Μετά από 44 χρόνια στον πάγκο της Οσέρ, ο Γκι Ρου ανακοίνωσε επίσημα σαν σήμερα στις 5 Ιουνίου του 2005 ότι αποχωρεί από την ενεργό δράση.

Ο πολύπειρος τεχνικός ανέλαβε τη γαλλική ομάδα το1961 και την οδήγησε στο μοναδικό νταμπλ της ιστορίας της.

Στην Ελλάδα ειδικά στις μέρες μας, όταν ένας προπονητής βγάζει ολόκληρή τη σεζόν στον ίδιο πάγκο θεωρείται θαύμα. Συνήθως οι ελληνικοί σύλλογοι αλλάζουν τους τεχνικούς σαν τα πουκάμισα κατά τη διάρκεια της σεζόν. Παραδείγματα σαν αυτό του σερ Άλεξ Φέργκιουσον στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που βρίσκεται στην ομάδα 25 χρόνια θεωρούνται εξωπραγματικά. Υπάρχει όμως μια περίπτωση που ξεπερνά κάθε φαντασία. Ο Γκι Ρου έμεινε στον πάγκο της Οσέρ για 44 ολόκληρα χρόνια. Απίστευτό κι όμως αληθινό, ο πολύπειρος προπονητής πήγε στον γαλλικό σύλλογο το 1961 και έμεινε εκεί μια ζωή.

Η Οσέρ έχει το ρεκόρ του μακροβιότερου προπονητή στον πάγκο της, αφού είναι περίπτωση πολύ σπάνια να μείνει κάποιος προπονητής σε μία ομάδα τόσα πολλά χρόνια χωρίς μάλιστα να πετυχαίνει σημαντικές διακρίσεις. Συνήθως μετά από μία αποτυχημένη σεζόν εκείνος που την πληρώνει πάντα είναι ο προπονητής. Στη περίπτωση του Γκι Ρου δεν συνέβη κάτι τέτοιο, αφού η ομάδα βρέθηκε επί των ημερών του ως και στη Β΄ Εθνική. Στην ουσία οι καλές μέρες στο σύλλογο ήρθαν τη δεκαετία του ’90, δηλαδή τρεις δεκαετίες αφού ανέλαβε ο Ρου. Η κορυφαία στιγμή της ομάδας ήρθε το 1996 όταν κατέκτησε το νταμπλ για πρώτη φορά στην ιστορία της. Μετά το τη μεγάλη επιτυχία του Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου ακολούθησαν δύο ακόμα Κύπελλα το 2002-2003 και το 2004-2005 που ήταν και το τελευταίο του Ρου που αποχώρησε από τον πάγκο της ομάδας στις 5 Ιονίου του ίδιου χρόνου.

Στην Ευρώπη η ομάδα δεν έκανε πολύ σπουδαίες εμφανίσεις, όμως κατάφερε να κατακτήσει ένα Κύπελλο Ιντερτότο το 1997. Στη χώρα μας ήρθε ως αντίπαλός των «αιωνίων». Την περίοδο 1987-1988 η Οσέρ αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο UEFA και οι «πράσινοι» ήταν αυτοί που πήραν την πρόκριση, αφού νίκησαν στην Αθήνα με 2-0 και έχασαν στη Γαλλία 3-2. Δύο χρόνια αργότερα ο Ολυμπιακός βρέθηκε στον δρόμο της και κατάφερε να ξεπεράσει το «ερυθρόλευκο» εμπόδιο αφού έφερε 1-1 στο «Καραϊσκάκη» και 0-0 στη Γαλλία.

Όπως είναι λογικό πολλοί ποδοσφαιριστές έχουν περάσει από τα χέρια του πολύπειρου κόουτς και έχουν αναδειχθεί ενώ αυτός καθόταν στον πάγκο του γαλλικού συλλόγου. Ένα από τα πιο σημαντικά παραδείγματα είναι ο Τζιμπρίλ Σισέ. Ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού θεωρείται ποδοσφαιρικό τέκνο του Γάλλου τεχνικού. Μάλιστα ο ίδιος ο Ρου έσπευσε να του πλέξει το εγκώμιο όταν ακόμα βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με το «τριφύλλι».

Κι επειδή η προπονητική είναι μικρόβιο και φεύγει πολύ δύσκολα από τον οργανισμό το ίδιο συνέβη και με τον Ρου. Μετά από 44 χρόνια ο αποχωρισμός ήταν πολύ δύσκολος. Ο έμπειρος τεχνικός θέλησε να κοουτσάρει ξανά. Οι κανονισμοί όμως είναι αδυσώπητοι και καμία φορά είναι πάνω από τις επιθυμίες. Για τον Ρου τα χρόνια είχαν περάσει και από την γαλλική ομοσπονδία δεν του επιτράπηκε να έχει συμμετοχή αφού είχε περάσει το επιτρεπτό όριο ηλικίας. Δεν το έβαλε όμως κάτω και με την υποστήριξη του πρώην Γάλλου Προέδρου, Νικολά Σαρκοζί κατάφερε να πάρει την άδεια και να καθίσει στον πάγκο της Λανς.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Οσέρ ο Γκι Ρου δέχθηκε δελεαστικές προτάσεις συνεργασίας από διάφορους συλλόγους, αλλά και από την Εθνική Γαλλίας αμέσως μετά την κατάκτηση του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 1998 και την παραίτηση του ομοσπονδιακού προπονητή Εμέ Ζακέ. Ο ίδιος όμως ποτέ δεν πρόδωσε τον σύλλογο που αφιέρωσε όλη τη ζωή του και το σίγουρο είναι ότι η Οσέρ χωρίς το Γκι Ρου δεν θα ήταν ίδια.

Πηγή: sday.gr