Ακόμη μία αστυνομική επιχείρηση για εκκένωση κτιρίου, που τελούσε υπό κατάληψη στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην περιοχή των Εξαρχείων, στη συμβολή των οδών Οκτάβιου Μερλιέ και Πρασσά. Σύμφωνα με την Αστυνομία, μέσα στο κτίριο, που τελούσε υπό κατάληψη από το 2014, βρέθηκαν 144 άνθρωποι και ειδικότερα 61 άνδρες, 26 γυναίκες και 56 ανήλικοι (όλοι τους αλλοδαποί), καθώς και ένας Έλληνας φωτορεπόρτερ (δείτε εδώ περισσότερα).

Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, προέκυψε ότι προέρχονται από Αίγυπτο, Αφγανιστάν, Ερυθραία, Ιράκ, Μάλι, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Σουδάν, Συρία, Ιράν και Μαρόκο. Από αυτούς που βρέθηκαν στο κτίριο οι δέκα κρατούνται για διοικητική απέλαση, καθώς δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα.

Οι υπόλοιποι μεταφέρονται στη δομή φιλοξενίας της Κορίνθου και αργότερα θα οδηγηθούν σε άλλες δομές.

Όσον αφορά τον Έλληνα φωτορεπόρτερ, προσήχθη στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για «διατάραξη οικιακής ειρήνης».  Η προσαγωγή του έγινε σύλληψη ενώ πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου.

Σχετικά με το κτίριο που εκκενώθηκε σημειώνεται ότι αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Η ανέγερσή του ξεκίνησε το 1897, τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν το 1898, ενώ τη διετία 1928-29 δίπλα στο αρχικό ανεγέρθηκε νέο κτίριο. Σε αυτό αρχικά στεγαζόταν η «Γερμανική Σχολή» και το 1947 εγκαταστάθηκε το «Ινστιτούτον Ερεύνης Νοσημάτων Θώρακος», το οποίο λειτούργησε εκεί μέχρι το 1969. Από το 1970 μέχρι το 1983 στους χώρους εγκαταστάθηκε και λειτούργησε το «Βαρβάκειο» και στη συνέχεια σχολικές μονάδες (Γυμνάσιο και Λύκειο), μέχρι το 2013.

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη εβδομάδα η ΕΛ.ΑΣ. είχε προχωρήσει σε εκκένωση δύο υπό κατάληψη κτηρίων στην οδό Αχαρνών, απομακρύνοντας πάνω από 250 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν μέσα σε αυτά.