H ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι η πρώτη ομάδα στην Ευρώπη η οποία προσέφερε πριν λίγο καιρό στα άτομα με οπτική αναπηρία κάτι που μέχρι τότε φάνταζε ακατόρθωτο. Τι είναι αυτό; Την υπηρεσία της ακουστικής περιγραφής σε όλους τους αγώνες στο Στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης» σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Το βράδυ της Δευτέρας (27/11) πραγματοποιήθηκε η βράβευση – θεσμός του ελληνικού ποδοσφαίρου, τα Βραβεία ΠΣΑΠΠ για την αγωνιστική περίοδο 2022-23.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο εμπνευστής της υπηρεσίας ο οποίος με την ενέργειά του πολλαπλασίασε το θετικό μήνυμα του αθλητισμού και διευθυντής ΕΚΕ, Νίκος Γαβαλάς βραβεύθηκε από τον ΠΣΑΠΠ και αποκάλυψε πώς «γεννήθηκε» η ιδέα για τη δημιουργία της υπηρεσίας.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά γι’ αυτό το ξεχωριστό βραβείο. Αισθάνομαι την ανάγκη πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τους φοιτητές και τις φοιτήτριες οι οποίοι σήμερα είναι εδώ. Αν μπορούν να σηκωθούν για να τους χειροκροτήσει ο κόσμος. Παρακολούθησαν ειδικό σεμινάριο πάνω στην ακουστική περιγραφή και από τον περασμένο Απρίλιο έχουν γίνει τα μάτια των τυφλών φιλάθλων που έρχονται στο Στάδιο Καραϊσκάκη, πέντε σε κάθε αγώνα μαζί με τους συνοδούς τους και όχι μόνο. Διότι η περιγραφή ανεβαίνει στο ιντερνετικό ραδιόφωνο του Παντείου Πανεπιστημίου και το link της μετάδοσης το μοιράζουν στις κοινότητες των τυφλών στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό» ανέφερε αρχικά ο Νίκος Γαβαλάς και πρόσθεσε πως: «Αποτελεί επιθυμία του προέδρου μας Βαγγέλη Μαρινάκη να βελτιώσουμε την προσβασιμότητα στο Γήπεδο Καραϊσκάκη και δουλεύουμε στον Ολυμπιακό μεθοδικά και με σχέδιο προς αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο αισθάνομαι την ανάγκη να αφιερώσουμε αυτό το βραβείο στους τυφλούς φιλάθλους που με τα μάτια της δικής τους ψυχής μας οδήγησαν σε λύσεις προκειμένου στο Στάδιο Καραϊσκάκη να έχουμε όλοι πλέον τον ίδιο ορίζοντα και οι τυφλοί να παρακολουθούν ισότιμα έναν ποδοσφαιρικό αγώνα».

Στην συνέχεια ο κ. Γαβαλάς θέλησε να μοιραστεί μια σκέψη με τους παρευρισκόμενους και αποκάλυψε πως ένα δείπνο στο σκοτάδι ήταν η αφορμή για τη δημιουργία της υπηρεσίας.

«Θα ήθελα να μοιραστώ μια σκέψη… Ένα δείπνο στο σκοτάδι ήταν η αφορμή για να ξετυλίξουμε το κουβάρι και να οδηγηθούμε στη δημιουργία αυτής της υπηρεσίας. Αυτό ήταν το καμπανάκι για να οδηγηθούμε στην απόφαση να εφαρμόσουμε αυτή την υπηρεσία. Τολμήστε να μπείτε στην καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων και θα γίνει ο κόσμος μας καλύτερος» σημείωσε ο κ. Γαβαλάς.

Βαγγέλης Αυγουλέας: Εύχομαι μέχρι να σταματήσω να πηγαίνω στο γήπεδο να νιώθουμε όλοι άνθρωποι και όλοι το ίδιο

Στην συνέχεια της εκδήλωσης ο λόγος δόθηκε σε έναν από τους πρώτους τυφλούς φιλάθλους που όχι μόνο χρησιμοποίησαν την υπηρεσία αλλά ήταν και ανάμεσα στην ομάδα που πρόσφερε το δείπνο στον κ. Γαβαλά. Ο λόγος για τον δικηγόρο Βαγγέλη Αυγουλέα ο οποίος έκανε και μια ευχή.

«Μαζί προσφέραμε το δείπνο στο σκοτάδι στην ΠΑΕ Ολυμπιακός. Πριν από 35 χρόνια γεννήθηκα τυφλός και δεν έχω δει ποτέ τα χρώματα ούτε τον εαυτό μου στον καθρέφτη.

Όμως μπορώ να βλέπω το ποδόσφαιρο με τις λεπτομέρειες που η ακουστική περιγραφή, δηλαδή την εξειδικευμένη αυτή περιγραφή. Το παράπονό μου είναι ότι η αναπηρία σε όλα τα γήπεδα χρησιμοποιείται ως βρισιά. Κάτι που ζούμε εμείς μια ολόκληρη ζωή χωρίς να το έχουμε επιλέξει χρησιμοποιείται ως υποτίμηση.

Εύχομαι μέχρι να σταματήσω να πηγαίνω στο γήπεδο να νιώθουμε όλοι άνθρωποι και όλοι το ίδιο» τόνισε μεταξύ άλλων και καταχειροκροτήθηκε.