Η Δανία προηγήθηκε, αλλά η Αγγλία ισοφάρισε και στην παράταση… προσπέρασε με τον Κέιν, κλείνοντας ραντεβού με την Ιταλία στον τελικό του Euro 2020.

Στο κατάμεστο Γουέμπλεϊ οι γηπεδούχοι ήταν αυτοί που μπήκαν πιο δυνατά και είχαν την πρώτη καλή στιγμή στο 13′, αλλά ο Στέρλινγκ πλάσαρε αδύναμα και ο Σμάιχελ μπλόκαρε. Οι Σκανδιναβοί πήραν μέτρα στο γήπεδο μετά το 20λεπτο και ισορρόπησαν πλήρως την κατάσταση, με τον Ντάμσγκααρντ να απειλεί στο 25′ με ένα σουτ που έφυγε λίγο άουτ.

Αυτή η φάση, τελικά, ήταν προειδοποίηση, αφού στο 30′ ο ίδιος παίκτης με εκπληκτική εκτέλεση φάουλ έκανε το 0-1. Ήταν το πρώτο γκολ που δέχθηκε σε αυτό το Euro η Αγγλία, η οποία πάντως αντέδρασε. Αρχικά χάνοντας πολύ μεγάλη ευκαιρία με τον Στέρλινγκ από κοντά στο 38′, με τον Σμάιχελ να κάνει τεράστια επέμβαση, και στη συνέχεια ισοφαρίζοντας, στο 39′, με το αυτογκόλ του Κίερ μετά το γύρισμα του Σάκα από δεξιά (1-1).

Η ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ έκλεισε καλά το πρώτο μέρος και θα μπορούσε να ανοίξει τέλεια το δεύτερο, αλλά ο Σμάιχελ έκανε εκπληκτική απόκρουση στο 55′, στην κεφαλιά του Μαγκουάιρ, κρατώντας το 1-1. Τα «τρία λιοντάρια» είχαν τη μπάλα και την πρωτοβουλία των κινήσεων, με τους Δανούς να ψάχνουν κυρίως αντεπιθέσεις και τα λεπτά να περνάνε χωρίς κάποια μεγάλη φάση.

Έτσι, ακόμη ένα παιχνίδι του φετινού Euro οδηγήθηκε στην παράταση, όπου η Αγγλία παρέμεινε καλύτερη. Οι γηπεδούχοι απείλησαν στο 94′ με το σουτ του Κέιν που απέκρουσε ο Σμάιχελ, για να βρεθούν οι δυό τους αντιμέτωποι και στο 104′, όταν οι Αγγλοι πήραν πέναλτι για επαφή του Γένσεν με τον Στέρλινγκ.

Ο Κέιν εκτέλεσε, ο Σμάιχελ απέκρουσε αλλά στην επαναφορά ο φορ της Τότεναμ έκανε το 2-1 και έστειλε τα «τρία λιοντάρια» στον πρώτο τελικό Euro -όπου θα αντιμετωπίσουν την Ιταλία- της ιστορίας τους.

Αγγλία: Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Μαγκουάιρ, Σο, Φίλιπς, Ράις (95′ Χέντερσον), Σάκα (69′ Γκρίλις, 106′ Τρίπιερ), Μάουντ (95′ Φόντεν), Στέρλινγκ, Κέιν.

Δανία: Σμάιχελ, Κρίστενσεν (79′ Άντερσεν), Κγιάερ, Βέστεργκααρντ (105′ Βιντ), Στρίγκερ (66′ Βας), Χόιμπιεργκ, Ντιλέινι (88′ Γένσεν), Μέλε, Μπρέιθγουεϊτ, Ντόλμπεργκ (66′ Νόργκααρντ), Ντάμσγκααρντ (66′ Πόουλσεν).