Οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε συλλογικό επίπεδο ολοκληρώθηκαν και η σεζόν έκλεισε, όχι όμως και για τις εθνικές ομάδες, αφού σήμερα (14/6) και αύριο (15/6) γίνονται οι δύο ημιτελικοί του Nations League, με την Ολλανδία να αντιμετωπίζει την Κροατία και την Ισπανία να κοντράρεται με την Ιταλία.

Είναι μία διοργάνωση η οποία δεν κάνει και τόσο χαρούμενους τους παίκτες, αφού τη θεωρούν, βασικά, κάτι σαν χάσιμο χρόνου. Τη θεωρούν, με λίγα λόγια, ανούσια. Η UEFA, όμως, ήθελε να μπουν κι άλλα παιχνίδια στο καλεντάρι για οικονομικούς λόγους, οπότε οι εθνικές ομάδες, θέλουν δεν θέλουν, παίζουν. Και αφού παίζουν, έχουν ως στόχο να νικήσουν.

Έτσι, οι δύο ημιτελικοί έχουν το ενδιαφέρον τους, με την Ολλανδία να υποδέχεται απόψε (14/6) την Κροατία ενώ αύριο Πέμπτη (15/6) η Ισπανία θα αντιμετωπίσει την Ιταλία. Τα παιχνίδια είναι νοκ-άουτ, μία κι έξω δηλαδή, οπότε το βράδυ της Πέμπτης θα ξέρουμε το ζευγάρι του τελικού, ο οποίος θα διεξαχθεί την προσεχή Κυριακή (18/6).

Όσο για το τι θα κερδίσει ο νικητής αλλά και η κάθε ομάδα; Τα πράγματα έχουν ως εξής: Η ομάδα που θα κατακτήσει το Nations League θα πάρει, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας δηλαδή, το ποσό των 10,5 εκατ. ευρώ. Η ομάδα που θα τερματίσει στη 2η θέση θα εισπράξει 9 εκατ. ευρώ, αυτή που θα έρθει 3η θα λάβει 8 εκατ. ευρώ και η 4η θα πάρει 7 εκατ. ευρώ.

Για τον νικητή, όμως, υπάρχει ακόμη ένα «δώρο»: Στα προκριματικά για το Μουντιάλ 2026 θα μπει σε όμιλο με πέντε ομάδες και όχι με έξι, όπως συνηθίζεται.