Έντονο παρασκήνιο κρύβεται πίσω από τη σύλληψη πρώην αστυνομικού διευθυντή στο πλαίσιο της εξάρθρωσης μεγάλου κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών. Τον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και όλο το κύκλωμα «κάρφωσε» υπόδικος πληροφοριοδότης της Αστυνομίας, που δρούσε σε ανταγωνιστική σπείρα διακίνησης μεταναστών και ευθύνεται για τον πνιγμό δύο μεταναστών. Τον πληροφοριοδότη-δουλέμπορο είχε συλλάβει ο διωκόμενος, τώρα, αστυνομικός διευθυντής.

Ειδικότερα, από δικαστικά έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η «Καθημερινή» αποδεικνύεται ότι η έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και η σύλληψη του 51 ετών αστυνομικού διευθυντή στηρίχθηκαν σε μαρτυρία κρατούμενου των φυλακών Κορυδαλλού, ο οποίος ενεργεί ως πληροφοριοδότης της ΕΛ.ΑΣ. Ωστόσο, στη σχηματισθείσα δικογραφία δεν αναφέρεται ότι ο υπόδικος «insider» είχε συλληφθεί τον Γενάρη του 2013 για συμμετοχή σε άλλο κύκλωμα δουλεμπόρων από τη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος, στο τιμόνι της οποίας βρισκόταν, τότε, ο κατηγορούμενος αστυνομικός διευθυντής.

Στο απολογητικό του υπόμνημα, ο διωκόμενος αξιωματικός καταγγέλλει σκευωρία και κατασκευή κατηγορίας σε βάρος του από τον υπόδικο πληροφοριοδότη υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «εν όψει του επικείμενου δικαστηρίου του, εφηύρε τα καταγγελλόμενα αποβλέποντας προφανώς σε ευνοϊκότερη ποινική μεταχείρισή του». Ο 54χρονος «insider» αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης καθώς σε επιχείρηση παράνομης μεταφοράς μεταναστών για την οποία κατηγορείται (Οκτώβριος 2012, Βόλος) πνίγηκαν δύο άτομα.

Στη σπείρα διακίνησης μεταναστών που εξαρθρώθηκε την 1η Ιουλίου κατηγορούνται ότι μετέχουν συνολικά επτά άτομα. Ως αρχηγός του κυκλώματος φέρεται ο 52χρονος συνταξιούχος ναυτικός Λ. Μ., ενώ ως συνεργοί του συνελήφθησαν η σύζυγός του, ένας ακόμα συνταξιούχος ναυτικός, ένας απόστρατος λιμενικός και ένας αρχιφύλακας των ΜΑΤ. Τη δράση του κυκλώματος αποκάλυψε στις διωκτικές αρχές ο 54χρονος πληροφοριοδότης, ο οποίος φέρεται ότι ανήκε σε αντίπαλη – ανταγωνίστρια σπείρα δουλεμπόρων. Από τις φυλακές Κορυδαλλού όπου κρατείτο κατέθεσε, μεταξύ άλλων, ότι ο «εγκέφαλος» της αντίπαλης σπείρας 52χρονος Λ.Μ. είχε στην ιδιοκτησία του ένα φουσκωτό σκάφος 10 μέτρων με το οποίο γίνονταν οι μεταφορές των μεταναστών, ότι πρώην πλωτάρχης του Λιμενικού κανόνιζε τα σημεία εισόδου – εξόδου των σκαφών που μετέφεραν τους παράνομους μετανάστες, καθώς και ότι ρόλο προπομπού κατά τις μετακινήσεις είχε αρχιφύλακας των ΜΑΤ.

Στην υπόθεση ενέπλεξε και τον κατηγορούμενο αστυνομικό διευθυντή. Κατέθεσε συγκεκριμένα ότι ο 52χρονος συνταξιούχος ναυτικός και «εγκέφαλος» του κυκλώματος δουλεμπόρων κατέβαλε αμοιβή 7.000 ευρώ στον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. ζητώντας του να εντοπίσει άτομο με στοιχεία Mr. Johnson, που του είχε αποσπάσει 165.000 ευρώ με τη μέθοδο της «νιγηριανής απάτης». Σε κατάθεσή του την 6η Νοεμβρίου ο έγκλειστος πληροφοριοδότης ανέφερε: «Τον Οκτώβριο του 2012 ο Λ.Μ. μου είπε ότι πάει να δώσει 7.000 ευρώ στον Σ… που υπηρετεί στη ΓΑΔΑ στο οργανωμένο έγκλημα για να του εντοπίσει μέσω τηλεφώνου έναν αλλοδαπό ονόματι Mr. Johnson, ο οποίος του είχε φάει εξαπατώντας τον 165.000 ευρώ».

Το διάστημα που ακολούθησε, ο πληροφοριοδότης έδωσε περισσότερες από πέντε ένορκες καταθέσεις στους «αδιάφθορους». Σε μια από αυτές, την 1η Ιουλίου, δήλωσε ότι είχε δει μόνο εξ αποστάσεως τον αστυνομικό διευθυντή κρύβοντας ότι ο 51χρονος αξιωματικός ήταν αυτός που αρκετούς μήνες πριν τον είχε συλλάβει και οδηγήσει στη φυλακή. Σημειώνεται πως, όταν μετά τη σύλληψή του, ο 52χρονος φερόμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος δουλεμπόρων ρωτήθηκε εάν γνωρίζει τον κατηγορούμενο αξιωματικό, εκείνος απάντησε αρνητικά.

Στο υπόμνημά του, ο διωκόμενος τέως διοικητής της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος κατηγορεί τους συναδέλφους του της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων ότι απέκρυψαν ενώ γνώριζαν το γεγονός ότι ο καταγγέλλων είχε συλληφθεί από τον ίδιο, καθώς και ότι το άτομο που φέρεται να τον δωροδόκησε δήλωσε πως δεν τον αναγνωρίζει.

Παρόλα αυτά, ο αστυνομικός διευθυντής τελικά παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα με διάφορες κατηγορίες (ψευδούς βεβαίωσης, παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, παράβασης καθήκοντος). Κι αυτό διότι κατά την έρευνα στο σπίτι και το γραφείο του βρέθηκαν αντίγραφα υπηρεσιακών εγγράφων (δικογραφίες, ενημερωτικά σημειώματα κ.ά). Παρότι τα αδικήματα δεν είναι αυτόφωρα, ο 51χρονος συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτόφωρου και παραπέμφθηκε με την ίδια δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των μελών του κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών.