Το διαφαινόμενο αίσιο φινάλε στην υπόθεση της απόκτησης του Ριέρα από τον Ολυμπιακό όλα δείχνουν πως θα βάλει οριστικά τέλος σε ένα από τα μεγαλύτερα, σε διάρκεια και ένταση, μεταγραφικά σίριαλ που απασχόλησαν ποτέ τους φίλους των «ερυθρολεύκων»: Στο σίριαλ της ανεύρεσης και απόκτησης του αντι – Τζόλε. Του ποδοσφαιριστή, δηλαδή, που θα έκανε τον κόσμο του Ολυμπιακού να «ξεχάσει» τον παίκτη – σύμβολο της τελευταίας 15ετίας και να αγκαλιάσει εκείνον που θα σηματοδοτούσε το ξεκίνημα μιας νέας εποχής.

Ο Νενέ και ο…Αρτσούμπι
Οι πρώτες αναζητήσεις για τον αντι-Τζόλε ξεκίνησαν πριν ακόμη ο Τζόρτζεβιτς αποφασίσει να αποχωρήσει από την ενεργό δράση. Το καλοκαίρι του 2007, ο Ίλια Ίβιτς αναλαμβάνει τεχνικός διευθυντής στον Ολυμπιακό (προπονητής ο Τάκης Λεμονής) και μια από τις πρώτες αναζητήσεις του αφορούσε ακριβώς τον παίκτη που θα μπορούσε να «δώσει ανάσες» στον μεγάλο αρχηγό. Τότε «πέφτει στο τραπέζι», για πρώτη φορά, το όνομα του βραζιλιάνου Νενέ.

Ο ποδοσφαιριστής αγωνίζεται στην Θέλτα, η προσέγγιση γίνεται, αλλά το Μονακό αποδεικνύεται πιο ελκυστικός προορισμός για τον βραζιλιάνο. Στη συνέχεια προέκυψε… Αρτσούμπι (που έφυγε όπως ήρθε) και, τελικά, τη σεζόν «έβγαλε» ο… Τζόρτζεβιτς χωρίς καμία βοήθεια –και χωρίς κανένα πρόβλημα, εδώ που τα λέμε.

Λέτο… από το πουθενά
Το καλοκαίρι του 2008 ο Σωκράτης Κόκκαλης αποφασίζει πως το μοντέλο με τον τεχνικό διευθυντή δεν ταιριάζει στον Ολυμπιακό και κάνει την υπέρβαση, φέρνοντας έναν προπονητή από την Πριμέρα: Τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Οι πρώτες μεταγραφικές «απαιτήσεις» του Βάσκου τεχνικού περιλαμβάνουν τρία ονόματα: Ντούσερ, Όσκαρ και Ντούντα. Ο τελευταίος ήταν ο ποδοσφαιριστής που θα αντικαθιστούσε τον Τζόλε. Πορτογάλος αριστερός μέσος, σε εξαιρετική ηλικία, με καλή τεχνική κατάρτιση, δεν ήρθε ποτέ στον Πειραιά. Έμεινε στο ισπανικό πρωτάθλημα και οι αναζητήσεις άρχισαν πάλι από την αρχή.

Λίγο πριν την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων της ομάδας προκύπτει ο Λέτο. Νεαρός από την Αργεντινή, παίκτης της Λίβερπουλ που δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Μπενίτεθ, έρχεται στον Πειραιά δανεικός για ένα χρόνο και από την πρώτη του εμφάνιση κερδίζει την εξέδρα: Γρήγορος, ντριμπλέρ, «μπουκαδόρος». Δεν κερδίζει, ωστόσο, τον… Βαλβέρδε. Ο Βάσκος θέλει παίκτες που να βοηθούν και στην αμυντική λειτουργία, παίκτες που να υπηρετούν σωστά το αγωνιστικό σύστημα, παίκτες που να παίζουν για την ομάδα και όχι για… την πάρτη τους. Αποτέλεσμα: Βασικός ο Τζόλε, ο Λέτο πετάει στον Βαλβέρδε μια μπάλα κι ο Βάσκος δεν θέλει να τον βλέπει μπροστά του.

Ο Γκονζάλες
Στο τέλος της σεζόν ο Ολυμπιακός έχει πάρει το νταμπλ, αλλά ο Βαλβέρδε φεύγει. Λίγο μετά ο Τζόρτζεβιτς αποφασίζει να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Στην Αργεντινή, όπου κάνει τις διακοπές του, ο Λέτο… πανηγυρίζει. Χωρίς Βαλβέρδε και χωρίς τη «σκιά» του Τζόλε μπροστά του, ετοιμάζεται να κάνει «θαύματα». Αμ, δε…

Οι «ερυθρόλευκοι» αποφασίζουν πως η Λίβερπουλ ζητάει πολλά για τον Λέτο και δεν τον αγοράζουν. Ο Αργεντινός βρίσκει ένα σούπερ συμβόλαιο στον Παναθηναϊκό και στον Πειραιά αρχίζουν από την αρχή τις αναζητήσεις! Εντοπίζουν τον Χιλιανό Μαρκ Γκονζάλες στην Μπέτις, τον προσεγγίζουν, αλλά δεν τα βρίσκουν με την ομάδα του. Η ΤΣΣΚΑ δίνει 6 εκατομμύρια ευρώ, τον αποκτά και ο Γκονζάλες πολύ σύντομα δείχνει πόσο σπουδαία περίπτωση είναι.

Αράνκο και Φερναντίνιο
Σχεδόν ταυτόχρονα εντοπίζουν και τον Αράνκο, από τη Βενεζουέλα, που παίζει στη Μαγιόρκα και προέρχεται από μια πολύ καλή χρονιά στην Πριμέρα. Μέχρι να ξεκαθαρίσουν, ωστόσο, τα του Γκονζάλες, η Γκλάντμπαχ παίρνει τον Αράνκο κι ο ποδοσφαιριστής κάνει μια εξαιρετική σεζόν στη Μπουντεσλίγκα!

Στου Ρέντη επικρατεί ένας ψιλοπανικός: Ο Τζόλε λείπει, ο Λέτο είναι στην Παιανία, Γκονζάλες – Αράνκο έχουν χαθεί, ο Κετσπάγια προσπαθεί να κάνει τη δουλειά αριστερά με τον δεξιοπόδαρο Ζαϊρί κι εκεί, γύρω, στον Οκτώβριο κάνει την εμφάνισή του ο… Φερναντίνιο!

Αριστερός χαφ που παίζει στο βραζιλιάνικο πρωτάθλημα και κάνει καλή σεζόν. Αρχίζουν οι επαφές, αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά ο Φερναντίνιο δεν έρχεται ποτέ στον Πειραιά. Στο μεταξύ η σεζόν πάει χάλια για τον Ολυμπιακό, τα οικονομικά προβλήματα «χτυπάνε κόκκινο» κι ο διάδοχος του Τζόλε μπαίνει στην «κατάψυξη»…

Πάλι Νενέ και πάλι όχι
Ο μεταγραφικός σχεδιασμός του φετινού καλοκαιριού, μετά τις διοικητικές ανακατατάξεις, είχε και πάλι την ίδια αφετηρία: Τον διάδοχο του Τζόρτζεβιτς. Δεύτερη απόπειρα για τον Νενέ, δεύτερη αποτυχία. Παρότι, αυτή τη φορά, η συμφωνία ήταν πιο κοντά από ποτέ. Η αποτυχία, ωστόσο, μάλλον πείσμωσε τη νέα ηγεσία του Ολυμπιακού.

Και το επόμενο χτύπημα ήταν πιο ψηλά: Στη Λίβερπουλ και τον Ριέρα. Παίκτη που είχε στην Εσπανιόλ ο… Βαλβέρδε και τον ήθελε στον Ολυμπιακό, πριν από δυο χρόνια. Αλλά τότε η Λίβερπουλ έδωσε 10 εκατομμύρια ευρώ και τον απέκτησε. Στο λιμάνι ο Ισπανός δεν κατάφερε να προσαρμοστεί και να δείξει την αξία του. Και κάπως έτσι, μετά από τρία χρόνια διαρκών αναζητήσεων, ο Ολυμπιακός βρίσκεται πολύ κοντά στο να συμφωνήσει με έναν ποδοσφαιριστή που ίσως να είναι και καλύτερος του Τζόλε.

Σε λίγες ώρες οι φίλοι του Ολυμπιακού θα ξέρουν αν άξιζε η πολύχρονη αναμονή ή όχι…

Πηγή: sportdog.gr