Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση του κόμματος «Πατριωτική Ένωση- Πρόδομος Εμφιετζόγλου» με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία «κόπηκε» από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Το Δ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (1088/2023) έκρινε πως αρμόδιο για την επίλυση εκλογικών θεμάτων είναι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο σε σχηματισμό Εκλογοδικείου και όχι το ΣτΕ και απέρριψε την αίτηση ακύρωσης ως απαράδεκτη.

Συγκεκριμένα, στην απόφαση τους οι σύμβουλοι Επικρατείας, μεταξύ άλλων, σημειώνουν ότι η αμφισβήτηση απόφασης του Αρείου Πάγου, όταν αυτή εκδίδεται κατά την προεκλογική περίοδο, δημιουργεί εκλογική διαφορά, η επίλυση της οποία υπάγεται στην δικαιοδοσία του ΑΕΔ». Επιπλέον, οι δικαστές, επικαλούμενοι παλαιότερη νομολογία, αποφάνθηκαν ότι οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου «οι οποίες επιλύουν διαφωνίες για τη χρήση ονόματος ή εμβλήματος πολιτικού κόμματος, εντός ή εκτός της προεκλογικής περιόδου, δεν υπόκεινται σε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ, διότι είναι πράξεις δικαστικής και όχι διοικητικής αρχής».

Αξίζει να σημειωθεί πως το κόμμα άλλαξε όνομα και έμβλημα και, πλέον, ο «Πατριωτικός Συνασπισμός» πήρε το πράσινο φως από τον Άρειο Πάγο για τη συμμετοχή της στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.