Τέλος στη δράση συμμορίας που εξαπατούσε συστηματικά ανυποψίαστους πολίτες –οι οποίοι πίστευαν ότι θα αγόραζαν κινητά τηλέφωνα, tablets και παιχνιδομηχανές σε εξευτελιστικές τιμές- έδωσαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από αστυνομική επιχείρηση στη Γλυφάδα και την Αγία Βαρβάρα συνελήφθησαν 4 Ρομά ηλικίας από 19 έως 26 ετών, ενώ αναζητείται τουλάχιστον ακόμη ένα άτομο ως μέλος της σπείρας των απατεώνων που έκανε «χρυσές» δουλειές. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι συλληφθέντες αναρτούσαν στο διαδίκτυο αγγελίες πώλησης ηλεκτρονικών συσκευών σε πολύ χαμηλότερες τιμές σε σχέση με την αγορά, επιχειρώντας να προσελκύσουν υποψήφια θύματα. Τις αγγελίες με τις φωτογραφίες των υποτιθέμενων προς πώληση προϊόντων τις αναρτούσαν σε διαφορετικά εικονικά προφίλ που δημιουργούσαν για το σκοπό αυτό σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έδιναν και… εγγυήσεις για την αγορά των προϊόντων

Οι υποψήφιοι αγοραστές που «τσιμπούσαν» και επεδείκνυαν ενδιαφέρονταν για αυτά τα προϊόντα, επικοινωνούσαν μέσω γνωστής εφαρμογής μηνυμάτων προκειμένου να ενημερωθούν για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προϊόντων, τις τιμές και τον τρόπο παράδοσης. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τα μέλη της συμμορίας παρείχαν εγγυήσεις για την ποιότητα του προς πώληση αντικειμένου, όπως αποστολή βιντεοληπτικού υλικού γνήσιων συσκευών και πλαστογραφημένες αποδείξεις αγοράς από επώνυμα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, ώστε να πείσουν τους αγοραστές ότι πρόκειται για ασφαλή αγορά.

Η παράδοση της ηλεκτρονικής συσκευής πραγματοποιούνταν πάντα σε σημείο που όριζαν οι παθόντες, με μέλος της συμμορίας να υποδύεται υπάλληλο μεταφορικής εταιρείας και η πληρωμή ολοκληρώνονταν με τη μέθοδο της αντικαταβολής (μετρητά). Μάλιστα, τα μέλη της συμμορίας προκειμένου να διαμορφώσουν εικόνα αξιόπιστων πωλητών, τους παρέδιδαν μαζί με τη συσκευασία και πλαστό παραστατικό αγοράς από επώνυμες εταιρείες πώλησης ηλεκτρικών ειδών, ενώ επιπλέον απέστελλαν και φωτοαντίγραφα γνησίων και σε ισχύ δελτίων ταυτότητας που παρουσίαζαν ως δικά τους, τα οποία όμως ανήκαν σε έτερα πρόσωπα άσχετα με την εγκληματική δραστηριότητα της συμμορίας.

Στα προγραμματισμένα ραντεβού τα μέλη της συμμορίας μετέβαιναν με τα οχήματα που είχαν στην κατοχή τους. Στην σφραγισμένη συσκευασία που περιείχε το αντικείμενο που προσομοίαζε σε γνήσιο, τοποθετούσαν και μπουκάλια με νερό, ώστε να έχει το κατάλληλο βάρος η συσκευασία. Αμέσως μετά την λήψη του χρηματικού ποσού, τα μέλη της συμμορίας απενεργοποιούσαν τα προφίλ τους, καθώς και τους αριθμούς των κινητών τηλεφώνων που τυχόν είχαν χρησιμοποιήσει.

Χτύπησαν με αυτοκίνητο ένα από τα θύματα που κατάλαβε την απάτη

Επίσης, για να ελαχιστοποιήσουν ακόμη περισσότερο την περίπτωση σύλληψης τους από τις αστυνομικές αρχές, ενώ είχαν ήδη φτάσει στο σημείο παράδοσης, ειδοποιούσαν τηλεφωνικά τους παθόντες για ολιγόωρη καθυστέρηση, με σκοπό να ανιχνεύσουν τυχόν αστυνομική παρουσία στο χώρο. Από την προανακριτική έρευνα της ανωτέρω Υπηρεσίας, εξιχνιάστηκαν 34 περιπτώσεις απατών – πλαστογραφιών, κλοπή και ληστεία. Σε δύο από τις περιπτώσεις, τα μέλη της συμμορίας, όταν οι αγοραστές αντιλήφθηκαν τη σε βάρος τους απάτη και δεν ήταν διατεθειμένοι να ολοκληρώσουν την αγορά, στη μία περίπτωση προέβησαν σε κλοπή και στη δεύτερη χτύπησαν τον παθόντα αγοραστή με το αυτοκίνητο κατά τη διαφυγή τους.

Από τις έρευνες στις οικίες των κατηγορουμένων, με τη συνδρομή και αστυνομικών της ΟΠΚΕ, βρέθηκε και κατασχέθηκε μεταξύ άλλων:

  • πλήθος στελεχών καρτών SIM,
  • κινητών τηλεφώνων,
  • θήκες και κουτιά συσκευών κινητών τηλεφώνων,
  • πιστόλι ρέπλικα και
  • μικροποσότητα κάνναβης.

Όλα τα μέλη της συμμορίας έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν για ομοειδή αδικήματα ενώ, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.