Περίπου 50 αδέσποτα σκυλιά που τριγυρνούν στο Σέιχ Σου, τα οποία τάιζαν εθελοντές της φιλοζωικής Μ.Κ.Ο. «Never walk alone» σε συνεργασία με τον δήμο Νεάπολης – Συκεών, κινδυνεύουν να μείνουν νηστικά. Το τάισμα των συγκεκριμένων τετράποδων μάλιστα έχει περάσει από… χίλια κύματα, καθώς πολλές φορές επιτήδειοι έκλεβαν τις τροφές των εθελοντών από τις ταΐστρες.

Σχετικά, μάλιστα, με το συγκεκριμένο ζήτημα, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Υποδομών, Μικροέργων και Ηλεκτροφωτισμού, Στέλιος Γκατζές, ο οποίος μέχρι πρότινος κατείχε διαφορετική αντιδημαρχία και είχε υπό την ευθύνη του ζητήματα που αφορούν τα αδέσποτα ζώα, διαβεβαίωσε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του GRTimes, ότι ο ένοχος βρέθηκε και μάλιστα έχει ήδη περάσει το κατώφλι της δικαιοσύνης.

Τον φερόμενο ως ένοχο αναγνώρισε μία γυναίκα, κάτοικος της περιοχής, ενώ ένα τουλάχιστον άτομο έχουν καταγράψει κάμερες, τις οποίες έχουν τοποθετήσει στον χώρο οι εθελοντές με δικά τους έξοδα.

Το τέλος της συνδρομής του δήμου Νεάπολης – Συκεών

Σε ό,τι αφορά σε όσα συμβαίνουν σήμερα, εθελοντές που συνδράμουν τη «Never Walk Alone» λένε στο GRTimes ότι συνεχίζουν όσα κάνουν εδώ και τουλάχιστον 8 χρόνια – προμηθεύονται δηλαδή με δικά τους χρήματα ατέλειωτα κιλά σκυλοτροφών, μπιτόνια αλλά και ταΐστρες, προκειμένου να ταΐσουν τα τουλάχιστον 50 αδέσποτα ζώα τα οποία διαβιούν στο περιαστικό δάσος. Μέχρι και πριν από δύο χρόνια όπως λένε, ανέβαιναν στο δάσος με δικό τους όχημα.

Έκτοτε, ο δήμος Νεάπολης – Συκεών συνδράμει τους εθελοντές παρέχοντας ένα δικό του όχημα το οποίο οδηγούν δύο εργαζόμενοι, προκειμένου να μπορούν να βοηθήσουν τους εθελοντές να ξεφορτώσουν τα πολλά κιλά τροφών και να ταΐσουν τα αδέσποτα. Πλέον, ωστόσο, ο δήμος των δυτικών συνοικιών φαίνεται ότι δεν θα έχει – ίσως προσωρινά – τη δυνατότητα να παρέχει βοήθεια στους εθελοντές, οι οποίοι με τη σειρά τους δεν βρίσκουν τρόπο για να ανέβουν στο Σέιχ Σου.

Οι εθελοντές αναφέρουν μάλιστα ότι πρόσφατα και έπειτα από πρωτοβουλία της ιδρύτριας και προέδρου της «Never Walk Alone», Μαρίκας Καμάρη, τουρίστες από τη Γερμανία με ιδία έξοδα συνέδραμαν την προσπάθειά τους, προκειμένου να μη μείνουν νηστικά τα ζωντανά.

Τι απαντά ο δήμος σε όσα λένε οι εθελοντές

Το GRTimes επικοινώνησε με τους ανθρώπους του δήμου Νεάπολης – Συκεών. Ο νυν αντιδήμαρχος Δόμησης, Φροντίδας Αδέσποτων και Αστυνόμευσης του δήμου Νεάπολης – Συκεών, Ιωάννης Ζαρίφης, είπε ότι πράγματι, ο δήμος παρείχε δύο υπαλλήλους που οδηγούσαν το όχημα και μετέφεραν τις σκυλοτροφές και τους φιλόζωους, βοηθώντας στο τάισμα των αδέσποτων σκύλων.

«Παρότι πρόκειται για μία δύσβατη περιοχή και παρά το γεγονός ότι οι υπάλληλοι που συνέδραμαν τους φιλόζωους, εργάζονταν στην υπηρεσία Τεχνικών Έργων, ο δήμος προσπάθησε φιλότιμα να βοηθήσει τα αδέσποτα ζώα, στα ζητήματα των οποίων είναι απόλυτα συνεπής», υποστηρίζει επιπλέον ο κ. Ζαρίφης, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι «η συγκεκριμένη δράση αποτελεί πρωτοβουλία του πρώην αρμόδιου αντιδημάρχου, του κ. Γκατζέ ο οποίος πήρε τη θερμή έγκριση του δημάρχου, Σίμου Δανιηλίδη».

Ο κ. Ζαρίφης που ανέλαβε την αρμοδιότητα της φροντίδας των αδέσποτων πριν από περίπου 2,5 μήνες συνέχισε τη συγκεκριμένη δράση, η οποία ωστόσο πλέον διακόπτεται μοιραία. Ποιος είναι όμως ο λόγος;

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος εξηγεί πως «οι περιορισμένου χρόνου συμβάσεις των δύο ανθρώπων από την υπηρεσία Τεχνικών Έργων πρόκειται να λήξουν και πλέον οι δυο τους δεν θα είναι διαθέσιμοι. Οπότε δεν έχουμε ανθρώπους να στείλουμε στο βουνό, προκειμένου να συνδράμουν τους εθελοντές και κατ’ επέκτασιν τα αδέσποτα σκυλιά».

Ο κ. Ζαρίφης ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι «τους επόμενους μήνες και με συγκεκριμένο πρόγραμμα για προσλήψεις στους δήμους, είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί εκ νέου η δύναμή μας και τότε, φυσικά και θα παρέχουμε στους φιλόζωους και πάλι το όχημα και τους δημοτικούς υπαλλήλους που χρειάζονται».

Ο αντιδήμαρχος ξεκαθαρίζει επιπλέον πως στα συγκεκριμένα αδέσποτα σκυλιά ο δήμος της δυτικής Θεσσαλονίκης έχει τοποθετήσει τσιπάκι, τα έχει στειρώσει και τα εμβολίασε – ως όφειλε -, ενώ όπως τονίζει «σύμφωνα με τη νομοθεσία, έπειτα από τρεις μήνες πρέπει να τα απελευθερώσουμε στο σημείο όπου τα βρήκαμε προτού τα περιθάλψουμε».

Λέει μάλιστα ότι ο δήμος Νεάπολης – Συκεών είναι ένας από τους πιο οργανωμένους δήμους στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα αδέσποτα ζώα και παραθέτει έναν πίνακα όπου όπως λέει αναγράφονται οι περισυλλογές, οι στειρώσεις, οι ανάγκες ιατρικής περίθαλψης αλλά και όλα τα στοιχεία τα οποία αφορούν τα τετράποδα της περιοχής.