Πέντε εργαζόμενοι ιδρύματος βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών έπειτα από καταγγελία των γονέων 22χρονου αθλητή των Special Olympics με τέσσερα ολυμπιακά μετάλλια για σεξουαλική κακοποίηση και αποσιώπηση εγκλήματος.

Όπως ανέφερε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ANT1, ο πραγματογνώμονας της εισαγγελίας υποστηρίζει ότι το παιδί του βιαζόταν συστηματικά για μήνες.

Ο πατέρας του αθλητή μιλώντας στον ΑΝΤ1, εμφανίστηκε σοκαρισμένος. «Έχω χάσει την γη κάτω από τα πόδια μου… Δεν μπορώ να το περιγράψω, είμαι καταβεβλημένος πλέον…», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφέροντας πως εδώ και μήνες εκείνος και η οικογένειά του προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση και την κακοποίηση που καταγγέλλουν πως υπέστη το παιδί τους από εργαζόμενο σε ειδικό κέντρο κατάρτισης ατόμων με νοητική υστέρηση.

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά εις βάρος πέντε υπαλλήλων του εν λόγω ιδρύματος ιδρύματος, ο 22χρονος αθλητής με σύνδρομο Down, από τον Φεβρουάριο του 2022 άρχισε να εμφανίζει διαφορά στη συμπεριφορά του και να είναι ολοένα και πιο φοβισμένος. Από τότε η οικογένειά του επιχείρησε να βρει τί τον επηρεάσε και ξετύλιξε το κουβάρι της υπόθεσης.

«Το πρώτο συμβάν που μας έδωσε το δυνατό στίγμα ότι δεν μπορεί τώρα στα 22 του να συνέβαινε κάτι τέτοιο. Ήταν πολύ αγχωμένο το παιδί, δεν ήθελε να πάει σχολείο. Έλεγε συνέχεια στη μαμά του “μ’ αγαπάς μαμά; Θα γυρίσω στο σπίτι;”», πρόσθεσε.

Οι γονείς του αμέσως απευθύνθηκαν σε παιδοψυχολόγο και ειδικό εισαγγελικό πραγματογνώμονα. Μετά από πολλές συναντήσεις με τον αθλητή, εκείνος άρχισε να δίνει σοκαριστικές περιγραφές. Όπως παρουσιάστηκε στο ρεπορτάζ, ο αθλητής υποστήριξε: «Πάμε στο δωμάτιο και κλείνει την πόρτα με κλειδί. Κάνουμε μασάζ. Εγώ του λέω να σταματήσει. Μου βάζει ταινία στο στόμα και στα χέρια. Μου πιάνει τον ποπό με τα χέρια. Με πονάει. Με χτυπάει και στα πόδια πολλές φορές… στο τέλος τρώω κέικ ή μπισκότο γιατί με αγαπάει… Μου είπε αν το πεις στον μπαμπά σου θα σε μαλώσει και θα γίνεις ρεζίλι».

Οι λεπτομέρειες των περιγραφών προκάλεσαν σοκ στους γονείς του αθλητή, όπως αποκάλυψε ο πατέρας του.

Στην μήνυση της οικογένειας καταγγέλλεται όχι μόνο η συστηματική σεξουαλική κακοποίηση του νεαρού αθλητή, αλλά και σωματική κακοποίηση από έτερο υπάλληλο του ιδρύματος. Από την πλευρά του κέντρου κατάρτισης, εκπρόσωπός του θα πει στον ΑΝΤ1:

«Σχετικά με τα αναφερόμενα διενεργήθηκε εσωτερικός έλεγχος με καταθέσεις των εργαζομένων και έχει επισήμως και εγγράφως ενημερωθεί η οικογένεια του ωφελούμενου».

Οι γονείς εγκαλούν 2 εργαζομένους του ιδρύματος για κατάχρηση σε ασέλγεια και σωματική κακοποίηση αντίστοιχα και άλλους 3 για παρασιώπηση εγκλήματος και υπόθαλψη εγκληματία.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του αθλητή, Νίκος Αλεξανδρής, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν βίντεο που συνοδεύουν τη μήνυση και είναι σοκαριστικά, χρειάστηκαν 17-18 συνεδρίες με ειδικούς πραγματογνώμονες για να καταλήξει η Εισαγγελία στο πόρισμα αυτό».