Πολυμελής οργάνωση παράνομης διακίνησης μεταναστών σε Ελλάδα και άλλες χώρες της Ε.Ε. εξάρθρωσε η διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση ηγετικά στελέχη του κυκλώματος ήταν δύο συνταξιούχοι ναυτικοί, ένας απόστρατος του λιμενικού, ένας αστυνομικός και μια τραπεζική υπάλληλος. Αναζητούνται ακόμη δύο αλλοδαποί.

Όπως αναφέρει η αστυνομία τα μέλη της οργάνωσης, «με τη χρήση πλωτών μέσων, διευκόλυναν την είσοδο μη νόμιμων μεταναστών στην χώρα μας από την Τουρκία, και στη συνέχεια τους προωθούσαν σε διάφορους προορισμούς στο εσωτερικό και το εξωτερικό».

Τα μέλη του κυκλώματος είχαν αποκομίσει υψηλά χρηματικά ποσά, τα οποία στη συνέχεια νομιμοποιούσαν μέσω διαδικασιών «ξεπλύματος μαύρου χρήματος». Για κάθε μετανάστη η οργάνωση λάμβανε ως αμοιβή το ποσό των 2.000 – 3.000 ευρώ. Επιπλέον χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερες τεχνικές προκειμένου να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές και την ταυτοποίηση των σκαφών τους.

Οι δύο συλληφθέντες συνταξιούχοι ναυτικοί είναι ηλικίας 67 και 52 ετών, ενώ η τραπεζική υπάλληλος είναι 42, ο αρχιφύλακας, που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής, 50 ετών, όπως και ο απόστρατος αξιωματικός του λιμενικού σώματος.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, για παραβάσεις της νομοθεσίας για την είσοδο, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια και της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»), ενώ ο 64χρονος κατηγορείται επιπλέον και για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Η σχηματισθείσα ποινική δικογραφία περιλαμβάνει δύο ακόμα άτομα, τα οποία αναζητούνται, καθώς έχουν ταυτοποιηθεί για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση και την εμπλοκή τους στην παράνομη δραστηριότητά της. Πρόκειται για δύο αδέλφια, υπηκόους Συρίας, ηλικίας 45 και 48 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται επιπλέον για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Τα μέλη του εγκληματικού δικτύου αποβίβαζαν τους προερχομένους από τα παράλια της Τουρκίας μετανάστες σε παράκτιες περιοχές της Χαλκιδικής ή της Μαγνησίας. Στη συνέχεια τους μετέφεραν οδικώς, με λεωφορεία ή φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων με Βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος.

Σε άλλες περιπτώσεις επιβίβαζαν τους μετανάστες σε φουσκωτό σκάφος από τις παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, ιδίως την περιοχή του Καλού Νερού Μεσσηνίας, και αφού τους μετεπιβίβαζαν σε σκάφος, που έπλεε στα διεθνή ύδατα με φαινομενικό τουριστικό προορισμό τις δαλματικές ακτές της Κροατίας, τους αποβίβαζαν στα παράλια της Ιταλίας.

Οι έρευνες της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, προκειμένου να διακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και η τυχόν εμπλοκή των μελών της και σε άλλες υποθέσεις.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των ερευνών συνελήφθη και ανώτερος Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, για μη συναφή υπόθεση, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε αυτοτελής δικογραφία για υπεξαγωγή εγγράφων, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και παράβαση καθήκοντος. Ειδικότερα προέκυψε χρηματισμός του με το ποσό των 11.000 ευρώ, από τον 52χρονο ημεδαπό, ο οποίος συνελήφθη για την εμπλοκή του στην παραπάνω εγκληματική οργάνωση.