Όταν ακούγεται η πρώτη κιόλας νότα του εν λόγω τραγουδιού, ρίγη συγκίνησης διαπερνούν κάθε κύτταρο ποδοσφαιρόφιλου. Είναι ο ύμνος που συνειρμικά φέρει στο νου ένα συναρπαστικό θέαμα με υπεραστέρες ποδοσφαιριστές, φανατικούς οπαδούς, γεμάτες εξέδρες, έξαψη, ένταση και γκολ. Όλη η Ευρώπη, είναι πλέον έτοιμη να κουνήσει για πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι, το σεντόνι- αύριο Τετάρτη, ο Ολυμπιακός ρίχνεται στη μάχη, έχοντας για αντίπαλο την Μπάγερ Μονάχου στο «Καραϊσκάκη» και το εν λόγω κομμάτι-σήμα κατατεθέν του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος θα ακουστεί ουκ ολίγες φορές.

Ποια είναι όμως η ιστορία του; Οι στίχοι γράφτηκαν το 1992 από τον Βρετανό συνθέτη Tony Britten ο οποίος εμπνεύστηκε από ένα κομμάτι ηλικίας 300 ετών, το «Zadok the Priest» (έναν από τους τέσσερις ύμνους που είχαν γραφτεί για την ενθρόνιση του Άγγλου βασιλιά Γεωργίου του δεύτερου το 1727).

Ο ύμνος ηχογραφήθηκε στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή της Βασιλικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας και έκανε το ντεμπούτο, τη σεζόν 1992-93.

Σύμφωνα με έρευνα της TEAM, η εταιρία που έχει την εμπορική εκμετάλλευση της διοργάνωσης, ο ύμνος- οι στίχοι του οποίου είναι στα γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά-, είναι αναγνωρίσιμος από το 98% των ευρωπαίων πολιτών.

tony
Ο συνθέτης, Tony Britten

«Πρέπει να πω ότι εκπλήσσομαι σχετικά με το πόσο έχει αντέξει στο χρόνο και πόσο δημοφιλής έχει γίνει. Για να είμαι ειλικρινής όταν ανέλαβα τη δημιουργία του ύμνου, ήταν απλώς άλλη μια δουλειά για μένα. Η όλη διαδικασία κράτησε περίπου ένα μήνα», είχε δηλώσει κάποτε ο συνθέτης στους New York Times.

«Χρειαζόμασταν μουσική κι όλοι πίστευαν ότι θα καταλήξουμε στο ‘We are the champions των Queen’, αλλά εμείς θέλαμε κάτι στ’ αλήθεια ξεχωριστό», είχε τονίσει στην ίδια συνέντευξη, ο Craig Thompson τότε διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΑΜ.

Οι στίχοι του τραγουδιού:

Ce sont les meilleures équipes
Es sind die allerbesten Mannschaften
The main event

Die Meister
Die Besten
Les grandes équipes
The champions!

Une grande réunion
Eine große sportliche Veranstaltung
The main event

Ils sont les meilleurs
Sie sind die Besten
These are the champions

Die Meister
Die Besten
Les grandes équipes
The champions!

Die Meister
Die Besten
Les grandes équipes
The champions!