Ευθύνες για δύο αστυνομικούς προέκυψαν από Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διατάχθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, για βιαιοπραγία σε βάρος αλλοδαπού στην περιοχή της πλατείας Αμερικής, όπως αυτή καταγράφηκε σε βίντεο του Ιανουαρίου του 2012.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, το περιστατικό που απεικονίζεται στο βίντεο συνέβη στις 3 Ιανουαρίου 2012, στην πλατεία Αμερικής, όταν συνελήφθη αλλοδαπός γιατί ανέτρεπε κάδους απορριμμάτων, προξενούσε φθορές σε σταθμευμένα οχήματα και διατάρασσε την κοινή ησυχία.

Το βίντεο αναρτήθηκε για πρώτη φορά στο διαδίκτυο (youtube) το απόγευμα της 20-04-2012 και τις επόμενες μέρες ακολούθησαν σχετικά δημοσιεύματα σε διάφορες εφημερίδες και ιστολόγια, μετά τα οποία διατάχθηκε άμεσα (21-04-2012) ΕΔΕ, η οποία έχει ολοκληρωθεί και προέκυψαν ευθύνες σε βάρος των δύο αστυνομικών, οι οποίοι τιμωρήθηκαν πειθαρχικά με χρηματικές ποινές.

Στην περίπτωση του ενός αστυνομικού, όπως αναφέρεται από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, θα ασκηθεί προσφυγή από τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής, για επιβολή ανώτερης πειθαρχικής ποινής.