Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Διεθνές Παρατηρητήριο Ποδοσφαίρου (CIES) ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ θα έπρεπε να είχαν τερματίσει πάνω από τον ΠΑΟΚ στη βαθμολογία λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένα στατιστικά τους στο πρωτάθλημα.

Το CIES στην έρευνά του παρουσιάζει τις τρεις καλύτερες και τις τρεις χειρότερες ομάδες από κάθε πρωτάθλημα σε σχέση με τους βαθμούς που θα έπρεπε να είχαν μαζέψει σύμφωνα με τα στατιστικά τους στον αγωνιστικό χώρο. Οι εικονικές βαθμολογίες είχαν σχέση με ένα στατιστικό μοντέλο το οποίο περιελάμβανε τις τελικές ευκαιρίες που δημιούργησαν και δέχθηκαν στα παιχνίδια καθώς και το ποσοστό της κατοχής μπάλας που είχαν σε αυτά.

Στην έρευνα αυτή για παράδειγμα, στην ιταλική Serie A, τόσο η Νάπολι όσο και η Αταλάντα θα έπρεπε να είχαν συγκεντρώσει περισσότερους βαθμούς από τη Γιουβέντους που κατέκτησε τελικά τον τίτλο. Ωστόσο η ομάδα του Αλέγκρι ήταν πιο αποτελεσματική.

Στην ελληνική Super League τώρα, τόσο ο Ολυμπιακός όσο και η ΑΕΚ είχαν μεγαλύτερη παραγωγικότητα στον αγωνιστικό χώρο σε σχέση με τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ.

Επίσης, στην Bundesliga, η Ντόρτμουντ θα έπρεπε να είχε βγει τέταρτη πίσω από την Μπάγερν Μονάχου, τη Λειψία και τη Λεβερκούζεν, αλλά ήταν πιο αποτελεσματική με συνέπεια να τερματίζει στη 2η θέση.

Για περισσότερα στατιστικά μπορεί να ανατρέξει κάποιος εδώ, ενώ ακολουθεί ο πίνακας με τους εικονικούς βαθμούς των ομάδων σε κάθε παιχνίδι σύμφωνα με την παραγωγικότητα των ομάδων, έτσι όπως προέκυψαν από την έρευνα του CIES για τη φετινή σεζόν:

Πηγή: gazzetta.gr

TAGS