Κάλεσμα σε κινητοποίηση απευθύνουν οι συναδελφοί του Ιερού Ναού Αγ. Δημητρίου – Ευαγγελιστρίας Φαρακλάτων Κεφαλληνίας αντιδρώντας σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία «δεν υπάρχουν συναδελφικοί ναοί στα Επτάνησα».

Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται: «Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους Συναδελφούς των Συναδελφικών Ναών της Επτανήσου καθώς και τους Κτήτορες των Κτητορικών Ναών ότι το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) εξέδωσε την 1072/2023 απόφαση, σύμφωνα με την οποία το νομικό καθεστώς των Συναδελφικών Ναών δεν προστατεύεται από την Συνθήκη της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα και, ως εκ τούτου, οι Συναδελφοί των Ναών της Επτανήσου δεν έχουμε κυριότητα επί των Ναών και της περιουσίας τους, ούτε δικαίωμα επιλογής των Επιτρόπων των Ναών !!!

Η απόφαση επικαλείται την άποψη ότι οι Ναοί μας καταργήθηκαν με τον Κανονισμό 2/1969 της Ι.Σ. της Εκκλησίας της Ελλάδος!

Το κείμενο της απόφασης βρίσκεται στον σύνδεσμο ΑΠΟΦΑΣΗ 1072/2023.docx

Η απόφαση αυτή εκδόθηκε μετά την προσφυγή στο ΣτΕ για να ακυρωθεί η υπ’ αριθμ. 4/20.2.2019 απόφαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητρόπολης Κεφαλληνίας με την οποία αρνιόταν τον διορισμό των Επιτρόπων που όρισαν οι Συναδελφοί του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου-Ευαγγελίστριας Φαρακλάτων Κεφαλληνίας με το επιχείρημα ότι οι Συναδελφικοί Ναοί έχουν καταργηθεί (ενώ, μέχρι το τέλος του 2016 επίτροποι του Ναού ήταν οι οριζόμενοι από τους Συναδελφούς και ουδέποτε είχε τεθεί θέμα «κατάργησης» ή αμφισβήτησης του συναδελφικού χαρακτήρα των ναών).

Αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την πρακτική που αδιάλειπτα έχει ακολουθηθεί ως σήμερα, και έχει γίνει διαχρονικά σεβαστή από τις Μητροπόλεις των Επτανήσων, πρακτική βάσει της οποίας συνεχίζουν ακόμα τη λειτουργία τους οι Συναδελφικοί και Κτητορικοί Ναοί στα Νησιά μας.

Η απόφαση αυτή βάλλει ευθέως ενάντια στις παραδόσεις και την πολιτιστική κληρονομιά των Ιονίων Νήσων, στοιχείο της οποίας είναι οι συναδελφικοί ναοί, αλλά και ενάντια στην ουσία της οργάνωσης των ναών αυτών, που έχουν υπάρξει διαχρονικό παράδειγμα συνοχής, αλληλεγγύης και αποκεντρωμένης, κοινοτικής οργάνωσης των τοπικών κοινωνιών μας.

Επειδή το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, που περιλαμβάνει και το δικαίωμα στην ελεύθερη άσκηση της λατρείας, προστατεύεται όχι μόνο από τη Συνθήκη της Ένωσης, αλλά και από το ισχύον Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία

Επειδή θεμελιώδης έκφραση του δικαιώματος της ελεύθερης άσκησης της λατρείας είναι η προστασία του ιδιαίτερου καθεστώτος των Συναδελφικών ναών, που θεμελιώθηκε και διατηρήθηκε υπό ξένη κατοχή, αλλά και έγινε σεβαστό, ασκήθηκε ομαλά και απρόσκοπτα επί 150 έτη μετά την Ένωση και ξαφνικά θεωρείται «καταργημένο» χωρίς κανέναν ουσιώδη λόγο δημοσίου συμφέροντος.

Σάς καλούμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση.

Την Κυριακή 6 Αυγούστου και ώρα 07:00 μ.μ. καλούμε τους Συναδελφούς του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου – Ευαγγελίστριας Φαρακλάτων σε συγκέντρωση στο κελί του ναού για την παρουσίαση εκ μέρους της Ομάδας Εργασίας της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και για να συζητηθούν οι περαιτέρω ενέργειες».