Στα μέσα Μαΐου ο νεαρός επιθετικός της Μπλάκπουλ, Τζέικ Ντάνιελς, αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος. Η απόφαση αυτή του 17χρονου λειτούργησε ως έμπνευση για τον Σκωτσέζο διαιτητή, Κρεγκ Νάπιερ, ο οποίος δημοσιοποίησε ότι είναι και ο ίδιος ομοφυλόφιλος. Ο 32χρονος ρέφερι πρώτης κατηγορίας δήλωσε ότι στην απόφασή του αυτή τον ενέπνευσε ο Ντάνιελς και πως αισθάνθηκε την ανάγκη να «αλλάξει το κλίμα» και να απομακρυνθεί το στίγμα και ο φόβος που άλλοι ενδέχεται να νιώσουν σε μια παρόμοια θέση.

«Είναι κάτι, με το οποίο προφανώς έχω ζήσει για πολύ καιρό. Ήταν ένα δύσκολο ταξίδι… είναι πραγματικά σημαντικό ότι άνθρωποι σαν εμένα είναι πρόθυμοι να κάτσουν εδώ και να κάνουν αυτό» δήλωσε ο Νάπιερ σε βίντεο που δημοσίευσε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Σκωτίας και συμπλήρωσε: «Δεν νομίζω ότι αυτό χρειάζεται να είναι είδηση, αλλά νομίζω ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται, επειδή πρέπει να δούμε την αλλαγή του κλίματος, προκειμένου οι άνθρωποι να αισθάνονται ότι μπορούν να είναι ο αληθινός εαυτός τους». Ο Νάπιερ σφύριξε σε δέκα παιχνίδια της σκωτσέζικης Premiership τη σεζόν 2021-22, όπου η Σέλτικ του Γιώργου Γιακουμάκη κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά την ανακοίνωση του Νάπιερ, και ο Λόιντ Γουίλσον, ο οποίος είναι διαιτητής σε μικρότερες κατηγορίες, αποκάλυψε κι εκείνος ότι είναι ομοφυλόφιλος. «Μίλησα τώρα γιατί όλο αυτό ήταν ένα άσχημο ταξίδι. Ένα ταξίδι όπου για περίπου 17 χρόνια ζούσα ένα ψέμα. Ζούσα με τον τρόπο που οι άλλοι ήθελα να ζω και σε μεγάλο βαθμό αυτό το κατεύθυνε και η συμμετοχή μου στο ποδόσφαιρο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι δύο διαιτητές είναι τα πρώτα μέλη της οικογένειας του ποδοσφαίρου που μιλούν ανοικτά για το ότι είναι gay από το 1994 όταν έπαιξε για τη Χαρτς ο ποδοσφαιριστής Τζάστιν Φασάνου.