Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (25/7), η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας, όπου συζητήθηκε η έφεση του απεργού πείνας κι έγκλειστου στις Φυλακές Μαλανδρίνου, αναρχικού Γιάννη Μιχαηλίδη, κατά της απόφασης του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Άμφισσας, το οποίο αρνήθηκε την υφ’ όρους αποφυλάκισή του.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το lamiareport.gr δεν έχει προσδιοριστεί ο χρόνος έκδοσης της απόφασης του Συμβουλίου που μπορεί να είναι ακόμη και την Τρίτη 26 Ιουλίου ή λίγο αργότερα.

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 23 Μαΐου και από τις 15 Ιουνίου νοσηλεύεται φρουρούμενος στο Νοσοκομείο Λαμίας.

Είχε συλληφθεί για τις ληστείες στο Βελβεντό Κοζάνης, ενώ έχει καταδικασθεί και για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας αστυνομικού σε ένοπλη συμπλοκή με την αστυνομία στην Πεύκη και για φυσίγγια που βρέθηκαν στο σπίτι του Δημήτρη Πολίτη με τον οποίο είχαν βρεθεί συγκατηγορούμενοι. Επιπλέον είχε κατηγορηθεί εις διπλούν και ως μέλος της «Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς» αλλά είχε αθωωθεί.

Είχε αποδράσει από τις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας το 2019 όταν η αρμόδια εισαγγελέας αρνήθηκε τις εκπαιδευτικές άδειες που λάμβανε μέχρι τότε για ενάμιση χρόνο, προκειμένου να φοιτά στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Τι αναφέρουν οι συνήγοροί του

Με αφορμή την έφεση του Γιάννη Μιχαηλίδη, οι συνήγοροι υπεράσπισης, Γιώργος Κακαρνιάς και Θεόδωρος Μαντάς, εξέδωσαν την ανακοίνωση που αναφέρει: «Συζητήθηκε σήμερα στο Συμβούλιο Εφετών Λαμίας η έφεση του εντολέα μας Γιάννη Μιχαηλίδη κατά του απορριπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Άμφισσας.

Το συμβούλιο εξέτασε κάθε πτυχή της υπόθεσης, άκουσε για την κρισιμότητα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά από 64 ημέρες απεργίας πείνας και ότι η ζωή του απεργού κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλωστή.

Στην περίπτωση του απεργού πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη δεν κρίνονται μόνον οι αντοχές της ανθρώπινης ζωής αλλά κρίνονται πρωτίστως οι αντοχές του κράτους δικαίου. Έχουμε βάσιμη αισιοδοξία ότι το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας θα εμμείνει στα ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά της ελληνικής δικαιοσύνης και θα ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημά του για υφ’όρον αποφυλάκισή του».