Ο Δημήτρης Γαλεντέρης, ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα, τόνισε από την πρώτη στιγμή που διέρρευσαν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που είχαν σταλεί στην Ελβετία, τα λάθη και τις παραλείψεις στην αρχική διαδικασία λήψης δείγματος.

Όπως είχε δηλώσει τότε: «Το χάπι του βιασμού δεν μπορεί να ανιχνευθεί μετά από το εύλογο χρονικό διάστημα των δώδεκα ωρών ούτε στα ούρα, ούτε στο αίμα. Συνεπώς, αν ψάχνουμε αυτή την ουσία μόνο, η στιγμή της δειγματοληψίας δεν θα μας επιφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα».

Μάλιστα, αντικρούοντας την ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την οποία η δειγματοληψία έγινε εγκαίρως, ο κ. Γαλεντέρης διευκρίνισε ότι έγινε 18 ώρες μετά το καταγγελλόμενο συμβάν.

Πώς κινείται πλέον η ομάδα υπεράσπισης της Γεωργίας

Γεωργία Μπίκα

Ο κος Γαλεντέρης εξήγησε στο Newsbeast πως κινείται εφεξής η ομάδα υπεράσπισης της Γεωργίας.
Όπως μας είπε: «Αυτές τις ημέρες ετοιμάζω σε συνεννόηση και με τον δικηγόρο της Γεωργίας τον κ. Ζιώγα, την τεχνική μου έκθεση που θα κατατεθεί από την ερχόμενη εβδομάδα στην ανακρίτρια. Εκεί θα αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες και τα δικά μας συμπεράσματα μέχρις αυτό το σημείο και εκεί θα προτείνουμε και τις δικές μας κινήσεις. Τι θέλουμε δηλαδή να γίνει εφεξής. Τα πιο πιθανά που σκεφτόμαστε είναι η επανεξέταση του δείγματος ούρων της Γεωργίας και την εξέταση τριχών από το κεφάλι της. Δεν έχει και τίποτα άλλο να κάνουμε ιατροδικαστικά μιλώντας.

Να πω εδώ ότι ο ρόλος του τεχνικού σύμβουλου δεν είναι να βοηθάει μόνο την πλευρά της υπεράσπισης αλλά τη συνολική έρευνα και την ίδια τη δικαιοσύνη. Ο ανακριτής, ο οποίος έχει όλη τη δικογραφία στα χέρια του και όλα τα στοιχεία θα συνεκτιμήσει την αξία της πρότασης που θα καταθέσουμε. Αν προχωρήσουμε, όπως σκεφτόμαστε, με το αίτημα μας θεωρώ πως θα πρέπει ο ανακριτής να το κάνει δεκτό.

Πρέπει να τονίσω όμως το εξής- ότι οι εξετάσεις δεν γίνονται με την βεβαιότητα ότι θα κομίσουν και αποτελέσματα. Επειδή όμως εμείς την υπόθεση της Γεωργίας την θεωρούμε ιδιαίτερα σοβαρή θέλουμε να εξαντλήσουμε κάθε διαγνωστικό μέσο. Αν ήταν μια άλλη υπόθεση με άλλη βαρύτητα θα σας έλεγα πιθανόν πως δεν έχει νόημα. Επειδή όμως η σημαντικότητα της συγκεκριμένης είναι πάρα πολύ ψηλά, οφείλουμε να κάνουμε ο, τι μπορούμε άσχετα με τις προσδοκίες μας του τι θα βγει από εκεί».

Η λάθος σύνδεση του βιασμού με τις τοξικολογικές εξετάσεις

Δημήτρης Γαλεντέρης
Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης

Ο κ. Γαλεντέρης θέλει να τονίσει και κάτι άλλο τώρα που κόπασε ο μεγάλος ντόρος με τις τοξικολογικές που προκάλεσαν την άμεση του αντίδραση της άλλης πλευράς. Όπως μας λέει: «Είναι τεράστιο λάθος να θεωρεί η άλλη πλευρά και όποιος το θεωρεί τέλος πάντων ότι το αποτέλεσμα των συγκεκριμένων τοξικολογικών δίνει την απάντηση στο τι τελικά συνέβη.

Και είδαμε και τα media να διαχειρίζονται το θέμα με αυτόν τον τρόπο, να συνδέουν δηλαδή τελικά τον βιασμό με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, το οποίο για εμένα είναι λάθος. Οι εξετάσεις αυτές ήταν σε μεγάλο βαθμό αναξιόπιστες για να μας προσδώσουν συγκεκριμένα στοιχεία και αληθινά συμπεράσματα, με όλες τις παραλείψεις που έχω επισημάνει και εγώ και η Γεωργία μέχρι στιγμής.

Όσο για την επιλογή της Ελβετίας δεν προσέδωσε τίποτα στην υπόθεση εκτός από την επαλήθευση ενδεχομένως των αρνητικών αποτελεσμάτων που ‘έβλεπε’ ήδη το Αριστοτέλειο. Δεν χρειαζόταν να γίνει όλος αυτός ο ντόρος. Θα μπορούσε κάλλιστα αυτό το δείγμα να έχει σταλθεί εκ νέου και σε ένα εργαστήριο της Ελλάδας».