Από… χίλια κύματα περνούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες κάθε φορά που είναι να τους αναλάβει το Τόκιο. Η διοργάνωση είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει σε επτά εβδομάδες από τώρα, ωστόσο φαίνεται πως η Ιαπωνία δεν είναι και τόσο «ζεστή». Πιο πολύ θέλει να βγει η υποχρέωση και να προχωρήσει στην επόμενη ημέρα.

Η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου βρέθηκε «παγιδευμένη» σε αυτήν την κατάσταση, όπως δήλωσε μέλος της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, εκτιμώντας ότι το κορυφαίο αθλητικό γεγονός έχει «χάσει το νόημά του», αλλά ότι είναι πολύ αργά για να ακυρωθεί.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που αναβλήθηκαν πέρυσι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, θα διεξαχθούν από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου, «δοκιμάζοντας» τις αντοχές των εμπλεκόμενων. «Νομίζω, ότι έχουμε ήδη χάσει την ευκαιρία να τους ακυρώσουμε», δήλωσε η πρώην τζουντόκα και μέλος της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Καόρι Γιαμαγκούτσι, μιλώντας στο ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

Η ίδια πρόσθεσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Βρισκόμαστε παγιδευμένοι σε μια κατάσταση όπου δεν μπορούμε να σταματήσουμε τίποτα τώρα. Οι Αγώνες έχουν ήδη χάσει το νόημά τους και διατηρούνται μόνο και μόνο επειδή πρέπει».

Η Ολυμπιονίκης της χώρας, επικρίνει την στάση της ιαπωνικής κυβέρνησης, της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο-2020 και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), η οποία «φαίνεται να θέλει να αποφύγει τον διάλογο», όπως τόνισε με νόημα.

Στο ίδιο μήκος κύματος συνέχισε: «Δεν θα έπρεπε οι Ολυμπιακοί Αγώνες να είναι μία γιορτή ειρήνης; Το αντίθετο της ειρήνης, είναι μια σκληρή και επίμονη προσέγγιση για να πούμε ότι “οι άνθρωποι ενδέχεται να είναι εναντίον τους, αλλά θα αλλάξουν γνώμη όταν αρχίσουν οι Αγώνες”. Η ΔΟΕ φαίνεται να πιστεύει ότι η κοινή γνώμη στην Ιαπωνία δεν είναι σημαντική».

Σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις, ο ιαπωνικός πληθυσμός είναι κατά κύριο λόγο, αντίθετος με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων αυτό το καλοκαίρι, φοβούμενοι ότι θα επιδεινώσουν την κατάσταση της υγείας, ενώ 10 από τις 47 περιφέρειες του αρχιπελάγους παραμένουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, Τζον Κόατες, είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν, ακόμη κι εάν το Τόκιο βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η εκστρατεία εμβολιασμού στην Ιαπωνία, που άρχισε τον Φεβρουάριο, έχει επικριθεί ευρέως για τη βραδύτητά της. Αν και υπάρχουν σημάδια επιτάχυνσης τις τελευταίες ημέρες, μόνο το 3% του ιαπωνικού πληθυσμού έχει λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.