νεϊμάρ εννοείται ότι πήγε τρέχοντας, καθώς κι εκείνος… έφτιαξε οικονομικά και τα δισέγγονά του. Η Μπάρτσα έκανε την αντεπίθεσή της. Προσπάθησε με τον Φελίπε Κοουτίνιο, δεν της έκατσε και τελικά πλήρωσε με τη σειρά της 150 εκατ. ευρώ για να πάρει τον Ουσμάν Ντεμπελέ από την Ντόρτμουντ. Κάπως έτσι συνέβησαν οι δύο πιο δαπανηρές μεταγραφές όλων των εποχών στο πήγαιν’ έλα του παζαριού στην Ισπανία.

Το πρόσωπο: Ερνέστο Βαλβέρδε

Δεν το περίμενε κανείς. Ενας προπονητής από τον πάγκο του Ολυμπιακού σε εκείνον της Μπαρτσελόνα. Και πες εντάξει, αυτό συνέβη. Τα παρακάτω δεν τα είχαν ονειρευτεί ούτε οι πιο τρελοί οπαδοί των Μπλαουγκράνα. Σεμνά και ταπεινά, με ένα σωρό προβλήματα, κάνει μυθικά ρεκόρ. Αήττητος, σίγουρος πρωταθλητής, στο +14 από τη Ρεάλ και μάλιστα με κλείσιμο χρονιάς με τρελό 0-3 στη Μαδρίτη. Ναι, είναι ο Ερνέστο ο Βαλβέρδε.

Το ματς: Ρεάλ – Μπαρτσελόνα 2-3

Το διπλό της Μπαρτσελόνα στη Μαδρίτη πέρσι τον Απρίλιο, δεν ήταν απλά μία ντερμπάρα με τα όλα της. Η νίκη των Καταλανών έβαλε εκείνη τη στιγμή φωτιά στο πρωτάθλημα, αλλά κυρίως προσέφερε στο κοινό την πιο έντονη στιγμή της La Liga για όλο το 2017. Ηταν η κατεβασιά του Σέρζι Ρομπέρτο και το γκολ του Λιονέλ Μέσι στο 92′, μα πάνω απ’ όλα το ξέσπασμα με το άπλωμα της φανέλας μπροστά στο κοινό των αντιπάλων. Μπορεί τους οπαδούς της Ρεάλ να τους ενόχλησε, αλλά ήταν τα πιο έντονα δευτερόλεπτα στο 2017.

Πηγή: gazzetta.gr