Ο Ολυμπιακός με τη νίκη επί του Παναθηναϊκού έκανε καλό στον εαυτό του και στο πρωτάθλημα της Α1: έμεινε ζωντανός για τη κατάκτηση της πρώτης θέσης στη κανονική περίοδο, τα εκτός έδρας παιχνίδια τα δικά του, αλλά και του Παναθηναϊκού με Πανιώνιο, ΠΑΟΚ και Αρη (κυρίως), θα έχουν και θα παραέχουν μεγάλη σημασία. Θα κρίνουν πράγματα δηλαδή. Αρα μένει ζωντανή και η ρέγκιουλαρ σίζον της λίγκας.

Οι Πειραιώτες πήραν το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς και εκείνο, που μας εντυπωσίασε ή μάλλον εκείνο, που μας μένει ως παρακαταθήκη για τη συνέχεια της χρονιάς, είναι το βαθύ ρόστερ, που διαθέτουν.

Το έχουν πει, το έχουμε πει και εμείς, και θα το επαναλάβουμε: ο Ολυμπιακός έχει το πιο γεμάτο ρόστερ της ιστορίας του.

Στο τέλος της χρονιάς μπορεί να μην πάρει τίποτα, μπορεί να μην φθάσει στο φάιναλ-φορ της Ευρωλίγκας, μπορεί να χάσει το Κύπελλο και να ξαναπάρει το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός.

Μπορεί. Παρόλα αυτά εμείς δεν αναιρούμε την άποψή μας ότι έχει υλικό για όλα τα γούστα, έχει αυτό, που είπε ο προπονητής του, Γιώργος Μπαρτζώκας: τουλάχιστον τρεις παίκτες σε κάθε θέση.

Χθες κέρδισε σχετικά εύκολα στο τέλος τον Παναθηναϊκό, μην υπολογίζοντας στον Εισι Λο, ο οποίος είναι τραυματίας. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτός: δεν έπαιξε επίσης ο Κατσίβελης, ενώ ήταν εκτός 12άδας ο Παπαπέτρου. Ο Κατσίβελης δεν είναι ο παίκτης, που πολλοί φώναζαν ότι ο Τρινκιέρι έπρεπε να πάρει μαζί του στη Σλοβενία;

Εμείς διαφωνούσαμε και διαφωνούμε με αυτή την άποψη, αλλά ο 22χρονος έχει προσόντα και πρέπει σιγά σιγά να τα δείχνει σε μεγαλύτερο βαθμό.

Εχει θέση στον Ολυμπιακό, πρέπει να έχει χρόνο συμμετοχής, αλλά χθες δεν χρειάστηκε. Θα πάρει χρόνο, όμως, στη συνέχεια.

Ο Παπαπέτρου είναι 3 χρόνια μικρότερος από τον Κατσίβελη, αλλά είναι έτοιμος να παίξει. Και αν δεν γίνεται (ακόμη) να παίζει σε ματς, όπως με τον Παναθηναϊκό, θα γίνει σε όλα σχεδόν τα υπόλοιπα παιχνίδια της Α1. Και όχι μόνο.

Σε αυτά τα δεδομένα δεν πρόκειται να προσθέσουμε ότι ο Σπανούλης δεν έπαιξε καλά. Η άσχημη απόδοση ενός παίκτη είναι κάτι άλλο. Κάτι διαφορετικό.

Αυτό, που μπορούμε, όμως, να προσθέσουμε είναι ότι ισχύει και το «ουκ εν τω πολλώ το ευ». Δεν σημαίνει ότι επειδή έχει πληρότητα ο Ολυμπιακός, θα σαρώσει σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Αλλωστε αρκετοί παίκτες του πρώτη φορά δοκιμάζονται σε τόσο υψηλό επίπεδο και πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Συν τοις άλλοις κάποια ή πολλά πράγματα είναι σχετικά.

Πέρυσι ο Ολυμπιακός πήρε την Ευρωλίγκα, έχοντας παίκτες, που δεν βοήθησαν καθόλου ή ελάχιστα, όπως ο Γκετσεβίτσιους, ο Πάουελ και ο Πέρκινς. Φέτος, που έχει πληρότητα, «κανονικά» πρέπει να σαρώσει.

Δεν πάει έτσι, όμως, η ιστορία. Η χρονιά άλλωστε είναι μεγάλη, μόλις άρχισε, και κανείς δεν ξέρει πώς μπορεί να εξελιχθεί.

Δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο ή μάλλον δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη συνταγή, που σε οδηγεί αυτομάτως στην επιτυχία. Αλήθεια, πάντως, είναι ότι ο φετινός Ολυμπιακός είναι εκτός των άλλων πιο αθλητικός κάτω από τα καλάθια. Δεν υπάρχουν τα βαριά πόδια των Αντιτς και Πάουελ. Και αυτό φάνηκε πολύ χθες.

Αλλά είπαμε: ο Αντιτς και ο Πάουελ είναι πρωταθλητές Ευρώπης, άρα επιτυχημένοι. Επομένως, οι διάδοχοί τους, πέρα από τα αγωνιστικά τους προσόντα, πρέπει να εμφανίσουν και τον ανάλογο χαρακτήρα για να οδηγήσουν την ομάδα τους σε νέες επιτυχίες. Μπορούν;

Ο χρόνος θα δείξει και αυτό το «ο χρόνος θα δείξει» δεν είναι ο εύκολος τρόπος να αποφύγουμε ξεκάθαρη τοποθέτηση, απλά ο Ολυμπιακός ο ίδιος μας έχει κάνει πάρα πολύ τα δύο τελευταία χρόνια να κρατάμε μικρό καλάθι, όταν κάνουμε εκτιμήσεις Σεπτέμβρη και Οκτώβρη. Οι εκτιμήσεις του φθινοπώρου πάνε περίπατο την άνοιξη. ‘Η κάπως έτσι. Είναι κάτι, που εξελίσσεται σε νόμο.

Πηγή: sday.gr