Πολυμελής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας εμπλέκονται σε εκβιάσεις εμπόρων Ρομά στο Άργος και το Ναύπλιο, εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια της περιοχής.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκαν χθες, Παρασκευή, ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε καταυλισμούς Ρομά, στη Νέα Κίο και στη Γλυκειά Αργολίδας, καθώς και στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, συνελήφθησαν κατόπιν ενταλμάτων σύλληψης του ανακριτή Ναυπλίου, συνολικά δέκα νεαροί Ρομά, τέσσερις άνδρες, 18 έως 28 ετών, και έξι γυναίκες 20 έως 38 ετών, όλοι τους μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της εκβίασης, της αρπαγής, της απειλής, της παράνομης βίας, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, των σωματικών βλαβών και της παράβασης της νομοθεσίας για τα όπλα. Η δικογραφία περιλαμβάνει ακόμη έξι άτομα, εκ των οποίων οι τέσσερις αποτελούν μέλη της ίδας οργάνωσης. Από αυτούς οι τρεις είναι ήδη έγκλειστοι σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, για διάφορα αδικήματα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι προαναφερόμενοι συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, η οποία είχε ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους, εσωτερική διάρθρωση, διαρκή δράση και συγκεκριμένη μεθοδολογία, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Ειδικότερα στον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τουλάχιστον από το 2010 και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, εκβίαζαν με τη χρήση απειλών, σωματικής βίας και όπλων, εμπόρους Ρομά, που δραστηριοποιούνταν στις λαϊκές αγορές του Άργους και του Ναυπλίου και τους εξανάγκαζαν να τους καταβάλλουν εβδομαδιαίως, χρήματα, για «προστασία». Έως στιγμής έχουν εξιχνιαστεί τουλάχιστον είκοσι δύο περιπτώσεις εκβίασης.

Επιπλέον, οι δράστες αφαιρούσαν με εκβιαστικό τρόπο, από τους πάγκους λαϊκών αγορών προϊόντα χωρίς να πληρώνουν και επίσης προέβαιναν και στην επιβολή «αντιποίνων» σε όσους αντιδρούσαν στην καταβολή των χρημάτων που ζητούσαν ή σε όσους αντιστέκονταν στην αφαίρεση των προϊόντων τους.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, συνελήφθη και 41χρονος Ρομά, επειδή αντιστάθηκε στους αστυνομικούς.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης η Ασφάλεια διερευνά όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης, η τυχόν εμπλοκή συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων και η ενδεχομένη διασύνδεση τους και με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.