Εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εγκληματική οργάνωση, που εμπορευόταν ως γνήσια, πιστά αντίγραφα ειδών (τσάντες, ζώνες, παπούτσια, κλπ) πολύ γνωστών εταιρειών του εξωτερικού

Τα αντίγραφα αυτά αντιστοιχούν σε είδη μεγάλης αξίας, ενώ τα διακινούσαν στην εγχώρια και αλλοδαπή αγορά, μέσω διαδικτύου

Προηγήθηκε πολύμηνη συστηματική έρευνα με διεθνείς προεκτάσεις, καθώς η υπόθεση συνδέεται με κλοπή – το 2012- από δύο εργοστάσια κατασκευής γυναικείων τσαντών, γνωστού οίκου, στην Ιταλία

Συνελήφθησαν ένας 45χρονος υπήκοος Σερβίας και ένας 35χρονος ημεδαπός, μέλη της οργάνωσης

Ο 45χρονος είχε συστήσει ατομική επιχείρηση και προμηθευόταν από την Τουρκία ή την Άπω Ανατολή αντίγραφα ιδιαίτερα υψηλής «πιστότητας»

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας συνεργάσθηκε με αντίστοιχες Υπηρεσίες των Η.Π.Α. και της Ιταλίας

Συνελήφθησαν χθες (20-06-2014), στη Γλυφάδα Αττικής, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας της Ελληνικής Αστυνομίας 45χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Σερβίας και 35χρονος ημεδαπός, οι οποίοι εμπλέκονται σε οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης και εμπορίας απομιμήσεων προϊόντων, πολύ γνωστών εταιρειών του εξωτερικού.

Σε βάρος των παραπάνω, αλλά και 40χρονης συνεργάτιδας του 45χρονου, σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της παράβασης της νομοθεσίας για τη ρύθμιση της αγοράς προϊόντων και τα εμπορικά σήματα, καθώς και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι συλλήψεις είναι αποτέλεσμα πολύμηνης έρευνας της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, με στόχο τον εντοπισμό οργανωμένης εγκληματικής ομάδας, που διέθετε προς πώληση – μέσω του διαδικτύου – είδη και αξεσουάρ, μεγάλης αξίας, γνωστών οίκων του εξωτερικού, που παρότι αποτελούσαν προϊόντα απομίμησης, ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η πιστοποίηση της πλαστότητας τους.

Σημειώνεται ότι τα διακινούμενα προϊόντα (τσάντες, φουλάρια, ζώνες, παπούτσια κ.λπ.) διέθεταν όλα τα χαρακτηριστικά των γνησίων, ακόμα και τις ειδικές κάρτες γνησιότητας, με αυθεντικούς σειριακούς αριθμούς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η αξία καθεμίας από αυτές τις τσάντες κυμαίνεται από 1.000 έως 8.000 €.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας συνεργάστηκε με αντίστοιχες Υπηρεσίες της Ιταλίας και των Η.Π.Α., καθώς η υπόθεση συνδέεται με κλοπή (το έτος 2012) γνήσιων εξαρτημάτων, καρτών γνησιότητας, καθώς και έτοιμων τσαντών (που δεν είχαν περάσει όμως τη διαδικασία ποιοτικού ελέγχου), από δύο εργοστάσια κατασκευής γυναικείων τσαντών, γνωστού οίκου, στην Ιταλία.

Κάποιες από τις παραπάνω αφαιρεθείσες κάρτες γνησιότητας είχαν τοποθετηθεί σε απομιμήσεις τσαντών γνωστού οίκου, οι οποίες στη συνέχεια εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στη Χαβάη των Η.Π.Α. Από την περαιτέρω έρευνα διαπιστώθηκε ότι είχαν προηγουμένως διακινηθεί από την Σάντα Μόνικα των Η.Π.Α. και ειδικότερα από αλλοδαπή, υπήκοο Σερβίας, η οποία τα είχε προμηθευτεί από εταιρεία στο διαδίκτυο, με έδρα τη Γλυφάδα Αττικής.

Όπως διαπιστώθηκε η παραπάνω εταιρεία, που λειτουργεί ως ατομική επιχείρηση του 45χρονου συλληφθέντα, με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο ειδών ιματισμού, λάμβανε δέματα αγνώστου περιεχομένου από την Ιταλία και έστελνε δέματα προς τη Σιγκαπούρη, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις Η.Π.Α.

Όπως κατέδειξε η περαιτέρω έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, ο 45χρονος προμηθευόταν από την Τουρκία ή χώρες της Άπω Ανατολής αντίγραφα τσαντών και αξεσουάρ γνωστών οίκων ιδιαίτερα υψηλής «πιστότητας». Μετά από κατάλληλη συσκευασία (πακετάρισμα) και τοποθέτηση, των κλεμμένων από Ιταλία, καρτών γνησιότητας, τα διέθετε – μέσω διαδικτύου – σε πελάτες, λαμβάνοντας, ως αμοιβή, ιδιαίτερα μεγάλα χρηματικά ποσά.

Ο 45χρονος, σε συνεργασία με τον 35χρονο συλληφθέντα, ο οποίος εξέδιδε εικονικά τιμολόγια – παραστατικά για τη διάθεση των συγκεκριμένων προϊόντων, είχαν συστήσει δίκτυο, με μέλη αλλοδαπούς και ημεδαπούς υπηκόους, για την περαιτέρω διακίνηση και εμπορία των ειδών αυτών.

Από την παράνομη δραστηριότητα τους αποκόμιζαν ιδιαίτερα σημαντικά ποσά, καθώς οι τιμές των συγκεκριμένων αντικειμένων ήταν μικρότερες από τις γνήσιες, πλην όμως ήταν ιδιαίτερα υψηλές. Τα παράνομα έσοδα τα νομιμοποιούσαν, μέσω της εισροής τους στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση του προανακριτικού υλικού, χθες (20/6/2014), αστυνομικοί της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, παρουσία δικαστικού λειτουργού, προχώρησαν σε κατ΄οίκον έρευνες στην Αττική, στις οικίες των δύο συλληφθέντων, αλλά και στην οικία 40χρονης συνεργάτιδος του 45χρονου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

Στην οικία του 45χρονου:

κάρτα αυθεντικότητας γνωστού οίκου,

δεκαεπτά τσάντες γνωστών οίκων,

φάκελος που περιέχει δισκέτα H/Y κι ένα χαρτί σχεδιαγράμματος,

έντεκα τιμολόγια, έτους 2012, της επιχείρησης του 45χρονου,

απόδειξη πληρωμής της επιχείρησης του 45χρονου,

δύο αποδείξεις είσπραξης εταιρείας courier,

έξι τιμολόγια παροχής υπηρεσιών εταιρείας courier,

τρία τζιν παντελόνια γνωστού οίκου μόδας,

δύο ζεύγη παπουτσιών γνωστών οίκων,

ζώνη γνωστού οίκου,

τρεις θήκες γνωστών οίκων,

ένας φορητός υπολογιστής,

τρία κουτιά που περιέχουν (2.043) ετικέτες γνωστού οίκου,

κουτί, που περιείχε δεκαεννέα ετικέτες-εντυπώματα γνωστών οίκων,

πράσινο, μεταλλικό κουτί που περιείχε ετικέτες γνωστού οίκου