«Η πορεία προς τις “μεγάλες τιμές” δεν ακολουθεί ποτέ εύκολους δρόμους. Αναμφίβολα, το βραβείο που απένειμε ο ΠΣΑΠΠ στην ΠΑΕ Ολυμπιακός στη Γιορτή του Ποδοσφαιριστή για την υπηρεσία της ακουστικής περιγραφής που προσφέρουμε δωρεάν σε πέντε τυφλούς και τους συνοδούς τους, σε κάθε εντός έδρας ματς, είναι πολύ σημαντικό». Ο Νίκος Γαβαλάς, ο διευθυντής ΕΚΕ της ΠΑΕ Ολυμπιακός που βρίσκεται πίσω από αυτή τη σημαντική δράση, όταν παρέλαβε το βραβείο ζήτησε να τολμήσουμε να μπούμε στην καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων.

Ο Ολυμπιακός είναι η μόνη ομάδα στην Ευρώπη που προσφέρει τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Συνάντησα τον Νίκο Γαβαλά και μίλησα μαζί του για μια ενέργεια που κάνει περήφανους όλους στην οικογένεια της ομάδας. «Η σημαία του προέδρου μας Βαγγέλη Μαρινάκη είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας στο στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης όλων των ατόμων με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας. Για τον σκοπό αυτό, υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που δουλεύουμε καθημερινά, μεθοδικά και με σχέδιο, προκειμένου να βελτιώσουμε την προσβασιμότητα», μου είπε. «Το κομμάτι των τυφλών, για πρώτη φορά το είχε αγγίξει η ΠΑΕ μέσω του προέδρου της, κύριου Βαγγέλη Μαρινάκη, το 2019 όταν είχε ανακοινώσει πως κάθε τυφλός που θα αγοράζει εισιτήριο διαρκείας θα δικαιούται ένα ακόμα δωρεάν εισιτήριο διαρκείας, προκειμένου να το διαθέτει στον συνοδό του που θα τον βοηθάει να έρθει στο στάδιο Καραϊσκάκη».

«Χρειάζεται έστω και μια φορά καθένας από εμάς να τολμήσει να μπει στην καθημερινότητα ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα αναπηρίας», λέει στο Newsbeast ο Ν. Γαβαλάς

– Πώς ξεκίνησαν όλα;

Εμείς είμαστε διαρκώς σε ανοιχτή γραμμή με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μορφές αναπηρίας. Είμαστε σε επαφή με τυφλούς η οποία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, με αφορμή ένα Δείπνο στο σκοτάδι, το οποίο βίωσα και ήταν μια πολύ δυνατή, μια ξεχωριστή εμπειρία – και θα έλεγα ότι ήταν ένα μάθημα ζωής, προίκα για το μέλλον. Εκεί ήταν το καμπανάκι που χτύπησε μέσα μας και είπαμε πως πρέπει να βρούμε μια οριστική, μια μόνιμη λύση για τους τυφλούς που έρχονται στο στάδιο Καραϊσκάκη. Πιστέψτε με, είναι πάρα πολλοί τυφλοί που θέλουν να έρθουν στο γήπεδο, αλλά το να έρθουν και να μην καταλαβαίνουν τι γίνεται στον αγωνιστικό χώρο, δεν έχει νόημα. Εμείς τι κάναμε;

Ήρθαμε σε συμφωνία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, πριν από περίπου έναν χρόνο, εκπαιδεύτηκαν φοιτητές που εκδήλωσαν την επιθυμία να παρακολουθήσουν σεμινάριο ακουστικής περιγραφής, και εν συνεχεία από τον περασμένο Απρίλιο, αυτή η δεξαμενή των φοιτητών από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, είναι τα μάτια των τυφλών φιλάθλων που έρχονται στο γήπεδο και παρακολουθούν μέσω της ακουστικής περιγραφής όλους τους εντός έδρας αγώνες του Ολυμπιακού. Σε κάθε εντός έδρας αγώνα, φιλοξενούμε δωρεάν πέντε τυφλούς μαζί με τους συνοδούς τους και παράλληλα η περιγραφή ανεβαίνει στο ιντερνετικό ραδιόφωνο του Παντείου Πανεπιστημίου και το link της μετάδοσης το μοιράζουμε στις κοινότητες των τυφλών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από τον Απρίλιο έως τώρα, είναι αλήθεια πως έχουν παρακολουθήσει αγώνες στο Καραϊσκάκη δεκάδες τυφλοί και παράλληλα χιλιάδες τυφλοί έχουν ακούσει τη μετάδοση.

Στο σημείο αυτό πρέπει να ευχαριστήσω δημόσια το Πανεπιστήμιο και την πρύτανη, κυρία Χριστίνα Κουλούρη. Συναντήθηκα μαζί της, της ζήτησα τη βοήθειά της και τη συνεργασία με το Πάντειο, προκειμένου όσοι φοιτητές ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή και να παρακολουθήσουν σεμινάριο στο Πανεπιστήμιο – υπάρχουν καθηγητές υψηλότατου επιπέδου, οι οποίοι γνωρίζουν καλά τις απαιτήσεις της ακουστικής περιγραφής, όπως ο κύριος Θανάσης Παπαντωνόπουλος και η κυρία Αγγελική Γαζή, τους οποίους ευχαριστώ για μια ακόμα φορά. Η πρύτανης βοήθησε τα μέγιστα για να ικανοποιηθεί το αίτημά μας και να γίνει πραγματικότητα, να υλοποιηθεί η εφαρμογή της υπηρεσίας της ακουστικής περιγραφής. Οι φοιτητές παρακολούθησαν σεμινάρια και από τον περασμένο Απρίλιο έχουν γίνει τα μάτια των τυφλών που έρχονται στο γήπεδο ή όσων ακούν την περιγραφή ραδιοφωνικά, μέσω του Παντείου Πανεπιστήμιου.

– Ισχύει και για τους ευρωπαϊκούς αγώνες του Ολυμπιακού;

Γίνεται για όλους τους εντός έδρας αγώνες του Ολυμπιακού. Είτε είναι για το πρωτάθλημα, είτε είναι για το κύπελλο, είτε για τους ευρωπαϊκούς αγώνες. Και μάλιστα το καλοκαίρι, είχαμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε με την UEFA, όταν ανακοίνωσε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι στο Καραϊσκάκη θα διεξαχθεί ο τελικός του Σούπερ Καπ. Επικοινώνησα με την UEFA, είχαμε συνεργασία σε διάφορα ζητήματα και συμφωνήσαμε να προσφέρουν ακουστική περιγραφή στους τυφλούς που θα εξασφαλίσουν εισιτήριο για να παρακολουθήσουν το ματς στο Καραϊσκάκη. Σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, δύο φοιτητές έκαναν ακουστική περιγραφή στους δύο τυφλούς που είχαν αγοράσει εισιτήριο για τον τελικό ανάμεσα στη Μάντσεστερ Σίτι και τη Σεβίλλη.

Ο Νίκος Γαβαλάς με το βραβείο που απένειμε ο ΠΣΑΠΠ στην ΠΑΕ Ολυμπιακός για την υπηρεσία της ακουστικής περιγραφής

– Υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον και στα λεγόμενα μικρά ματς, σε σύγκριση με τα ντέρμπι και τα ευρωπαϊκά παιχνίδια;

Πολύ σωστό ερώτημα. Με ποια διαδικασία μπορεί ένας τυφλός να εξασφαλίσει θέση στο Καραϊσκάκη; Λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή ενός αγώνα για οποιαδήποτε διοργάνωση, εκδίδουμε ανακοίνωση στην επίσημη σελίδα μας, την οποία μοιράζουμε στις κοινότητες των τυφλών, και έχουν τη δυνατότητα σε συγκεκριμένη ημέρα και συγκεκριμένη ώρα, που αναφέρεται στην ανακοίνωση, να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, για να εξασφαλίσουν μία από τις πέντε θέσεις. Οι πέντε πρώτοι που επικοινωνούν, και μάλιστα σε λίγα λεπτά είναι η αλήθεια, κλείνουν τις θέσεις. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και για τα ματς χαμηλού ενδιαφέροντος, με ομάδες, ας μου επιτραπεί η έκφραση, μη εμπορικές, πόσο μάλλον σε ντέρμπι ή στους αγώνες των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

– Δηλαδή μπορεί ο ίδιος τυφλός φίλαθλος να έχει παρακολουθήσει περισσότερα από ένα παιχνίδια, αρκεί να έχει προλάβει να δηλώσει συμμετοχή.

Βέβαια, αλλά η πεντάδα, να το πούμε έτσι, από αγώνα σε αγώνα αλλάζει. Σε βάθος τριών-τεσσάρων αγώνων, μπορεί να εμφανιστεί πάλι ένας τυφλός φίλαθλος που έχει κινηθεί γρήγορα και έχει εξασφαλίσει τη θέση του.

Ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ομάδα που έχει καθιερώσει την ακουστική περιγραφή για τους τυφλούς οπαδούς

– Παραμένει ο Ολυμπιακός η μοναδική ομάδα που έχει καθιερώσει τη συγκεκριμένη ενέργεια;

Ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ομάδα στην Ευρώπη που παρέχει μόνιμα, σε όλους τους εντός έδρας αγώνες, δωρεάν, τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Υπάρχουν ομάδες του εξωτερικού που σε κάποιους αγώνες, εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον από κάποιον τυφλό, του προσφέρουν μια υπηρεσία που δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να την ονομάσω ακουστική περιγραφή. Εμείς έχουμε μια συνεργασία με ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα, υπάρχει εκπαίδευση από καθηγητές, έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και το Πάντειο και κάθε χρόνο γίνεται εκπαίδευση με σκοπό να ανανεώνεται η δεξαμενή των φοιτητών.

– Σας έχουν χτυπήσει την πόρτα άλλοι σύλλογοι για να μάθουν τον τρόπο που το έχετε κάνει, ώστε να το αντιγράψουν;

Μπορώ να πω με μεγάλη χαρά πως έχουν επικοινωνήσει από την Κύπρο και θέλουν να τους δώσουμε το know-how και με μεγάλη χαρά το κάνουμε αυτό. Έχουν επικοινωνήσει επίσης από την Ελβετία και μάλιστα η κρατική τηλεόραση θα κάνει ντοκιμαντέρ πάνω στη συγκεκριμένη υπηρεσία και τον Μάιο θα βρεθεί η ομάδα Νέων του Ολυμπιακού στην Ελβετία για να παίξει ένα τουρνουά και οι αγώνες θα έχουν την ακουστική περιγραφή. Από το Λονδίνο υπάρχει πανεπιστημιακό ίδρυμα που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνεργαστεί με το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

– Από την Ελλάδα;

Από την Ελλάδα έχει γίνει μια πρώτη επαφή με δύο ομάδες, αλλά ως εκεί. Θα ήταν μεγάλη χαρά όλες οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ να μπορέσουν να προσφέρουν αυτή την υπηρεσία – και γιατί όχι να γίνει υποχρεωτική, όχι μόνο για τις ομάδες του ποδοσφαίρου αλλά και για τα άλλα σπορ, για το μπάσκετ, το βόλεϊ, το πόλο. Πόσο μάλλον για την Εθνική ομάδα.

Ο διευθυντής ΕΚΕ της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Γαβαλάς, με τον διευθυντή σύνταξης του Newsbeast, Βίκτωρα Μοντζέλλι

Τον Απρίλιο του 2022, στον εντός έδρας αγώνα με τον Άρη, έγινε η πρεμιέρα της ακουστικής περιγραφής. Μετά το τέλος της αναμέτρησης, γράψατε στα social media: «Θα μας μείνει αξέχαστη η στιγμή κατά την οποία ο κ. Γιώργος μας αγκάλιασε με δάκρυα στα μάτια, λίγο πριν μας αποχαιρετήσει μετά το ματς με τον Άρη. Ήταν το ευχαριστώ του για το γεγονός πως χρειάστηκε να κυλήσουν πολλές δεκαετίες για να καταφέρει να “δει” για πρώτη φορά στη ζωή του έναν αγώνα της αγαπημένης του ομάδας». Είναι αυτό το δικό σας πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό;

Ήταν μια από τις πιο δυνατές στιγμές των τελευταίων χρόνων. Ο κύριος Γιώργος διανύει την όγδοη δεκαετία της ζωής του και πριν από την εφαρμογή της υπηρεσίας, δεν είχε έρθει στο γήπεδο, διότι δεν είχε νόημα να έρθει στο γήπεδο, να κάνει τι; Χάρη στην ακουστική περιγραφή ήρθε πρώτη φορά και στο τέλος, δεν θα το ξεχάσω ποτέ για όσο ζω, με αγκάλιασε κλαίγοντας και μου είπε ότι ο Ολυμπιακός του έδωσε ζωή. Νομίζω πως είναι ένα από τα καλύτερα βραβεία για όλους εμάς στην οικογένεια του Ολυμπιακού.

– Έχουν έρθει τυφλοί άλλων ομάδων για να παρακολουθήσουν αγώνα στο γήπεδο Καραϊσκάκη;

Πολύ σωστά. Η υπηρεσία αυτή αφορά όλους τους φιλάθλους. Δεν απαιτείται να είναι κάποιος φίλαθλος του Ολυμπιακού, για να έρθει στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Επομένως, όσοι τυφλοί φίλαθλοι, οπαδοί άλλων ομάδων, ενδιαφέρονται, μπορούν να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις από την επίσημη ιστοσελίδα του Ολυμπιακού λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή κάθε αγώνα και μπορούν να τηλεφωνούν στο τηλεφωνικό κέντρο της ΠΑΕ και να εξασφαλίσουν μία από τις πέντε θέσεις. Στην είσοδο του γηπέδου ενημερώνονται σχετικώς από πού μπαίνουν. Τους περιμένουμε, τους οδηγούμε στην κερκίδα και με ασφάλεια κάθονται στη θέση τους, όπου φοράνε τα ακουστικά τους και απολαμβάνουν τη μετάδοση του αγώνα με τη βοήθεια των φοιτητών του Πάντειου Πανεπιστημίου.

«Η υπηρεσία αυτή αφορά όλους τους φιλάθλους. Δεν απαιτείται να είναι κάποιος φίλαθλος του Ολυμπιακού για να έρθει στο Γεώργιος Καραϊσκάκης», σημειώνει ο Ν. Γαβαλάς στο Newsbeast

– Τι είναι το Δείπνο στο σκοτάδι, η εμπειρία που σας έκανε να δείτε τα πράγματα κάπως αλλιώς;

Αυτό που πρέπει να καταλάβεις είναι πού βρίσκεσαι, να προσανατολιστείς. Αρχίζει να λειτουργεί η φαντασία σου. Το τραπέζι που θα κάτσεις είναι τετράγωνο; Είναι παραλληλόγραμμο; Πόσες θέσεις έχει; Μπαίνοντας μέσα στον χώρο είναι το απόλυτο σκοτάδι. Βρίσκεσαι για δύο ώρες σε συνθήκες απόλυτου σκότους και λειτουργείς σαν να είσαι τυφλός. Αυξάνονται οι άλλες σου αισθήσεις: η όσφρηση, η γεύση, η ακοή, η αφή. Είναι εντυπωσιακό αυτό. Προσπαθείς να καταλάβεις κόβοντας το φαγητό, που είναι δύσκολο να γίνει στο σκοτάδι, τι είναι αυτό που τρως. Προσπαθείς να πιεις με το ποτήρι χωρίς να λερωθείς. Όλα αυτά που για εμάς είναι η καθημερινότητά μας, στο σκοτάδι είναι η καθημερινότητα των τυφλών ανθρώπων. Χρειάζεται έστω και μία φορά καθένας από εμάς να τολμήσει να μπει στην καθημερινότητα των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα αναπηρίας, και στην προκειμένη περίπτωση είναι τυφλοί. Έτσι θα δουν τις δυσκολίες και θα προσπαθήσουν από την πλευρά τους να προσφέρουν λύσεις, να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους, κατ’ επέκταση να βελτιώσουν την κοινωνία μας.