Η Εθνική Ελλάδας μπαίνει το Σάββατο (23/03, 21:45) στη δοκιμασία των προκριματικών τουEURO 2020, που μετά την αποτυχία στο UEFA Nations League, αποτελεί τον μόνο ρεαλιστικό τρόπο πρόκρισης στη διοργάνωση του επόμενου καλοκαιριού.

Αντίπαλος είναι το Λιχτενστάιν στο Βαντούζ, στο πιο εύκολο θεωρητικά παιχνίδι του ομίλου, με τον Άγγελο Αναστασιάδη να υπογραμμίζει τη νέα αρχή που θα επιχειρήσει να κάνει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και τον Κώστα Φορτούνη, που εκπροσώπησε τους παίκτες, να δηλώνει πως αυτοί είναι έτοιμοι να «διαγράψουν» όσα έγιναν μέχρι και στο πρόσφατο παρελθόν και να ξεκινήσουν νικηφόρα τις υποχρεώσεις τους στα προκριματικά.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην κρισιμότητα της αρχής της νέας προσπάθειας της Εθνικής, ενώ χαρακτήρισε διαφορετικό ως προς το καλύτερο τον τρόπο συμπεριφοράς των διεθνών εντός κι εκτός γηπέδου, σε σύγκριση με το UEFA Nations League.

Αναλυτικά:

Για τις κλήσεις: «Αυτοί που έρχονται στην ομάδα κάθε φορά είναι όσοι βρίσκονται στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση. Έτσι γίνονται οι κλήσεις στην Εθνική, όχι με βάση τα ονόματα, αλλά με την εικόνα που έχουν. Ανά πάσα στιγμή μπορούν να κληθούν στο μέλλον».

Για όσα είπε στην ομάδα ώστε να την προετοιμάσει για το παιχνίδι: «Αυτό θέλετε να μάθετε; (γέλια) Είμαστε μια νέα ομάδα και θέλουμε να κάνουμε μια νέα αρχή. Ξέρετε όλοι πως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε, ενώ ως το τέλος θα προσπαθήσουμε να τα καταφέρουμε όσο καλύτερα μπορούμε».

Είναι «βαρύ» να πούμε πως το παιχνίδι είναι «τελικός»; «Όλα τα παιχνίδια είναι τρεις πόντοι, δεν ξεχωρίζουμε τα παιχνίδια. Αν αναλογιστεί κανείς πως παίζουμε με έναν αντίπαλο, που κατά γενική ομολογία δεν είναι από τους πιο δυνατούς, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και αποφασισμένοι για να πάρουμε τη νίκη. Το ποδόσφαιρο μπορεί να σου βάλει πολλές τρικλοποδιές και πρέπει πάντα να είσαι έτοιμος για να τις αποφύγεις».

Για το αν εντοπίζει διαφορές στη νοοτροπία σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα: «Θα ήταν άσχημο να μην έχει αλλάξει προς το καλύτερο, είμαι σίγουρος πως πάμε καλύτερα. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα παιδιά εντός κι εκτός γηπέδου είναι εντελώς διαφορετικός. Όταν έρχεται ένας νέος προπονητής, πολλοί παίκτες μπορεί να μην έχουν άποψη. Ευτυχώς εμείς μιλάμε την ίδια γλώσσα, το εννοώ αυτό κι ο χρόνος προσαρμογής είναι πιο γρήγορος. Από μας εξαρτώνται όλα, ποτέ δεν θα ακούσετε από μένα κάτι για άλλη ομάδα. Είναι μια αρχή, κάθε αρχή είναι και δύσκολη. Το Λιχτενστάιν είναι μια ομάδα που άλλαξε προπονητή. Σήμερα με τα παιδιά είχαμε βίντεο, είναι διαφορετικός ο αντίπαλος. Θα δούμε πως θα κατέβει στο γήπεδο κι ανάλογα θα λειτουργήσουμε».

Για τα προβλήματα που τυχόν έχει η ομάδα και τις αμφιβολίες του: «Γνωρίζετε πως μέχρι την τελευταία στιγμή δεν μιλάω για τις αποφάσεις μου για την 11αδα, δεν αλλάζει αυτό και το ξέρουν και τα παιδιά. Λείπουν παίκτες σε θέσεις-κλειδιά, δεν είναι βέβαια δικαιολογία αυτό, άλλωστε δεν μου αρέσει αυτή η λέξη. Πρέπει να συζητήσουμε με τα παιδιά και με τις προπονήσεις να βρούμε τον τρόπο να ανταπεξέλθουμε. Είμαστε νέα ομάδα και θα προσπαθήσουμε να βάλουμε νέα πράγματα στο παιχνίδι μας, ώστε να τη δούμε μέσα από ένα νέο πρίσμα. Ο πιο βασικός στόχος είναι να πείσουμε την ομάδα πως μπορεί. Με αυτό ασχολούμαι κι εγώ, αλλά και η ομοσπονδία. Έχουμε κάνει πολλά βήματα, αλλά όχι όλα όσα πρέπει να γίνουν. Με καλή συμπεριφορά, πειθαρχία, όλα θα βγουν από μόνα τους. Εσείς ξέρετε πως είναι αυτά, έχετε άλλες εικόνες. Ελπίζω πως θα πάνε όλα καλά. Την 11αδα δεν τη γνωρίζω, ξέρετε πως ποτέ δεν λέω ψέματα. Η 11αδα θα βγει την τελευταία στιγμή».

Για όσα θέλει να δει στο γήπεδο, έστω και κόντρα στο αδύναμο Λιχτενστάιν: «Ο πρώτος στόχος είναι να νικήσουμε. Έπειτα, να βάλουμε μια σφραγίδα στην ομάδα. Το πρώτο μέλημα είναι αυτό και στα δυο τελευταία παιχνίδια, αυτό φάνηκε, άσχετα με το αποτέλεσμα. Ακόμα και με την Εσθονία, που ηττηθήκαμε, εγώ ικανοποιήθηκα, ήταν πολύ καλό το γεγονός πως χάσαμε. Το έχουμε σαν παράδειγμα, ώστε να βλέπουμε πως εμείς ήμασταν πως χάσαμε απ’ αυτούς. Πιστεύω πως στο ποδόσφαιρο έχουν μειωθεί οι διαφορές μεταξύ των ομάδων. Όποιος πιστεύει κάτι διαφορετικό, πλανάται πλάνην οικτράν. Δεν θέλω να βλέπω φαντάσματα. Είμαι ικανοποιημένος κι από σας, πώς μεταφέρετε τα πράγματα. Δεν θέλω να πετάμε στα σύννεφα, είναι θετικό πως οι ερωτήσεις ανακυκλώνονται γύρω απ’ όσα έγιναν πρόσφατα, με τις αποτυχίες της Εθνικής. Ελπίζω πως όλα αυτά θα τα έχουν στο μυαλό τους και στα αποδυτήρια τα παιδιά».

Για το αν ο Παπασταθόπουλος θα είναι έτοιμος να αγωνιστεί: «Δεν το ξέρω, αλλά κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να τα καταφέρει, τόσο αύριο, όσο και κόντρα στη Βοσνία».

«Να κάνουμε μια νέα αρχή»

Από την πλευρά του, ο Κώστας Φορτούνης αναφέρθηκε στην ανάγκη να μπει με το «δεξί» στην προκριματική φάση, αφήνοντας πίσω της τις αποτυχίες των πρόσφατων διοργανώσεων.

Αναλυτικά:

Για τις δυσκολίες που συνάντησε στο τελευταίο παιχνίδι με το Λιχτενστάιν: «Είναι αλήθεια πως την τελευταία φορά ζοριστήκαμε εδώ απέναντι στον ίδιο αντίπαλο. Ήμουν κι εγώ παρών, τελικά καταφέραμε να βάλουμε ένα γκολ και να πάρουμε τη νίκη. Αύριο θέλουμε να παίξουμε καλύτερα, να σκοράρουμε πολλά γκολ και να πάρουμε τη νίκη».

Για το νέο ξεκίνημα της Εθνικής«Από τον κόσμο θέλουμε στήριξη, ακόμα και στα δύσκολα αποτελέσματα. Είμαστε οι παίκτες που διάλεξε ο προπονητής ως οι καλύτεροι διαθέσιμοι τη δεδομένη χρονική στιγμή. Θα ξεκινήσουμε από αύριο να παίρνουμε την Εθνική στην πλάτη μας, κάνοντας το καλύτερο, ώστε να πάρουμε τους τρεις βαθμούς».

Για τα στοιχεία που θα κρίνουν τον αγώνα: «Το παιχνίδι θα κερδηθεί ανάλογα με τη θέληση που θα δείξουμε, τη διάθεση να πηγαίνουμε πρώτοι στις μονομαχίες, πρώτοι στη μπάλα, να έχουμε την κατοχή και να κυνηγήσουμε το γκολ».

Για τη ψυχολογική κατάσταση της ομάδας: «Είχαμε ένα πρόβλημα πιο παλιά με ομάδες που έπαιζαν κλειστά. Είχαμε την κατοχή, αλλά δεν καταφέρναμε να σκοράρουμε εύκολα. Ο στόχος με αυτές τις ομάδες είναι να σκοράρουμε γρήγορα, ώστε να γίνει το έργο μας πιο εύκολο, να μην αγχωθούμε και να βγάλουμε τον αντίπαλο από την περιοχή και να τους χτυπήσουμε και στην κόντρα».

Αν το πάθημα κόντρα σε ομάδες θεωρητικά αδύναμες έγινε μάθημα: «Φταίμε εμείς και κανένας άλλος για ό,τι έγινε ως τώρα. Έχουμε μιλήσει, είμαστε πεισμωμένοι και θέλουμε να δείξουμε πως έχουμε αλλάξει, να πάρουμε τη νίκη στον αυριανό αγώνα και να κάνουμε μια νέα αρχή».

Πηγή: gazzetta.gr