Αναντίστοιχη της ψυχρότητας με την οποία εκτελέστηκαν οι δύο νεαροί χρυσαυγίτες και χωρίς ιδιαίτερες λεπτομέρειες για το επιχειρησιακό κομμάτι της διπλής δολοφονίας είναι η προκήρυξη που «υπέγραψε» το τρομοκρατικό χτύπημα στο Νέο Ηράκλειο.

Την επίθεση ανέλαβε -ως αναμενόταν- μία πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση με το όνομα «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις», που άφησε τη φορητή μνήμη (στικάκι USB) στο μνημείο των εκτελεσθέντων της Καισαριανής.

Όπως αναφέρει σε δημοασίευμά του το «Έθνος», αν και η Αντιτρομοκρατική έχει πειστεί για τη γνησιότητα της προκήρυξης, ο λόγος, ο τρόπος και η επιχειρηματολογία δεν παραπέμπουν σε καμία από τις γνωστές οργανώσεις του παρελθόντος.

Στο κείμενο επικρατούν οι προειδοποιήσεις για όσους -πολιτικούς, επιχειρηματίες και απλούς ψηφοφόρους- συνεργάζονται άμεσα ή έμμεσα με τη Χρυσή Αυγή αλλά και οι απειλές για την Αστυνομία.

«Παρά τον σκληρό λόγο του συντάκτη, το “πνεύμα” του κειμένου δεν είναι μηδενιστικό, όπως έχουμε διαπιστώσει σε άλλες προκηρύξεις», είπε στο «Εθνος» υψηλόβαθμο στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής.

Στη 18σέλιδη προκήρυξη που έχει τίτλο «Ανάληψη ευθύνης εκτέλεσης νεοναζί», ο συντάκτης ξεκινά με ένα απόφθεγμα του Μπουαναβεντούρα Ντουρούτι, Ισπανού αναρχικού που σκοτώθηκε «τον Νοέμβριο του 1936 στη Μαδρίτη κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης από τους φασίστες του Φράνκο» και καταλήγει με την -παραφρασμένη έστω- ρήση του… Θεόδωρου Κολοκοτρώνη «Φωτιά και τσεκούρι στους φασίστες».

Στην προκήρυξη αναφέρεται ότι το χτύπημα της 1ης Νοεμβρίου «έγινε ως αντίποινα για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά και άλλα καθάρματα-μέλη του νεοναζιστικού κόμματος», ενώ «δικαιολογούν» το όπλο της εκτέλεσης παραπέμποντας στη δήλωση του βουλευτή της ΧΑ Νίκου Μίχου ότι «μόνο οι σφαίρες θα μας σταματήσουν».

Οι συντάκτες

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι οι συντάκτες του κειμένου δεν συμμετείχαν στην εκτέλεση και πιθανότατα δεν ξέρουν λεπτομέρειες του χτυπήματος. Πάντως, οι αναλυτές θεωρούν ότι το κείμενο «προδίδει» την ηλικία του συντάκτη, καθώς στην ιστορική αναδρομή που επιχειρεί αναφέρεται σε γεγονότα που παραπέμπουν σε «παλιό», όπως και ορισμένες εκφράσεις που χρησιμοποιεί, όπως ο «αριστεροχουντισμός», έννοια που εμφανίστηκε μετά τη χούντα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ευρεία γνώση για τα Τάγματα Ασφαλείας Πελοποννήσου και Μαγνησίας καθώς και για συγκεκριμένα πρόσωπα. «Από τους χίτες και τους ταγματασφαλίτες της κατοχής, τους Μαγγανάδες και του Σούρληδες, τον Παπαδόγκωνα, όλους αυτούς που δολοφονούσαν κομμουνιστές και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης μπροστά στα μάτια της χωροφυλακής αλλά και σε συνεργασία με τη χωροφυλακή, τους Μάυδες του εμφυλίου που βίαζαν, που αποκεφάλιζαν νεκρούς αντάρτες για να εισπράξουν αμοιβή (…)», αναφέρεται στην έκτη σελίδα της προκήρυξης.

Ο ανθυπολοχαγός Βαγγέλης Μαγγανάς ανήκε στα Τάγματα Ασφαλείας Μεσσηνίας, είχε συμμετάσχει στη μάχη του Μελιγαλά, ενώ αργότερα είχε εισβάλει στην Καλαμάτα οργανώνοντας το «Κίνημα Μαγγανά» όπου σκοτώθηκαν 14 άτομα. Ο συνταγματάρχης Διονύσης Παπαδόγκωνας ήταν διοικητής των Εθελοντικών Ταγμάτων Χωροφυλακής και οι ΜΑΥδες ήταν Μονάδες Αυτοάμυνας Υπαίθρων, που πολεμούσαν μαζί με τη Χωροφυλακή τους αντάρτες. Εκτιμάται, λοιπόν, πως είτε ο συντάκτης έχει μελετήσει επισταμένως την ιστορία της περιοχής, είτε ακόμα και ότι έλκει την καταγωγή του από εκεί.

Σκληρό λεξιλόγιο

Εξαιρετικά σκληρό είναι το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν και για τα δύο θύματά τους, Μανώλη Καπελώνη και Γιώργο Φουντούλη. «…Η επιλογή να χτυπήσουμε τα αναλώσιμα των βουλευτών συνίσταται στο εξής τελεσίδικο μήνυμα: Κατά τη φαινομενική ?εξάρθρωση? της Χρυσής Αυγής υπήρξαν έστω μερικώς τα αποκαλυπτήρια για το ποιόν των χρυσαυγιτών. Τώρα όλοι ξέρουν, τώρα η εποχή της απενοχοποίησής τους τελείωσε. Τώρα όποιος τους προσεγγίζει είναι συνυπεύθυνος», σημειώνουν.

«Ελάχιστη απάντηση το αίμα τους, μόνη δικαιοσύνη η λαοκρατία», καταλήγει η προκήρυξη, που προαναγγέλλει νέα χτυπήματα.

Σε αντίθεση με τα παλαιότερα κείμενα τρομοκρατικών οργανώσεων, στο συγκεκριμένο δεν υπάρχει αναφορά ή περιγραφή του τρόπου σχεδιασμού και δράσης της διπλής δολοφονίας, ούτε ανάλυση για όπλο-σφραγίδα ή οπλοστάσιο της οργάνωσης. Τα μέλη των «Μαχόμενων Λαϊκών Επαναστατικών Δυνάμεων» αρκέστηκαν στη δήλωση ότι πραγματοποίησαν την επίθεση «παρά το γεγονός ότι τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής».

Στο κείμενο δεν υπάρχουν οι μηδενιστικές αναφορές των «γνωστών» οργανώσεων αντάρτικου πόλης. Για τον λόγο αυτόν, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής σημειώνουν ότι το ύφος δεν έχει καμία σχέση με τη «Σέχτα Επαναστατών», η οποία στα σύντομα κείμενά της συμπεριλαμβάνει ύβρεις, προειδοποιήσεις και στυγνές απειλές. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το κείμενο προέρχεται από «παλιούς», αλλά την εκτέλεση των δύο χρυσαυγιτών ανέλαβαν «νέοι» του ίδιου ιδεολογικού χώρου.

Η δεύτερη ανάγνωση

Για τυχόν αποτυπώματα και γενετικό υλικό εξετάζουν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής το στικάκι, τη σακούλα σκουπιδιών, αλλά και το σημείο στο οποίο αφέθηκε η προκήρυξη, στο Σκοπευτήριο Καισαριανής.Ηδη τα ευρήματα έχουν μεταφερθεί στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ, ενώ χθες κλιμάκιο της ΔΑΕΕΒ (Αντιτρομοκρατική) αναζητούσε αυτόπτες μάρτυρες στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή επιχειρείται η «δεύτερη» ανάγνωση της προκήρυξης. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι πολλά σημεία του κειμένου έχουν «ληφθεί» από βιβλία, ενώ ερευνώνται και οι πληροφορίες που δίνουν οι δράστες στο κείμενό τους, όπως πχ. για τη σχέση του βουλευτή της ΧΑ Ηλία Παναγιώταρου με τον Απ. Βαβύλη.