Η Πολωνία ήταν μία από τις εκπλήξεις του φετινού Eurobasket φτάνοντας ως την 4άδα και ο Ματέους Πονίτκα ήταν ένας από τους κύριους λόγους που έγινε αυτό, με τον Παναθηναϊκό να θέτει ως στόχο την απόκτησή του και να είναι έτοιμος, πλέον, να ολοκληρώσει το deal.

Το όνομα του Πολωνού γκαρντ ήρθε ξαφνικά στο προσκήνιο για τους πράσινους το τελευταίο 48ωρο και όλα δείχνουν ότι η υπόθεση θα έχει happy end. Οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού κατέληξαν στο ότι ο Πονίτκα πρέπει να αποκτηθεί οπωσδήποτε, οπότε αποφάσισαν να πληρώσουν στη Ρέτζιο Εμίλια το buy out που προβλέπεται στο συμβόλαιό του, προκειμένου να τον κάνουν δικό τους.

Για τον Πολωνό υπήρχε και υπάρχει ενδιαφέρον και από τη Βίρτους Μπολόνια, αλλά ο Παναθηναϊκός κινήθηκε πολύ γρήγορα και όλα δείχνουν ότι άμεσα θα ολοκληρωθεί η μεταγραφή και θα ενταχθεί στην προετοιμασία της ομάδας ενόψει της νέας σεζόν.

Στο πρόσφατο Eurobasket ο Πονίτκα είχε κατά μέσο όρο 13.4 πόντους, 5.3 ριμπάουντ, 5.7 ασίστ, 1.6 κλεψίματα και 2.8 λάθη ανά 27.1 λεπτά συμμετοχής, σουτάροντας με 51% στα δίποντα, 31% στα τρίποντα και 75% στις βολές.