Κατά του Δήμου Ηρακλείου στρέφεται η οικογένεια του 51χρονου μοτοσικλετιστή που σκοτώθηκε το απόγευμα της 18ης Αυγούστου 2022, επί της λεωφόρου Δημοκρατίας, όταν τον καταπλάκωσε δέντρο.

Όπως αναφέρει το cretalive.gr την αγωγή κατέθεσε στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου ο δικηγόρος κ. Βαγγέλης Στρατουδάκης εκ μέρους της χήρας του 51χρονου Παναγιώτη, Σταυρούλας Μαγουλιανού, των τριών παιδιών τους, εκ των οποίων το μικρότερο είναι ανήλικο, και άλλων μελών της οικογένειας, δηλαδή πατέρα, αδερφών και λοιπών. Συνολικά διεκδικούν ως αποζημίωση για ψυχική οδύνη ποσό που υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Ο θάνατος του Παναγιώτη ήταν ακαριαίος, όπως και ακαριαία ήταν και η πτώση του δένδρου. Το βάρος του πεύκου, ύψους περίπου 15 μέτρων, ξεπερνούσε τους 10 τόνους καθώς ήταν αιωνόβιο, με ηλικία άνω των 110 ετών. Είχε πάρει τεράστια κλήση με αποτέλεσμα να εκτείνεται κατά πλάτος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς τα κλαδιά του είχαν αναπτυχθεί μονομερώς, δηλαδή προς την πλευρά της Λεωφόρου Δημοκρατίας, και αυτό μετατόπιζε αναπόφευκτα το κέντρο βάρους του. Επιπλέον, οι ρίζες του δέντρου είχαν σηκώσει τις πλάκες του πεζοδρομίου προς τα πάνω.

Όπως περιγράφεται, δεν υπήρξε κανένα σημάδι (κίνηση ή ήχος) που θα μπορούσε να προειδοποιήσει τον Παναγιώτη Μητρέλο για την επερχόμενη πτώση του δέντρου, ώστε αυτός να αντιδράσει ανάλογα και να το αποφύγει.

Στις πρώτες κινήσεις που γίνονται από την οικογένεια, είναι ο διορισμός πραγματογνώμονα δασολόγου προκειμένου να καθοριστούν τα αίτια της πτώσης, ενώ ο ίδιος ειδικός συμπεριλαμβάνεται και στους τεχνικούς συμβούλους που διορίστηκαν ως πραγματογνώμονες από την Εισαγγελία Ηρακλείου για τη διερεύνηση του τραγικού συμβάντος.

«Στρεφόμαστε κατά του Δήμου Ηρακλείου αποκλειστικά, γιατί ο Δήμος έχει την αντικειμενική ευθύνη για την πτώση του δέντρου και το ό,τι συνέβη» ανέφερε στο Cretalive ο δικηγόρος της οικογένειας, κ. Βαγγέλης Στρατουδάκης.