Διέρρευσε η φόρμα και οι λεπτομέρειες του πιο τολμηρού εγχειρήματος της FIFA. Το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων θα έχει 24 ομάδες και θα διεξάγεται ανά τετραετία, κάνοντας πρεμιέρα στην Κίνα το 2021.

Το ζητούσαν εδώ και αρκετά χρόνια οι μεγάλοι. Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν, Γιουβέντους, Παρί και οι Αγγλοι, είχαν από καιρό δώσει το ΟΚ στη FIFA κι εκείνη είναι πλέον έτοιμη να παρουσιάσει το καινούργιο και πιο τολμηρό εγχείρημά της. Αυτό που κάποτε ονομαζόταν Διηπειρωτικό Κύπελλο και στη συνέχεια εξελίχτηκε σε Μουντιάλ Συλλόγων, θα πάψει να υπάρχει από το 2021. Τη θέση του θα πάρει το πραγματικό Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Ενα κανονικό Μουντιάλ δηλαδή με ομάδες απ’ όλη την υφήλιο.

Τι ακριβώς θα είναι όμως αυτό το project και πώς θα λειτουργήσει; Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, στη Σανγκάη, θα ψηφιστεί και να θα ανακοινωθεί επίσημα η μορφή του τουρνουά. Ωστόσο, οι New York Times διέρρευσαν τις λεπτομέρειες και έτσι δεν έχει μείνει καμία απορία αναπάντητη. Η πρώτη διοργάνωση αναμένεται να λάβει χώρα στην Κίνα μεταξύ 17 Ιουνίου και 4 Ιουλίου του 2021. Εκεί θα εμφανιστούν συνολικά 24 ομάδες που θα δώσουν μεταξύ τους 31 αγώνες. Θα είναι λιγότερες ομάδες και παιχνίδια δηλαδή από ένα κανονικό Μουντιάλ χωρών.

Η Ευρώπη θα έχει κι εκεί τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση. Οκτώ σύλλογοι από τη Γηραιά ήπειρο θα δώσουν το παρών και υπάρχει ένα και συγκεκριμένο κριτήριο πρόκρισης. Το εισιτήριο για την Κίνα θα το πάρουν οι τέσσερις τελευταίοι που κατέκτησαν το Champions και το Europa League αντίστοιχα. Δηλαδή θα είναι η Ρεάλ, η Λίβερπουλ και η Ατλέτικο Μαδρίτης με την Τσέλσι. Μαζί τους φυσικά οι νικητές των φετινών ευρωπαϊκών διοργανώσεων και εκείνοι του 2021.

Η Νότια Αμερικά θα έχει έξι εκπροσώπους, Ασία και Αφρική από τρεις, ενώ θα υπάρχει και μία ομάδα από την Ωκεανία. Τα 24 clubs θα χωριστούν σε κάτι διαφορετικό: σε ομίλους των τριών, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το πώς θα συνεχίζουν από εκεί κι έπειτα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η όλη ιδέα αναμένεται να αποφέρει στα ταμεία της FIFA κοντά στα τρία δισσ. ευρώ, σημαντικό μέρος των οποίων θα μοιραστεί μεταξύ των ομάδων που θα παίξουν, αλλά και σε ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες.

Το Μουντιάλ Συλλόγων θα διεξάγεται -όπως και το κανονικό- ανά τετραετία και πάντοτε μεταξύ του EURO και του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Επίσης, η διοργανώτρια χώρα θα αλλάζει και δεν θα φιλοξενεί το τουρνουά ο προηγούμενος νικητής. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει το project, θα σημάνει την ταυτόχρονη κατάργηση εκτός του τωρινού Μουντιάλ Συλλόγων και του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, βάζοντας το συλλογικό ποδόσφαιρο σε μία ολοκαίνουργια, αχαρτογράφητη εποχή.

Πηγή: gazzetta.gr