Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε μετά την κρίσιμη συνάντηση των Big 4…

Οι Βαγγέλης Μαρινάκης, Ιβάν Σαββίδης, Δημήτρης Μελισσανίδης και Γιάννης Αλαφούζος αποχώρησαν από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία χωρίς να κάνουν κάποια δήλωση μετά την κρίσιμη συνάντηση για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, όμως, δέχθηκε να πει δύο λόγια στους δημοσιογράφους που περίμεναν, δίνοντας και το κλίμα για την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στη σχεδόν 4ωρη συνάντηση.

«Οι Έλληνες θέλουν ένα καλύτερο και πιο ποιοτικό ποδόσφαιρο. Με αυτή την συνάντηση μπήκε μία σειρά. Η δουλειά δεν σταματά. Έγινε μονάχα μια καλή αρχή και ελπίζω να συνεχιστεί. Είχαμε ένα τετράωρο έντασης, ντέρμπι είχαμε. Για είκοσι και πλέον χρόνια συζητιόταν το θέμα της ανανέωσης των αθλητικών ομοσπονδιών, κάτι που έγινε πράξη από τη σημερινή Κυβέρνηση. Για πέντε και πλέον χρόνια γινόταν συζήτηση για ένα διάλογο, μια συνύπαρξη σε ένα τραπέζι των παραγόντων, των εκπροσώπων των κορυφαίων ποδοσφαιρικών ομάδων της χώρας μας πράγμα το οποίο έγινε!  Δεν έγινε όμως μόνο του. Έγινε με τη συνεργασία των κορυφαίων στελεχών της FIFA και της UEFA και τους ευχαριστώ γι’ αυτό. Τους ευχαριστούμε διότι οι Έλληνες φίλαθλοι όποια ομάδα και αν υποστηρίζουν θέλουν ένα καλύτερο ποδόσφαιρο, θέλουν ένα ποδόσφαιρο με θέαμα, πιο ποιοτικό και θέλουν γήπεδα γεμάτα. Και προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε με συνέπεια και κυρίως με στόχο. Η σημερινή συνάντηση δεν έλυσε όλα τα προβλήματα, όμως έβαλε μια σειρά και αύριο, εφόσον φυσικά προηγηθεί η αναλυτική ενημέρωση όλων των μελών που συμμετέχουν στη Steering Committee και των εκπροσώπων όλων των ΠΑΕ που έχουν προσκληθεί, είμαι βέβαιος ότι θα επικυρώσουν τα όσα ειπώθηκαν σήμερα και φυσικά θα πάμε παρακάτω. Η δουλειά δεν σταματά, έγινε μια καλή αρχή. Ελπίζω ότι θα συνεχιστεί», ήταν τα λόγια του Λευτέρη Αυγενάκη.

Τι έγινε στο 4ωρο έντασης
Βαγγέλης Μαρινάκης, Ιβάν Σαββίδης, Δημήτρης Μελισσανίδης και Γιάννης Αλαφούζος για πρώτη φορά βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν για τα θέματα του ελληνικού ποδοσφαίρου και η ένταση ήταν μάλλον αναμενόμενο ότι θα υπήρχε. Ανάμεσα στους ισχυρούς άνδρες των μεγάλων ΠΑΕ υπήρξαν στιγμές που ειπώθηκαν διάφορα, αλλά χωρίς ποτέ να ξεφύγει η κατάσταση.

Μία από τις στιγμές που ανέβηκαν οι τόνοι ήταν όταν έπεσε η πρόταση για πρόσωπο κοινής αποδοχής στην ΕΠΟ, με τον Δημήτρη Μελισσανίδη να λέει προς τους εκπροσώπους των FIFA και UEFA: «Εσείς πως βγάζετε πρόεδρο; Με εκλογές δεν το κάνετε και μέσα από τις διαδικασίες του καταστατικού; Έτσι θα το κάνουμε και εμείς στην ΕΠΟ».

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, από την πλευρά του, ζητούσε οι εκλογές να γίνουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, αφού επέκρινε συνεχώς τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, Βαγγέλη Γραμμένο, στον οποίο είπε κάποια στιγμή: «Τι είναι αυτά που λες, δεν υπάρχουν αυτά που λες, θα πας φυλακή για αυτά που έχεις κάνει».

Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού επέμεινε για νέο αρχιδιαιτητή και φαίνεται ότι θα υπάρξει τέτοιος και θα είναι ξανά ξένος, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξε ένταση ανάμεσα στον Μαρινάκη και τον Ιβάν Σαββίδη, χωρίς όμως να ξεφύγει η κατάσταση.

Προσεχώς, όπως είπε ο εκπρόσωπος των FIFA και UEFA, Χέρμπερτ Χούμπελ, θα υπάρξει νέα συνάντηση με τη συνδρομή των διεθνών ομοσπονδιών και του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, με στόχο να βρεθούν λύσεις για τα προβλήματα που υπάρχουν. Ένα από τα σημαντικότερα αυτών, αν κρίνουμε από τις συνεχείς διαμαρτυρίες των ομάδων, είναι η διαιτησία και μια λύση που αποφασίστηκε στη συνάντηση είναι το να υπάρχουν περισσότεροι ξένοι διαιτητές από εδώ και πέρα, ενώ οι εκλογές της ΕΠΟ θα γίνουν νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Ιούνιο κατά πάσα πιθανότητα, όπως επίσης είπε ο Χούμπελ.

Αυτά που συμφωνήθηκαν στη συνάντηση ήταν τελικά τα ακόλουθα.

* Η συνάντηση θα επαναληφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε ημερομηνία κοντά στην ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.
* Οι εκλογές για την ανάδειξη διοίκησης της Ομοσπονδίας θα διεξαχθούν νωρίτερα, εντός του Ιουνίου.
* Θα εξαντληθούν οι πιθανότητες προκειμένου να οριστούν ξένοι διαιτητές σε περισσότερους αγώνες από εδώ και στο εξής.