Η καριέρα του στην Αγγλία είχε ξεκίνημα που ίσως και ο ίδιος δεν είχε ονειρευτεί. Με 6×6 στην Premier League και με τους υπόλοιπους να αργούν να βρουν ρυθμό και αποτελέσματα, ο Καταλανός έκανε ακόμα και τους ουδέτερους να πουν ότι είναι ο προπονητής μπορεί να δώσει πολύ γρήγορα την ταυτότητά του σε μια ομάδα. Ομως η εικόνα αυτή, δεν άργησε να ξεθωριάσει. Υστερα από την (πρώτη) ήττα από την Τότεναμ (2-0) οι Citizens έβαλαν τη λέξη ‘γκέλα’ στην καθημερινότητά τους. Οι 3 σερί εντός έδρας ισοπαλίες με 1-1 με Εβερτον, Σαουθάμπτον, Μίντλεσμπρο και η ήττα από την Τσέλσι (1-3) μετέτρεψαν την Σίτι από απόλυτο φαβορί σε απλό διεκδικητή και στην πορεία τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα αφού πλέον στόχος είναι μια θέση στην πρώτη 4άδα. Ο Πεπ προσέθεσε στο βιογραφικό μια συνήθεια που δεν είχε τα προηγούμενα χρόνια καθώς άρχισε να αναφέρεται συστηματικά στη διαιτησία και ίσως το… τελειωτικό χτύπημα ήρθε από την Εβερτον, από την οποία οι Πολίτες διασύρθηκαν με 4-0 σε ένα ματς στο οποίο «ήλεγξαν» σύμφωνα με τον Καταλανό. Με αφορμή την πρόσφατη ήττα στο Goodison Park, που, ήταν η πιο βαριά σε αγώνα πρωταθλήματος, πάμε να θυμηθούμε τις χειρότερες στιγμές του Γκουαρδιόλα σαν προπονητής…

20 Απριλίου 2010 | Ημιτελικά Champions League, πρώτο σκέλος Ιντερ – Μπαρτσελόνα 3-1

Με την Μπαρτσελόνα να είναι κυρίαρχος στο ισπανικό πρωτάθλημα -και τελικά να κατακτά τον τίτλο- πολλοί μπορεί να περίμεναν ότι θα καταφέρει να γίνει η πρώτη ομάδα που κατακτά back-to-back τίτλους στο Champions League, όμως αυτή η φιλοδοξία του Πεπ έπεσε πάνω στην Ιντερ του Ζοσέ Μουρίνιο. Στο πρώτο σκέλος των ημιτελικών στο Meazza, Σνάιντερ, Μαϊκόν και Μιλίτο σκόραραν για τους Nerazzurri που νίκησαν με 3-1 και στη ρεβάνς κράτησαν μαεστρικά το σκορ στο σε βάρος τους 1-0 ενώ έπαιζαν από το 27’ με δέκα παίκτες εξαιτίας άδικης αποβολής του Τιάγκο Μότα. Στον τελικό η Ιντερ με δύο γκολ του Μιλίτο νίκησε 2-0 την Μπάγερν Μονάχου και πήρε τον τίτλο ενώ ο Γκουαρδιόλα πανηγύρισε την κατάκτηση της La Liga, του ευρωπαϊκού Super Cup, του ισπανικού Super Cup και του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Συλλόγων.

12 Απριλίου 2014 | Bundesliga Μπάγερν Μονάχου – Μπορούσια Ντόρτμουντ 0-3

Τη στιγμή που ήρθε αυτή η ήττα η Μπάγερν είχε ήδη προλάβει να στεφθεί πρωταθλήτρια Γερμανίας, στους οπαδούς των Βαυαρών δεν ήταν δυνατόν να αρέσει η εικόνα της ήττας με 0-3 από την Ντόρτμουντ στην Allianz Arena. Χένρικ Μχιταριάν, Μάρκο Ρόις και Γιόνας Χόφμαν σκόραραν και υποχρέωσαν την Μπάγερν σε δεύτερη σερί ήττα για πρώτη φορά ύστερα από 2.5 χρόνια αφού την προηγούμενη αγωνιστική είχε χάσει από την Αουγκσμπουργκ (0-1). Η ομάδα του Πεπ δεν… στεναχωρήθηκε πολύ από αυτή την ήττα και έκλεισε τη σεζόν με 4 διαδοχικές νίκες στο πρωτάθλημα και την κατάκτηση του Κυπέλλου.

29 Απριλίου 2014 | Ημιτελικά Champions League, δεύτερο σκέλος Μπάγερν Μονάχου – Ρεάλ Μαδρίτης 0-4

Ο ίδιος ο Πεπ έχει πει ότι αυτή η ήττα είναι η χειρότερη της καριέρας του και εύκολα καταλαβαίνει κανείς το γιατί. Εχοντας χάσει 1-0 στο πρώτο σκέλος των ημιτελικών στο Santiago Bernabeu, είδε την Ρεάλ Μαδρίτης να τελειώνει τη δουλειά με εμφατικό τρόπο στο Μόναχο καθώς με δύο κεφαλιές του Σέρχιο Ράμος και ένα γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο προηγήθηκε 0-3 στο ημίχρονο. Ο CR7 έβαλε και το τέταρτο στο δεύτερο μέρος ολοκληρώνοντας την πιο ντροπιαστική ήττα για τον Γκουαρδιόλα. Οπως και η Ιντερ τέσσερα χρόνια πριν, η Ρεάλ κατέκτησε τον τίτλο.

30 Ιανουαρίου 2015 | Bundesliga Βόλφσμπουργκ – Μπάγερν Μονάχου 4-1

Η ήττα που πόνεσε λιγότερο ίσως ήταν εκείνη από την Βόλφσμπουργκ, σε ένα ματς που ήταν το πρώτο μετά τη χειμερινή διακοπή και στο οποίο Κέβιν Ντε Μπρόινε και Μπας Ντοστ πέτυχαν από δύο γκολ. Το 4-1 από τους Wolfe πάντως δεν πτόησε ιδιαίτερα τους Βαυαρούς που έβαλαν 21 τέρματα στα επόμενα 5 ματς πρωταθλήματος, το οποίο και κατέκτησαν. Στην τελευταία χρονιά του στην Μπάγερν, πριν μείνει έναν χρόνο εκτός και στη συνέχεια υπογράψει στη Σίτι, ο Γκουαρδιόλα έφτασε στα ημιτελικά στο Champions League και το Κύπελλο Γερμανίας.

19 Οκτωβρίου 2016 | Champions League, φάση ομίλων Μπαρτσελόνα – Μάντσεστερ Σίτι 4-0

Στο ξεκίνημα της σεζόν που διανύουμε, ο Πεπ επέστρεψε στο Camp Nou, όπου κατέκτησε 14 τίτλους με την Μπαρτσελόνα, σαν αντίπαλος πλέον, αφού κάθισε στον πάγκο της Μάντσεστερ Σίτι. Το κακό για τον 45χρονο ήταν ότι όπως στην πρώτη επίσκεψη στο παλιό σπίτι του, ως Citizen, γνώρισε βαριά ήττα μάλλον με κάτω τα χέρια. Ο Πεπ πλήρωσε σε πολύ μεγάλο βαθμό το παιχνίδι από τον τερματοφύλακα καθώς μετά το γλίστρημα του Φερνάντο προ του Μέσι που έφερε το 1-0, ο keeper, Κλαούδιο Μπράβο, έκανε επική γκάφα και είδε απευθείας κόκκινη. Ο Μέσι έκανε party με χατ-τρικ κόντρα στον πρώην προπονητή του, ο οποίος στη επιστροφή Νο2 στο Camp Nou έφυγε με ήττα 4-0.

Πηγή: gazzetta.gr