Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 74-64 από τη Βίρτους Μπολόνια στη «Virtus Segafredo Arena» στο πλαίσιο της 20ης αγωνιστικής της κανονικής περιόδου της Euroleague. Οι «πράσινοι», πλέον, εχουν ρεκόρ 7-13 και βλέπουν τις ελπίδες τους για να διεκδικήσουν μια θέση στα πλέι οφ να μειώνονται δραματικά.

Κορυφαίος της ομάδας του Ντέγιαν Ράντονιτς ήταν ο Νέιτ Γουόλτερς με 15 πόντους. Ο Ματέους Πονίτκα έβαλε 13 και ο Ντέρικ Γουίλιαμς δέκα. Απογοητευτικός ήταν ο Ντουέιν Μπέικον (2/11). Από την άλλη πλευρά, πρωταγωνιστής ήταν ο Τόρνικε Σενγκέλια με 16 πόντους, ενώ 12 είχε ο Μίλος Τεόντοσιτς και 11 ο Ισμαέλ Μπακό.

Ο Παναθηναϊκός επισκέφθηκε την Μπολόνια 21 χρόνια μετά την κατάκτηση του τροπαίου εκεί το 2002. Ωστόσο, η αρχή του στο ματς δεν ήταν καθόλου εμπνευσμένη από τις δόξες του παρελθόντος. Το προβληματικό επιθετικό πλάνο έκανε και πάλι την εμφάνισή του με τους παίκτες του να παίρνουν – κυρίως – ατομικές προσπάθειες (και να αστοχούν). Η άμυνα, τουλάχιστον, τον κρατούσε κοντά στο σκορ, μέχρι λίγο πριν από την λήξη του πρώτου δεκαλέπτου, αλλά ένα σερί 6-0 των Ιταλών άνοιξε την… ψαλίδα στο 18-9.

Με τη διαφορά στο -7 μπήκε στη δεύτερη περίοδο. Με τους Ισμαέλ Μπακό και Τόρνικε Σενγκέλια να πρωταγωνιστούν στην επίθεση της Βίρτους Μπολόνια, η άμυνα των «πρασίνων» σταδιακά έπαψε να δίνει λύσεις. Σε λιγότερο από δύο λεπτά έβαλε επτά αναπάντητους πόντους για το 24-11 και ο Παναθηναϊκός φορτώθηκε με τέσσερα ομαδικά φάουλ (έδωσε πέντε βολές). Ο Πάρις Λι σταμάτησε την «αιμορραγία» με το πρώτο καλάθι της ελληνικής ομάδας οκτώ λεπτά πριν από την λήξη.

Με το σκορ στο 27-13, ο Ντέγιαν Ράντονιτς κάλεσε timeout και ο Παναθηναϊκός επέστρεψε διαφορετικός. Τρία απανωτά τρίποντα των Γκριγκόνις, Γουόλτερς, Μπέικον του έδωσαν «ανάσα». Η «επανάσταση», όμως, δεν κράτησε πολύ. Η Βίρτους Μπολόνια βρήκε και πάλι εύκολο σκοράρισμα με τις βολές να παίζουν σημαντικό ρόλο, συνέχισε να κυριαρχεί στα ριμπάουντ κι έτσι πήγε στο ημίχρονο μπροστά με 43-30.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε καλά στο δεύτερο μέρος. Σε δύο περιπτώσεις έριξε τη διαφορά στους πέντε πόντους κι έδειξε να βγάζει χαρακτήρα. Στο 44-39, όμως, η Βίρτους Μπολόνια μ’ ένα σερί 8-2 απομακρύνθηκε και πάλι. Η όλη πίεση που άσκησε, όμως, είχε ένα κέρδος – οι γηπεδούχοι φορτώθηκαν με φάουλ κι αυτό άνοιξε διαδρόμους στο «τριφύλλι» συν των μπόνους των βολών. Έτσι το 52-43 γρήγορα έγινε 52-48 και αναπτερώθηκαν οι ελπίδες του Παναθηναϊκού, ο οποίος παράλληλα για 8,5 λεπτά την κράτησε σε μονοψήφιο αριθμό πόντων. Έτσι, πήγε στη 4η περίοδο ευρισκόμενος στο -4 (55-51) και όλα ανοικτά.

Με το μομέντουμ υπέρ του, ο Παναθηναϊκός άρχισε την 4η περίοδο με τρίποντο του Γουίλιαμς (55-54). Ακολούθησε κι άλλο τρίποντο του Πονίτκα για το προβάδισμα 57-55. Ωστόσο, ήδη από τα 3,5 λεπτά η Βίρτους Μπολόνια είχε δικαίωμα για βολές. Επιπλέον, ο Σέρτζιο Σκαριόλο, προπονητής των γηπεδούχων, «διάβασε» σωστά το ματς. Έστειλε νταμπλ τιμ πάνω τον Νέιτ Γουόλτερς, την… ψυχή και το «μυαλό» του Παναθηναϊκού, με αποτέλεσμα οι «πράσινοι» να χάσουν την πυξίδα τους. Μέσα σε περίπου πέντε λεπτά, η Βίρτους σημείωσε 14 αναπάντητους πόντους κάνοντας το ματς 69-57. Από εκεί κι έπειτα, το μόνο ερωτηματικό ήταν η διαφορά με την οποία θα έχανε ο Παναθηναϊκός.

Τα δεκάλεπτα: 18-11, 43-30, 55-51, 74-64

ΒΙΡΤΟΥΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ (Σέρτζιο Σκαριόλο): Κορντινιέ 5 (1), Παγιόλα, Μπακό 11, Τζαϊτέ 8, Λούντμπεργκ 9 (1), Σενγκέλια 16 (1), Χάκετ 7 (2), Μίκι 1, Οτζελέγιε 5, Τεόντοσιτς 12 (2).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ντέγιαν Ράντονιτς): Γουόλτερς 15 (1), Λι 7 (1), Παπαγιάννης 6, Γουίλιαμς 10 (2), Γ. Καλαϊτζάκης, Μπέικον 8 (1), Πονίτκα 13 (2), Γκριγκόνις 3 (1), Γκουντάιτις 2.