Δύο οικογένειες στα Ανώγεια της Κρήτης μοιρολογούν από το βράδυ του Σαββάτου 1η Μαΐου το χαμό των δικών τους ανθρώπων. Ο 63χρονος λυράρης Λευτέρης Καλομοίρης έχασε τη ζωή του από το όπλο του 30χρονου Γιώργου Ξυλούρη και αυτός έπεσε νεκρός από τα πυρά του 30χρονου γιου του λυράρη, Μανώλη.

Σήμερα τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια προκειμένου να μεταβεί στις 11:00 στον εισαγγελέα ο 30χρονος, με τον φόβο της βεντέτας να είναι εμφανής.

Την ίδια ώρα η οικογένεια του 30χρονου λυράρη θα τον αποχαιρετίσει στην ίδια εκκλησία που έγινε χθες Κυριακή (03.05) η κηδεία του Γιώργου Ξυλούρη.

Πώς έγινε το φονικό

Η συμπλοκή έγινε στις 10 περίπου το βράδυ του Σαββάτου όταν οι δύο άνδρες βρέθηκαν στο καφενείο του Περαχωρίου Ανωγείων.

Οι δύο οικογένειες τις τελευταίες ημέρες είχαν μία διαμάχη για τα τα καταλύματα τους, με αποτέλεσμα γρήγορα ν’ ανάψει ο καυγάς και οι δύο άνδρες να πιαστούν στα χέρια. Ο λυράρης πάλεψε για τη ζωή του, παρά τα χτυπήματα που είχε δεχτεί από τον κτηνοτρόφο.

Δυστυχώς όμως η έντονη λογομαχία και τα χτυπήματα πήραν ακόμα πιο τραγικές διαστάσεις όταν πάνω στον καυγά βγήκαν και τα όπλα. Ο Ξυλούρης σκότωσε τον 63χρονο και μόλις ο γιος του Μανώλης άκουσε τους πυροβολισμούς βγήκε από το σπίτι με το όπλο ανά χείρας και το άδειασε πάνω στον 30χρονο κτηνοτρόφο.

Από τους πυροβολισμούς που έπεσαν τραυματίστηκε στο πόδι και ένας 30χρονος που βρισκόταν στο καφενείο και επιχείρησε να τους χωρίσει. Λίγο μετά το φονικό ο γιος του Λευτέρη Καλομοίρη παραδόθηκε στην Αστυνομία.

Με συνοδεία περιπολικών μεταφέρθηκαν οι σοροί των δύο ανδρών

Οι σοροί των δύο ανδρών μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τη συνοδεία της Αστυνομίας, ενώ για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής μεταφέρθηκαν σε διαφορετικές περιοχές.

Συγκεκριμένα, η σορός του Λευτέρη Καλομοίρη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου ενώ η σορός του Γιώργου Ξυλούρη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Την ίδια ώρα, ο 30χρονος τραυματίας νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο Ηράκλειο.

Οδύνη στην κηδεία του Γιώργου Ξυλούρη

Σε κλίμα οδύνης και με ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων κηδεύτηκε χθες ο 30χρονος κτηνοτρόφος Γιώργος Ξυλούρης. Η οικογένεια και οι φίλοι του είπαν το τελευταίο αντίο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου με τον ιερέα Ανωγείων Ανδρέα Κεφαλογιάννη να ζητά να μην υπάρξει ο καθιερωμένος χαιρετισμός προς την οικογένεια.

Η μητέρα του 30χρονου, φορώντας μαύρα ρούχα και με πρησμένα από το κλάμα, μάτια μοιρολογά. «Παιδί, παιδί, παιδάκι μου» λέει και κλαίει γοερά ενώ δίπλα της βρίσκονται συγγενείς της που προσπαθούν να την παρηγορήσουν.

Λίγο πριν το τελευταίο αντίο στην ίδια εκκλησία είχε βαφτιστεί το παιδί του 30χρονου. Όπως προστάζει το έθιμο, εάν ο πατέρας αβάπτιστου παιδιού πεθάνει, το μυστήριο γίνεται εσπευσμένα πριν την κηδεία. Μάλιστα, το παιδί πήρε το όνομα του παππού αλλά και του πατέρα του, που σκοτώθηκε.

Συγκλονίζει η κόρη του λυράρη: Ο πατέρας μου έφυγε άδικα

Η κόρη του 63χρονου λυράρη Λευτέρη Καλομοίρη μίλησε στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου.

«Να σου πω την αλήθεια, αυτό που έχω να πω είναι ότι ήταν άδικο όλο αυτό, άδικο. Ο πατέρας μου έφυγε άδικα. Ήταν άδικο και για τους δύο, έφυγαν δυο ψυχές άδικα και για τον κάθε άνθρωπο που φεύγει με αυτόν τον τρόπο. Αυτό έχω να πω. Το μόνο που έχω να πω για τον πατέρα μου, ήταν ένας άνθρωπος έντιμος, ηθικός, αγαπητός στον κόσμο. Όσοι τον γνώρισαν ξέρουν ότι θυσιάστηκε για το παιδί του» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Πώς έγινε; Ναι, μακάρι να ‘ξερα» είπε η αδερφή του 63χρονου και απάντησε ότι δεν υπήρχε προηγούμενη αντιπαράθεση στις δύο οικογένειες.

«Όχι, όχι, όχι. Μα πολύ φιλήσυχος ο Λευτέρης. Δεν ήξερε, μόνο μαντινάδες να βγάζει κι αθώος ήταν, ποτέ δεν τσακώθηκε με κανέναν. Ήταν πολύ καλός, πολύ φιλήσυχος άνθρωπος… Μόνο να βγάζει μαντινάδες και να χορεύει, να διδάσκει παιδιά και δάσκαλος και όλα. Δεν ήξερε ποτέ το κακό, δεν πάτησε μυρμήγκι ποτέ. Την οικογένειά του, τρία κορίτσια, δυο αγόρια, πολύ καλά παιδιά, τώρα όλα διαλύθηκαν» είπε.