Την Πέμπτη 9 Μαϊου ανοίγει τις πύλες της η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που θα κρατήσει μέχρι τις 12 Μαϊου και θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ– HELEXPO.

Η διεθνής έκθεση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη συνδυάζει τη φιλαναγνωσία και την αγάπη για τη λογοτεχνία, με παρεμβάσεις για μερικά από τα πιο κρίσιμα ζητήματα του σύγχρονου κοινωνικοπολιτικού βίου, ανοίγοντας ενδιαφέροντες διαλόγους, θέτοντας σημαντικά ερωτήματα, διερευνώντας επίκαιρα ζητήματα, φωτίζοντας, ενίοτε, αθέατες πτυχές της τρέχουσας επικαιρότητας και συγκυρίας.

Ανάμεσα στα πολλά και ενδιαφέροντα θέματα που αναμένεται ν’ αναδείξει η έκθεση, μέσα από τις συζητήσεις και τα εργαστήρια που έχει διοργανώσει, ξεχωρίζει μια ενότητα με τίτλο «Imagine all the people: Αφιέρωμα στην προσφυγική εμπειρία». Μια ενότητα που καταπιάνεται με μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτή της μετακίνησης και ροής μεγάλου μέρους πληθυσμού, όπως την  επιβάλλουν καταστάσεις ανεξάρτητες της ατομικής βούλησης. Μια από τις θεματικές της ενότητες αποτελεί και η έκθεση φωτογραφίας που ταιριάζει απόλυτα με το πλαίσιο της ενότητας.

Πρόκειται για μια παρουσίαση των εικόνων του βραβευμένου με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters Γιάννη Μπεχράκη, που αποτύπωσε ζωντανά, με την πιο αλληλέγγυα ματιά, το προσφυγικό ζήτημα.

Όπως αναφέρεται και στο δελτίο τύπου των διοργανωτών της έκθεσης «τα λόγια του Γιάννη Μπεχράκη είναι μαχαίρι στην καρδιά της αδιαφορίας, της μισαλλοδοξίας, της έλλειψης αλτρουισμού και αλληλεγγύης, εκφράζουν την ευρύτερη ευαισθησία του για το προσφυγικό ζήτημα, το οποίο ο βραβευμένος με Πούλιτζερ φωτογράφος και φωτορεπόρτερ αποτύπωσε με τον φακό του, ίσως με την πιο καθαρή ματιά. Τώρα, η 16η ΔΕΒΘ έχει την τιμή να παρουσιάσει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, συνολικά 47 φωτογραφίες γύρω από το θέμα αυτό, τις οποίες παραχωρεί στη διοργάνωση το πρακτορείο Reuters στο οποίο ο Μπεχράκης υπήρξε επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος».

«Δρόμοι Ελπίδας και Απελπισίας»

Μια έκθεση που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του φωτογράφου Γιάννη Μπεχράκη, απόλυτα εναρμονισμένη με τις δύο κεντρικές θεματικές της διοργάνωσης, έχει τίτλο «Δρόμοι Ελπίδας και Απελπισίας» και θα παρουσιαστεί δίπλα στην αίθουσα «Εξώστης» (Περίπτερο 15).

Όπως είναι γνωστό, ο φωτογράφος, επί τρεις σχεδόν δεκαετίες υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας και κατέγραψε με το φακό του τη μαζική μετακίνηση ανθρώπων στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, στην Ασία, στα Βαλκάνια και σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Στις περιοχές αυτές το έργο του λειτούργησε ως απόδειξη της κυκλικότητας των συγκρούσεων, αλλά και ως υπενθύμιση της αναπόφευκτης συνέπειας του πολέμου, του ξεριζωμού. Ο φακός του αιχμαλώτισε διαδρομές ελπίδας και απελπισίας. Οι φωτογραφίες του μιλούν για το θάρρος και την αντοχή, τον πόνο και την αποφασιστικότητα ανθρώπων που έχουν ξεπεράσει το ανθρώπινο μέτρο, οικογενειών που ξεριζώθηκαν από τις μάχες, της μάνας που αποχωρίζεται το παιδί της. Τον τελευταίο χρόνο, ο Μπεχράκης φωτογράφησε ζωές ανθρώπων σε πολύ προσωπικές στιγμές, δίχως όμως να προσβάλει τον ιδιωτικό τους χώρο. Αποτύπωσε την ανακούφισή τους όταν πατούσαν σε ευρωπαϊκό έδαφος και τον τρόμο στα μάτια τους, για όσα θα ακολουθούσαν.

Με αφορμή την έκθεση, στο πλαίσιο της 16ης ΔΕΒΘ, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Δρόμοι Ελπίδας και Απελπισίας» με ομιλητές τους Αλέξανδρο Αβραμίδη (φωτογράφο – συνεργάτη Reuters), Άλκη Κωνσταντινίδη (φωτογράφο Reuters για την Ελλάδα και την Κύπρο), Ηρακλή Παπαϊωάννου (επιμελητή MOMus/ Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης). (Οργάνωση: Reuters/ Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού/ Προσφυγική Εμπειρία).

«Θέλω η φωτογραφία μου να δημιουργεί μια σχέση και ένα αίσθημα κοινής ευθύνης για τη συμφορά των άλλων ανθρώπων που παγιδεύονται από τα γεγονότα σε μακρινά μέρη. (…) Μισώ τον πόλεμο, αλλά θέλω να καταγράψω τον πόνο. Θέλω ο θεατής να νιώσει άβολα, ενδεχομένως να νιώσει ένοχος, και ότι είναι ενήμερος….» έλεγε ο Γιάννης Μπεχράκης για την δουλειά του.

«Για να μην πει κανείς ότι δεν ήξερε….».