Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε ζωηρές αντιρρήσεις, έναντι όλων των εκκλήσεων για «μποϊκοτάζ» του Euro 2012, τόσο εκ μέρους Πολωνών πολιτικών, όσο και από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον Πολωνό πρωθυπουργό, η σημερινή παραμονή στη φυλακή της Τιμοσένκο δεν θα πρέπει καθόλου να χρησιμεύει ως κίνητρο, για το «μποϊκοτάζ», ακόμα και της ίδιας της ιδέας του Euro 2012, ακριβώς επειδή η Τιμοσένκο δεν εφείσθη προσπαθειών, ώστε η Ουκρανία να φιλοξενήσει αγώνες της εν λόγω ποδοσφαιρικής διοργάνωσης (οι αγώνες γίνονται σε Πολωνία και Ουκρανία).

«Κι εμείς στην Πολωνία καταβάλαμε μεγάλα χρηματικά ποσά» για τον ίδιο σκοπό, επισήμανε σήμερα ο Τουσκ. «Λοιπόν, κανένας ας μην επιδιώκει να βλάψει αυτό το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα».

«Κατανοώ τους πολιτικούς στη χώρα μας, που δείχνουν την αλληλεγγύη τους στην απεργό πείνας Τιμοσένκο, συνιστώντας την απουσία από όλες τις σχετικές με την αθλητική οργάνωση εκδηλώσεις, δείχνουν εντούτοις την αλληλεγγύη τους πολύ καθυστερημένα. Τίποτε δεν εμποδίζει, αυτή η αλληλεγγύη να εκφραστεί στη διάρκεια της ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, με σαφήνεια κι ένταση, με πολωνική συμμετοχή» παραδείγματος χάρη «με αποστολή χιλιάδων επιστολών, με τις οποίες να ζητείται να αποφυλακιστεί η Τιμοσένκο».

Ο τελικός του Euro 2012 φιλοξενείται στο Κίεβο. Αν η Πολωνία φθάσει εκεί, ο πρωθυπουργός Τούσκ βεβαίωσε σήμερα ότι θα παραστεί μετά βεβαιότητας στον τελικό.

Αντιθέτως, ο ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ζήτησε σήμερα να γίνει «μποϊκοτάζ» όσων αγώνων του Ευρο 2012 γίνουν στο ουκρανικό έδαφος.

Η εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έχει ανακοινώσει ότι ο τελευταίος «δεν προτίθεται να επισκεφθεί» την Ουκρανία τη χρονική περίοδο του Euro 2012.