«Πράσινα» πρατήρια υγρών καυσίμων θα εμφανιστούν από το 2011 στο Βόλο. Η ΔΕΠΑ στη διάρκεια του επόμενου έτους θέτει σε εφαρμογή πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης νέων πρατηρίων. Με δικά της έξοδα η εταιρία θα τοποθετήσει αντλίες παροχής φυσικού αερίου σε πρατήρια του Βόλου, τα οποία ως μεικτά πλέον θα τροφοδοτούν και την αεριοκίνηση αυτοκινήτων.

Το καύσιμο διατίθεται ήδη στην Αθήνα στο 1/3 της τιμής της βενζίνης. Εκτός από τα οικονομικά οφέλη σημαντικά είναι τα «κέρδη» για το περιβάλλον, καθώς με την καύση φυσικού αερίου εκπέμπεται λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα, δίνοντας διέξοδο στο μεγάλο βραχνά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Σήμερα, με στόχο την πράσινη ανάπτυξη και το οικονομικό όφελος των καταναλωτών, προτεραιότητα αποτελεί η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, είπε ο νομάρχης, και πρότεινε να γίνει σύσκεψη ενημέρωσης των εκπροσώπων των τοπικών φορέων, όπως ΚΤΕΛ, ταξί, δήμοι, καθώς διαθέτουν μεγάλους στόλους αυτοκινήτων.

Η μετατροπή της βενζινοκίνητης μηχανής σε μηχανή αεριοκίνησης έχει ένα κόστος από 850 ευρώ στα Ι.Χ. έως 1.600 ευρώ στα μεγάλα αυτοκίνητα, αλλά όπως επισημάνθηκε τα οφέλη για το περιβάλλον είναι τεράστια και η απόσβεση σύντομη λόγω του μικρού κόστους ανεφοδιασμού των αυτοκινήτων στη συνέχεια.

Στα καινούργια αυτοκίνητα πλέον οι κατασκευαστές εγκαθιστούν μηχανή διπλής δυνατότητας (βενζινοκίνησης και αεριοκίνησης), ενώ ακόμα και στο Βόλο υπάρχουν ειδικοί τεχνικοί που ασχολούνται με τη νέα τεχνολογία.

Πρώτος στόχος είναι τα πρατήρια στο Βόλο κατ’ αρχή να τροφοδοτούν επαγγελματικά αυτοκίνητα και μάλιστα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρίας, από τη ΔΕΠΑ εξετάζεται η δυνατότητα συγχρηματοδότησης του κόστους μετατροπής των μηχανών.

Πηγή: taxydromos.gr