Σε μία περίοδο που η εγχώρια αγορά έχει «στεγνώσει» από χασίς, όπως παραδέχονται αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, στην ευρύτερη περιοχή του Μυλοποτάμου χασισοκαλλιεργητές ετοίμαζαν μεγάλη «μπίζνα». Aν και τα μεγέθη δεν συγκρίνονται με τις «ένδοξες» εποχές χασισοκαλλιέργειας του παρελθόντος, υπολογίζεται ότι  μόνο για τα δενδρύλλια που εντοπίστηκαν από το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ πριν από λίγες ημέρες (1719 για την ακρίβεια)  ο τζίρος από την παραγόμενη ποσότητα θα άγγιζε τα 4 εκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρει το flashnews.gr! Η ζημιά στα κυκλώματα των ναρκο-εμπόρων είναι ανεπανόρθωτη αν ληφθεί υπόψη ότι η τιμή ανά γραμμάριο χασίς έχει πολλαπλασιαστεί στις «πιάτσες» κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων «εκκαθαρίσεων» στη γείτονα Αλβανία όπου από τις αρχές του έτους έχουν καταστραφεί περισσότερα από 365.000 χασισόδενδρα ενώ με την συνδρομή εναέριων μέσων έχουν εντοπιστεί περίπου 1600 αγροτεμάχια με φυτείες. Επιπλέον, σε τοπικό επίπεδο, η έλλειψη παραγωγής χασίς αποδίδεται στα αλλεπάλληλα χτυπήματα που έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια οι αστυνομικές δυνάμεις στην δράση της «κρητικής Kαμόρα». Συλλήψεις, προφυλακίσεις, καταδίκες «φρέναραν» για τουλάχιστον μία τριετία τις «μηχανές» της χασισοκαλλιέργειας. Και αν την εγχώρια ζήτηση κάλυπτε σε μεγάλο βαθμό η Αλβανική μαφία, από πέρυσι οπότε και ξεκίνησε το «σφυροκόπημα» των ειδικών δυνάμεων (κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπήρξαν ασφυκτικές πιέσεις των Αμερικανών), το ισχυρότερο κέντρο παραγωγής χασίς της Ευρώπης άρχισε να καταρρέει. Εκτιμάται ότι μόνο από το μικρό χωριό Λαζαράτι η παραγωγή ετησίως έφθανε τους 900 τόνους χασίς με τον τζίρο να εκτοξεύεται στα 4,5 δις. Αστρονομικά ποσά που πέραν από κάθε αμφιβολία καταδεικνύουν τα τεράστια συμφέροντα που διακυβεύονται από την διακίνηση χασίς και τον πόλεμο που μαίνεται σε πολλά επίπεδα γύρω από αυτήν την «βιομηχανία».

Πώς παίζεται τώρα το παιχνίδι με την χασισοκαλλιέργεια

Από τις αρχές του έτους στο Ρέθυμνο έχουν ξεριζωθεί περίπου 3000 χασισόδενδρα. Η πρόσφατη οργανωμένη επιχείρηση της ΕΛΑΣ στην ευρύτερη περιοχή του Μυλοπόταμου αποκάλυψε 17 χασισοφυτείες, ενώ είχαμε και την σύλληψη ενός ντόπιου, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται. Όπως εξηγούν στην εφημερίδα «Πατρίς» αξιωματικοί της τοπικής Αστυνομίας, πλέον τα μεγάλα «κεφάλια» στην χασισοκαλλιέργεια αποφεύγουν σκοπίμως τις χασισοφυτείες-μαμούθ που βλέπαμε στο παρελθόν με 2000 και 3000 χασισόδενδρα έκαστη. Ο εντοπισμός από το ελικόπτερο μίας γιγάντιας χασισοφυτείας είναι  πολύ πιο εύκολος και η καταστροφή για το «αφεντικό» ολοκληρωτική. Τα τελευταία χρόνια και μετά το «στραπάτσο» που έχουν υποστεί τα ντόπια κυκλώματα, καταγράφονται αλλαγές στην τακτική τους. Επιλέγουν τις μικρότερες και διάσπαρτες φυτείες των 150, 200, 300 και 400 δενδρυλλίων. Εκτιμούν ότι ο εντοπισμός μικρότερων χασισοφυτειών από το ελικόπτερο δεν είναι τόσο εύκολος, ενώ στην χειρότερη περίπτωση αισιοδοξούν ότι ακόμα και αν εντοπιστούν κάποιες, θα διασωθούν άλλες λόγω του «κατακερματισμού» τους οπότε και πάλι θα κάνουν …ταμείο.

Το «εμπορικό κέντρο»

«Το Ρέθυμνο αποτελεί την παραγωγό πηγή και το Ηράκλειο το «εμπορικό κέντρο» για την διακίνηση και πώληση του χασίς» λέει χαρακτηριστικά έμπειρος αξιωματικός του Ηρακλείου, ο οποίος έχει ξεκάθαρη εικόνα για το πώς γίνεται το ντιλ της διακίνησης. Σε ό,τι αφορά στους χρήστες ή τους  μικροδιακινητές, διαπιστώνεται ότι εφαρμόζεται ένα κεντροευρωπαϊκό μοντέλο, όπως σχολιάζει. «Επιλέγουν να καλλιεργούν μικρό αριθμό για να καλύπτουν τις προσωπικές τους ανάγκες ή και φίλων τους. Γι’ αυτό βλέπουμε τελευταία όλο και περισσότερες περιπτώσεις με δενδρύλλια σε σπίτια, αυλές, κοτέτσια, υδροπονικές κλπ». Όπως εξηγεί σε αυτές τις περιπτώσεις, αντιμετωπίζονται ευνοϊκά και από το νόμο αφού πρόκειται για πλημμέλημα και μάλιστα κρίνεται με μεγαλύτερη επιείκεια από το αλκοόλ. Όπως αναφέρει στο παρελθόν, ο έμπορος πήγαινε στην Αλβανία και αγόραζε το κιλό το χασίς 150 ευρώ. «Το έφερνε στην Κρήτη και το πωλούσε πάνω από 1500 ευρώ. Πλέον η τιμή του έχει πολλαπλασιαστεί. Έχουμε φθάσει στο σημείο να πωλείται το γραμμάριο 17 ευρώ. Ξέρουμε χρήστες που περιμένουν πώς και πώς να πληρωθούν κάθε Παρασκευή για να αγοράσουν χασίς. Αυτή είναι η διασκέδαση τους». Παρ’ ολα αυτά, παρά την εκτόξευση της τιμής του χασίς, η χρήση του κάνει «θραύση» με το μέσο όρο της ηλικίας των ατόμων που ξεκινούν τη χρήση του να είναι και πιο μικρός, από την εφηβεία ή ακόμα σε προ-εφηβικό στάδιο.