Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δίκη για τη δράση πολυμελούς κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, στο οποίο κατηγορούνται ότι συμμετείχαν και αστυνομικοί. Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί το Δεκέμβριο του 2012, προκαλώντας αίσθηση στην κοινή γνώμη, εξαιτίας της εμπλοκής των αστυνομικών που φέρονται ότι είχαν περίεργες «συναλλαγές» με εμπόρους ναρκωτικών.

Στο εδώλιο κάθονται συνολικά 68 άτομα, ανάμεσα στους οποίους οκτώ αστυνομικοί από το Βόλο, το Αγρίνιο και τη Θεσσαλονίκη, όπως επίσης δύο Αλβανοί, στους οποίους το κατηγορητήριο αποδίδει «ηγετικούς» ρόλους, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στην πρότασή του προς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, ο εισαγγελέας της έδρας Βασίλης Φλωρίδης, ζήτησε να απαλλαγούν επτά από τους αστυνομικούς για την πράξη της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Για τον όγδοο, ο οποίος υπηρετούσε στη διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος για το συγκεκριμένο αδίκημα. Επιπλέον, στους αστυνομικούς που κατηγορούνται για κατάχρηση εξουσίας, ο εισαγγελέας πρότεινε -κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου- να κηρυχθούν ένοχοι για παράβαση καθήκοντος. Ο εισαγγελέας ζήτησε πάντως την ενοχή τους για επί μέρους πράξεις που τους καταλογίζει το κατηγορητήριο.

Οι αστυνομικοί, τρεις εκ των οποίων παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι, αρνήθηκαν στις απολογίες τους τις κατηγορίες, ισχυριζόμενοι ότι οι συνομιλίες που κατέγραψε ο ‘κοριός’ της ΕΛ.ΑΣ. με τους φερόμενους ως εμπόρους ναρκωτικών εντάσσονταν στο πλαίσιο των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην αποκάλυψη άλλων κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών.

Για τους δύο Αλβανούς που φέρονται ως διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση, ο εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι όπως κατηγορούνται, εκτός από μία περίπτωση αρπαγής που τους καταλογίζεται.

Συνολικά ο εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι -κατά περίπτωση και για διάφορες πράξεις- 66 από τους 68 κατηγορούμενους. Για 27 απ’ αυτούς πρότεινε να καταδικαστούν και για την πράξη της εγκληματικής οργάνωσης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι αστυνομικοί φέρονται -μεταξύ άλλων- να παρείχαν κάλυψη σε μέλη του κυκλώματος, να… τάζουν διάφορες ποσότητες ναρκωτικών προκειμένου να «εκμαιεύσουν» πληροφορίες και να υπόσχονται ευνοϊκές καταθέσεις σε κατηγορούμενους που εμπλέκονταν σε υποθέσεις ναρκωτικών. Το κύκλωμα -σύμφωνα με μάρτυρα αστυνομικό- διακίνησε, από το Νοέμβριο του 2011 έως τον ίδιο μήνα του επόμενου έτους, 326 κιλά κάνναβης και 26 κιλά ηρωίνης.

Η διαδικασία συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.