Έδειξε τα «δόντια» της η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Οι έξι φορές πρωταθλητές Ευρώπης επικράτησαν με 87-74 της Ζαλγκίρις στο Κάουνας, στον αγώνα «γιορτή» για την έναρξη της φετινής Ευρωλίγκας και φάνηκε πως δικαιολογημένα θεωρούνται εκ των μεγάλων φαβορί για την κατάκτηση της φετινής διοργάνωσης. Οι παίκτες του Γιόνας Καζλάουσκας κατάφερναν να αποκτούν διψήφιες διαφορές στα καίρια σημεία του αγώνα, προσφέροντας και θέαμα με τους αστέρες που διαθέτουν και πήραν σχετικά εύκολα τη νίκη, χάνοντας μόνο στο τέταρτο δεκάλεπτο με 22-20 από μια ομάδα με πολλούς ταλαντούχους παίκτες, που έδειξαν πως θα αποτελέσουν δύσκολο αντίπαλο για όλους. Κορυφαίοι των νικητών ήταν οι Σβεντ με 19 και Κιριλένκο με 17 πόντους, με τον Ρώσο άσο να έχει «ξεσπάσματα». Από τους πρωταθλητές Ευρώπης του 1999, ξεχώρισε ο Κόλινς με 18 πόντους.

Οι Ρώσοι ξεκίνησαν πιο φουριόζοι και τα κατάφεραν να βρουν τις λύσεις από μέση και μακρινή απόσταση, παίρνοντας ένα +3. Οι προσπάθειες των περιφερειακών του Ηλία Ζούρου δεν έφερναν τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφού ο Κιριλένκο μάζευε τα ριμπάουντ στις χαμένες επιθέσεις και έδινε την ευκαιρία στους φιλοξενούμενους να βρίσκουν τις λύσεις στην άμυνα ζώνης του Έλληνα τεχνικού. Η επιθετική πολυφωνία των πρωταθλητών Ευρώπης του 1999 δεν αρκούσε μπροστά στην κλάση των Κρστιτς και Τεόντοσιτς, που έφεραν ένα +5 στους παίκτες του Γιόνας Καζλάουσκας, το οποίο κρατούσαν σταθερά, παρά τις προσπάθειες των γηπεδούχων να μειώσουν με τους Αμερικανούς τους. Τα περιφερειακά σουτ έφεραν το +8, με τον Τεόντοσιτς να σημειώνει δύο τρίποντα σε αυτό το διάστημα. Ένα σερί 6-0 των γηπεδούχων έκανε το -10 , -4 με τους αιφνιδιασμούς, την ώρα που η ζώνη του Ζούρου τώρα “έπιανε τόπο”. Τελικά, ο Σισκάουσκας έφερε το +9 στη λήξη της πρώτης περιόδου.

Ο Σβεντ με τρίποντο έφερε το +12 στην έναρξη της δεύτερης περιόδου, δίνοντας το έναυσμα για τους συμπαίκτες του. Ο Ζούρος έκανε συνέχεια αλλαγές στο παρκέ για να αλλάξει την κατάσταση και οι παίκτες του κατέβασαν ξανά τη διαφορά σε μονοψήφιο αριθμό. Ο Ουίμς πήρε την κατάσταση στα χέρια του και έφερε στο -6 τη διαφορά, την ώρα που η άμυνα του ομοσπονδιακού τεχνικού άλλαζε από ζώνη σε μαν του μαν και τούμπαλιν. Ο Κιριλένκο είχε σταματήσει τις προσπάθειες του, την ώρα που δεν υπήρχε άλλη αξιόπιστη επιλογή για τους έξι φορές πρωταθλητές Ευρώπης, που έχαναν και τις βολές πλέον. Ένα νέο σερί 7-0 έφερε τους Λιθουανούς στο -3, με τους Ρώσους να χάνουν όλα τα σουτ που επιχειρούσαν σε αυτό το διάστημα. Έτσι, ο Λόουσον έφτασε στο 11-0 το σερί της Ζαλγκίρις και μείωσε στο -1. Ο Κριάπα «έσπασε» τη ζώνη και έκανε το 27-31, όμως ο Πόποβιτς απάντησε αμέσως και το ματς ήταν ντέρμπι. Τα τρίποντα των Ρώσων τους κρατούσαν στο προβάδισμα, αφού το σκοράρισμα στη ρακέτα ήταν «απαγορευμένος καρπός» για αυτούς. Οι Σέρβοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και έκαναν ένα σερί 9-0, φέρνοντας τη διαφορά στο +10. Ο Λαβρίνοβις έφερε το +13 και τα πράγματα άρχισαν να παίρνουν τον δρόμο τους. Με τη συγκεκριμένη διαφορά, ολοκληρώθηκε το πρώτο ημίχρονο.

Η διψήφια διαφορά διατηρούνταν σταθερά στην αρχή της τρίτης περιόδου για την ΤΣΣΚΑ, παρά την προσπάθεια των Ράκοβιτς και Πόποβιτς. Ο Κιριλένκο θυμήθηκε την να σκοράρει και έκανε το 38-51. Η άμυνα ζώνης που άρχισε να εφαρμόζει ξανά ο Ζούρος έφερε κάποια αποτελέσματα στο -10, όμως όσο δε σκόραραν οι υπόλοιποι, πλην των Αμερικανών, για τους γηπεδούχους, οι Λιθουανοί δε θα είχαν τύχη. Ο Σβεντ με ένα προσωπικό 5-0 έφερε το +15 και φαινόταν πως «καθάρισε» την αναμέτρηση. Ο Κιριλένκο αποφάσισε να αναλάβει δράση και έφερε το +17, δείχνοντας πως η ΤΣΣΚΑ είναι η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Τελικά, το τριαντάλεπτο ολοκληρώθηκε στο +15.

Ο Σβεντ έφερε τη διαφορά στο +17 πάλι, δείχνοντας μια ευχέρεια στο σκοράρισμα, με τους παίκτες του Καζλάουσκας να έχουν την ψυχολογία στα ύψη και να βρίσκουν εύκολα τον δρόμο προς το αντίπαλο καλάθι, με τη διαφορά να ανεβοκατεβαίνει στο +14 με +17. Οι Αμερικανοί έκαναν ότι μπορούσαν, όμως δεν έφταναν. Η τεχνική ποινή στον Λαβρίνοβιτς έδωσε την ευκαιρία στη Ζαλγκίρις να μειώσει στο -12, την ώρα που φαινόταν πως και η άμυνα της ΤΣΣΚΑ είχε χαλαρώσει. Ο Κόλινς έκανε το 67-77 και έδωσε κάποιες ελπίδες στους πρωταθλητές Ευρώπης του 1999. Ένα «ξέσπασμα» των Ρώσων τους έδωσε ένα 4-0 και η διαφορά ξαναπήγε στο +14. Ο Κόλινς με έμμεσο τρίποντο έκανε το 70-81, όμως οι δύο εύστοχες βολές του Τεόντοσιτς φαίνεται πως «καθάρισαν» την αναμέτρηση οριστικά, παρά το τρίποντο του Ντενιλινκάιτις. Το τελικό +13 αντικατοπτρίζει τη διαφορά δυναμικότητας των δύο αντιπάλων.

Τα δεκάλεπτα: 16-25, 31-44, 52-67, 74-87

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ: Λόουσον 7, Πόποβιτς 8, Καλνιέτις 3, Ντενιλινκάιτις 6, Ράκοβιτς 2, Κλιμαβίτσιους 2, Γιανκούνας 4, Γιαφτόκας 4, Κουζμίνσκας 4, Ουίμς 16, Κόλινς 18

ΤΣΣΚΑ: Τεόντοσιτς 16, Λαβρίνοβιτς 12, Σισκάουσκας 5, Κρστιτς 11, Κιριλένκο 17, Σβεντ 19, Κριάπα 7

Πηγή: sport-fm.gr