Πώς τα φέρνει καμιά φορά η ζωή… Η 10η αγωνιστική ήταν ίσως η χειρότερη διαιτητικά από το ξεκίνημα του φετινού πρωταθλήματος, ωστόσο τα… όργια, δεν ήρθαν από εκεί που τα περιμέναμε! Ο πρωτάρης σε μεγάλα ματς Θανάσης Γιάχος, τα πήγε μια χαρά στο Καραϊσκάκη, αφού στάθηκε και τυχερός και δεν του έτυχαν δύσκολες φάσεις. Στο «ψυγείο» μπαίνουν Μήτσιος, Κωνσταντινέας και πιθανόν οι Βοσκάκης, Δασκαλόπουλος για διάφορα «φάλτσα» στα ματς που σφύριξαν.

Ας τα δούμε αναλυτικά…

ΒΟΣΚΑΚΗΣ: ΑΕΚ-Αστέρας Τρίπολης 2-0

Θα μείνει για μερικές αγωνιστικές στο «ψυγείο» ο Μιχάλης Βοσκάκης, ο οποίος αντί να περάσει απαρατήρητος σε ένα παιχνίδι σχετικά εύκολο, ήταν κυριολεκτικά στον κόσμο του! Το κράτημα του Αλβάρεζ στον Καφέ στο 57’, όπου υπήρχε πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ και αποβολή του ποδοσφαιριστή του Αστέρα, ήταν το λιγότερο! Ο Ρεθυμνιώτης ρέφερι έκλεινε τα μάτια σε εξόφθαλμες φάσεις, όπως το φάουλ του Κωστούλα στον Λεονάρντο στο 10’ που ήταν και για κίτρινη και δεν έδωσε τίποτα, ή μια αγκωνιά του Μπέλεκ στο 40’ όπου επίσης δεν δόθηκε ούτε φάουλ. Ακόμη και το γκολ του Ράγιος με το χέρι στο 42’, το είδε ο βοηθός, Ποντίκης και ειδοποίησε εγκαίρως! Ο Βοσκάκης… πήγαινε προς τη σέντρα!
Ο ίδιος παίκτης, εξάλλου, έπρεπε να δει δεύτερη κίτρινη στο 77’ για ένα σκληρό μαρκάρισμα στον Λυμπερόπουλο. Το χειρότερο για τον Βοσκάκη, είναι ότι δεν βελτιώνεται και είναι βέβαιο πως θα δώσει μάχη για να μείνει κι άλλη σεζόν στη Σούπερ Λίγκα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑΣ: Κέρκυρα-Εργοτέλης 2-1

Τα φωνάζαμε μήνες πριν αλλά ποιος ακούει… Η διεθνοποίηση διαιτητών τύπου Κωνσταντινέα, δείχνει πόσο φτωχή (έως και ανύπαρκτη) είναι η ελληνική διαιτησία. Η ΕΠΟ του έκανε την ύψιστη τιμή να του δώσει το σήμα της ΦΙΦΑ. Από τότε, έχει ήδη μια τιμωρία για το ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός και στην επανεμφάνιση του το Σάββατο στην Κέρκυρα «κονόμησε» άλλη μία! Το μεγαλύτερο λάθος του στο παιχνίδι, ήταν το ανύπαρκτο πέναλτι που έδωσε στους γηπεδούχους στο 33’, αφού ο Χίμπλινγκερ δεν κάνει τίποτα στον Χαμπλ. Η αποβολή του Τζούνιορ ήταν σωστή, ωστόσο το αποτέλεσμα αλλοιώθηκε. Η ανακοίνωση του Εργοτέλη, πάντως, ήταν απαράδεκτη. Πες ότι θες για τη διαιτησία, ακόμη και ότι είχε δόλο (τόσοι το έχουν πει άλλωστε…), αλλά το να ειρωνεύεσαι θίγοντας το επάγγελμα του ανθρώπου δεν είναι ότι πιο αντρικό…

ΓΙΑΧΟΣ: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-1

Όσο απίθανο κι αν φάνταζε πριν τον αγώνα, τελικά ο Θανάσης Γιάχος έκανε την καλύτερη διαιτησία της αγωνιστικής, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη και τον βαθμό δυσκολίας μιας τέτοιας αναμέτρησης. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι στάθηκε πολύ τυχερός. Διότι δεν του έτυχε ούτε μια δύσκολη φάση στις δύο περιοχές και έτσι δεν χρειάστηκε να μπει σε διλλήματα. Ωστόσο, η γνώμη μας ότι η ΚΕΔ πήρε τεράστιο ρίσκο, δεν αλλάζει. Της βγήκε και μπράβο της, αλλά αυτά δεν συμβαίνουν κάθε μέρα. Άλλωστε, το ότι ο Χιώτης ρέφερι είναι ένας άπειρος διαιτητής, φάνηκε και από τις θέσεις που έπαιρνε στον αγωνιστικό χώρο, καθώς πολλές φορές «κουτούλαγε» με τους παίκτες ή έμπαινε μεσ’ τη μέση και πήγαινε η μπάλα πάνω του.
Όσον αφορά τον πειθαρχικό έλεγχο, γενικά έκανε ορθή χρήση των καρτών, με εξαίρεση μια κίτρινη που έπρεπε να δει ο Σπυρόπουλος στο 3’ για σκληρό μαρκάρισμα στον Μακούν και μία στο 68’ στον Τζεμπούρ που πήγε με τα δύο πόδια στον Ζέκα. Στο 84’ τέλος, έδωσε ένα ανάποδο φάουλ υπέρ του Ολυμπιακού (το έκανε ο Αβραάμ στον Μαρίνο και το έδωσε υπέρ του πρώτου). Το βέβαιο είναι ότι προσπάθησε να κόψει το καρπούζι στη μέση, το κατάφερε και έτσι οι δύο ομάδες έφυγαν χωρίς παράπονα. Το καλύτερο για τον Γιάχο, πάντως, είναι να συνεχίσει κατ’ αυτό τον τρόπο, να περιορίσει τα λάθη του και ν’ ανέβει επίπεδο.
Να αναφέρουμε βέβαια και τα λάθη των βοηθών που ευτυχώς δεν στοίχησαν: Στο 32’ ο Ακρίβος αφήνει τον Τζεμπούρ να χάσει μεγάλη ευκαιρία από θέση οφσάιντ και στο 46’ ο Σωτηρόπουλος έκοψε με ανύπαρκτο οφσάιντ τον Μιραλάς, ο οποίος βέβαια πρόλαβε να πλασάρει για να αποκρούσει ο Καπίνο.

ΣΤΥΛΙΑΡΑΣ: Ατρόμητος-Λεβαδειακός 1-1

Δεν αντιμετώπισε προβλήματα στο Περιστέρι ο Δημήτρης Στυλιάρας και είχε μια καλή διαιτησία, χωρίς σοβαρά λάθη και χωρίς διαμαρτυρίες από τις δύο ομάδες. Ακόμη και στο πέσιμο του Μουλόπουλου στο 32’ φαίνεται να αποφασίζει σωστά που δεν έδωσε το πέναλτι. Το θέμα που προκύπτει στην εν λόγω αναμέτρηση είναι με τον β’ βοηθό Αλέξανδρο Γρεβένη και τη φάση της ακύρωσης του γκολ του Μήτρογλου στο 53’. Από τα ριπλέι που είδαμε, φαίνεται ότι ο επιθετικός του Ατρομήτου είναι μάλλον στην ίδια ευθεία με την μπάλα, συνεπώς το γκολ θα έπρεπε να μετρήσει. Πάντως είναι μια απολύτως οριακή και δύσκολη φάση.

ΣΕΛΙΜΟΣ: Δόξα Δράμας-Πανιώνιος 0-0

Απαρατήρητος πέρασε ο Σπύρος Σελίμος με τη διαιτησία του στο Καυταντζόγλειο. Πολύ δύσκολες φάσεις δεν του έτυχαν, κράτησε τον έλεγχο, έπαιρνε καλές θέσεις και οι ομάδες αποχώρησαν χωρίς παράπονα. Να σημειωθεί ότι ένα γκολ του Πανιωνίου λίγο πριν τη λήξη του πρώτου μέρους, ορθώς ακυρώθηκε από τον Σελίμο (με τη βοήθεια του βοηθού Τσολάκη), καθώς η μπάλα από το σουτ του Αναστασόπουλου «βρήκε» στον Κουμορτζί που ήταν οφσάιντ.

ΜΗΤΣΙΟΣ: ΟΦΗ-Άρης 0-1

Έχασε τον έλεγχο και τα έκανε θάλασσα ο Χρήστος Μήτσιος στο Ηράκλειο. Τα λάθη του ήταν τόσο χοντροκομμένα, που θα αργήσει να κρατήσει ξανά τη σφυρίχτρα και θα καθίσει σπίτι του για 1-2 μήνες να… ξεκουραστεί. Ίσως όλα να άρχισαν όταν κατάλαβε πως απέβαλε λανθασμένα τον Ούμπιντες με δεύτερη κίτρινη, καθώς στην επίμαχη φάση δεν υπάρχει καν φάουλ στον Παπουλή! Μετά γίνεται το πεντακάθαρο πέναλτι του Σανκαρέ στον Μάντζιο, ο οποίος εκνευρισμένος διαμαρτύρεται έντονα και αντικρίζει δικαίως την κίτρινη κάρτα (βέβαια αν έδινε το πέναλτι, δεν θα υπήρχε και η κάρτα). Ελάχιστα λεπτά αργότερα, ο Μάντζιος θα πέσει εκ νέου στην περιοχή και θα δει δεύτερη κίτρινη για θέατρο. Η φάση δεν είναι ξεκάθαρη, ωστόσο πέναλτι πιθανότατα δεν υπάρχει. Η κίτρινη για θέατρο, όμως, κρίνεται άκρως υπερβολική, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τη δεύτερη.
Λίγο πριν το τέλος, ο Ταυλαρίδης αποβάλλεται δικαίως με δεύτερη κίτρινη για σκληρό φάουλ, ωστόσο και εδώ καθυστέρησε να αντιληφθεί τι είχε γίνει και φάνηκε να τον ενημερώνουν οι βοηθοί του. Βέβαια, ο Ταυλαρίδης θα μπορούσε να είχε αποβληθεί με απ’ ευθείας κόκκινη από το 52’ όταν πέταξε τη μπάλα σε αντίπαλο του, αλλά τότε αντίκρισε απλώς την πρώτη του κίτρινη. Κίτρινες κάρτες που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να φτάσουν και στην απ’ ευθείας κόκκινη, έπρεπε να δουν τόσο ο Μπουλούτ όσο και ο Κάλαιτζιτς για δύο πολύ επικίνδυνα μαρκαρίσματα στις αρχές του δευτέρου μέρους.
Να σημειωθεί τέλος, πως ο παρατηρητής διαιτησίας του αγώνα, Γιάννης Τσαχειλίδης, δέχτηκε επίθεση στα επίσημα του «Γεντί Κουλέ», γεγονός που γράφτηκε στο φύλλο αγώνα και πιθανόν να προκαλέσει την τιμωρία της έδρας του ΟΦΗ.

ΚΑΚΟΣ: ΠΑΣ Γιάννινα-Ξάνθη 0-2

Κανένα πρόβλημα δεν αντιμετώπισε ο Τάσος Κάκος στους Ζωσιμάδες. Η διαιτησία του ήταν άριστη, βρέθηκε μέσα σε όλες τις φάσεις, είχε σωστή κρίση σε ορισμένες δύσκολες και γενικά πέρασε ένα εύκολο απόγευμα. Το ίδιο ισχύει και για τους βοηθούς του, Μποζατζίδη και Μαγιάννη, γεγονός που ανάγκασε τις δύο ομάδες να δώσουν στο διαιτητικό τρίο συγχαρητήρια.

ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΑΟΚ-Παναιτωλικός 3-0

Ξεκούραση… για λίγες αγωνιστικές, πιθανόν να χρειαστεί και ο Γιώργος Δασκαλόπουλος, ο οποίος χωρίς να αλλοιώσει το αποτέλεσμα και χωρίς να επηρεάσει την εξέλιξη του αγώνα, έδειξε πως είναι άπειρος, απρόσεκτος και επιπόλαιος. Τη φάση του πέναλτι στο ξεκίνημα του αγώνα, ο Κορίνθιος ρέφερι δεν την αντιλήφθηκε, καθώς δεν είδε το χέρι του Άντι. Ευτυχώς για εκείνον, τον ειδοποίησε ο βοηθός, Σταθόπουλος και έτσι δόθηκε τελικά η παράβαση. Ο Δασκαλόπουλος, ωστόσο, εντελώς αψυχολόγητα έκανε μια ενέργεια που δεν έχουμε ξαναδεί και φυσικά δεν μπορεί να εξηγηθεί: Αντί να αποβάλει τον Άντι με απ’ ευθείας κόκκινη όπως προβλέπει ο κανονισμός, έβγαλε πρώτα την κίτρινη και αμέσως μετά την κόκκινη!
Ο βοηθός Σταθόπουλος, πάντως, μπορεί να έσωσε τον ρέφερι στη φάση του πέναλτι, όμως ο ίδιος στο 68’ έκοψε με ανύπαρκτο οφσάιντ επίθεση του Παναιτωλικού’, ενώ στο 88’ άφησε να εξελιχθεί επίθεση των φιλοξενουμένων στην οποία υπήρχε καθαρό οφσάιντ.

Πηγή: sport-fm.gr