Το πρώτο ζητούμενο για κάθε ομάδα πριν από έναν αγώνα, ακόμη κι αν αυτός είναι θεωρητικά εύκολος, είναι το να έχει την ηρεμία της. Μπορεί ο καθένας, επομένως, να καταλάβει πόσο πολύ πιο σημαντικό είναι να υπάρχει αυτή η ηρεμία πριν από έναν τελικό Μουντιάλ. Μια ηρεμία που η Ολλανδία δεν είχε το 1974 πριν αντιμετωπίσει τη Γερμανία στο Μόναχο με στόχο την κατάκτηση του σημαντικότερου τροπαίου στο ποδόσφαιρο…

Κρόιφ, Νέεσκενς, Κάιζερ, Χάαν, Κρολ, Ρεπ, Ρένζενμπρινκ και πόσοι άλλοι… Σύμφωνα με τους ιστορικούς του ποδοσφαίρου, η εθνική ομάδα της Ολλανδίας το 1974 είναι η καλύτερη που δεν κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Μια ομάδα, μια ομάδαρα βασικά, η οποία είχε σαν βάση της τον Άγιαξ του Ρίνους Μίχελς που άλλαξε τα πάντα με το total football. Μια ομάδα που πήγε στη Γερμανία για το Μουντιάλ έχοντας ως στόχο την κατάκτησή του και έδειχνε έτοιμη να το κάνει. Ποιος θα μπορούσε να τη σταματήσει άλλωστε;

Οι Ολλανδοί «καθάρισαν» όποιον αντίπαλο βρέθηκε στο δρόμο τους, πήραν εύκολα με 2-0 τη Βραζιλία στο παιχνίδι που θα έκρινε το ποια εκ των δύο θα πήγαινε στον τελικό και περίμεναν την 7η Ιουλίου 1974 για να συναντήσουν το πεπρωμένο τους, να στεφθούν για πρώτη φορά παγκόσμιοι πρωταθλητές, να επιβραβευθούν και σε εθνικό επίπεδο, γιατί σε συλλογικό ο Άγιαξ έπαιρνε το ένα Πρωταθλητριών μετά το άλλο, για την επιθετική φιλοσοφία τους, για το total football. Οι Γερμανοί, όμως, είχαν άλλα σχέδια…

Ο φωτογράφος που πήγε να κλείσει σπίτια

Το ξενοδοχείο στο οποίο είχε καταλύσει η αποστολή της Ολλανδίας ήταν στο χωριό Χίλτρουπ και η παρουσία του Κρόιφ και των συμπαικτών του εκεί σήμανε συναγερμό για τους κατοίκους. Δεν ήταν παράλογο, επομένως, το να θέλουν όλοι να πλησιάσουν στο ξενοδοχείο, να ανταλλάξουν δύο κουβέντες με τα αστέρια του ποδοσφαίρου, να πάρουν κάποιο αυτόγραφο ή να βγάλουν φωτογραφίες μαζί τους. Και έτσι έγινε τελικά, αλλά αυτό θα ήταν και η… καταδίκη των «οράνιε».

Ένας Γερμανός φωτογράφος είχε… μετακομίσει στο χωριό για την περίοδο του Μουντιάλ και παρακολουθούσε συνεχώς το ξενοδοχείο των Ολλανδών. Μια μέρα, λοιπόν, έβγαλε φωτογραφίες κάποια κορίτσια της περιοχής τα οποία είχαν πάει για να πάρουν αυτόγραφα. Αυτές τις φωτογραφίες, όμως, δεν τις δημοσίευσε. Αντιθέτως, συνεννοείται με τα Μέσα με τα οποία συνεργάζεται και οι φωτογραφίες δημοσιεύονται μία μέρα πριν τον τελικό με τη Γερμανία. Λεπτομέρεια: Εκείνη την ημέρα ήταν προγραμματισμένη η άφιξη των συζύγων των παικτών.

Όταν, επομένως, αυτές προσγειώνονται στη Γερμανία, βλέπουν δημοσιευμένες αυτές τις φωτογραφίες, τις οποίες συνόδευε ένα κείμενο που ήταν έτσι γραμμένο ώστε να νομίζει κανείς πως αυτό που ακολούθησε ήταν ένα… όργιο. Κι ας μην ήταν έτσι. Οι σύζυγοι των Ολλανδών παικτών δεν θέλουν και πολύ για να… εκραγούν, με τον Κρόιφ -και υποθέτουμε και οι συμπαίκτες του- να μένει ξύπνιος την παραμονή του τελικού αφού η σύζυγός του τον απειλούσε με διαζύγιο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ολλανδία πάει στον τελικό με τη Γερμανία με ένα κλίμα που μόνο ήρεμο δεν ήταν. Και από εκεί και πέρα, παρά το γεγονός ότι προηγήθηκε μόλις στο 1ο λεπτό, ηττήθηκε με 2-1 δίνοντας την εικόνα μιας ομάδας που ήταν πολύ πιο κουρασμένη από ό,τι αναμενόταν. Μια ομάδα που είχε γίνει άνω-κάτω πριν το σημαντικότερο παιχνίδι της, χωρίς να υπάρχει στην πραγματικότητα κανένας λόγος για να συμβεί αυτό…