Ολοκληρώθηκε η εκδίκαση του αυτοφώρου για την επίθεση που δέχτηκε ο διευθυντής του 4ου Λυκείου Χανίων από πατέρα μαθητή.

Του ανταποκριτή μας από το flashnews.gr στην Κρήτη

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα και έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για πρόκληση απλής σωματικής βλάβης και αθώο για την κατηγορία της απειλής, επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης 6 μηνών με 3ετη αναστολή.

Την δίκη παρακολούθησαν δεκάδες εκπαιδευτικοί και μέλη συλλόγων γονέων και κηδεμόνων που συγκεντρώθηκαν στα Δικαστήρια καταδικάζοντας τα φαινόμενα βίας στα σχολεία.

Η πολιτική αγωγή καταγγέλλει τον πατέρα για απλή σωματική βλάβη και απειλή ενώ με τη σειρά της η πλευρά του κατηγορουμένου αρνήθηκε τις κατηγορίες και υπέβαλε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή καταμήνυση, ζητώντας αρχικά αναβολή η οποία απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

Η κατάθεση του διευθυντή του σχολείου

Στην κατάθεσή του ο Διευθυντής του σχολείου περιέγραψε τι συνέβη λέγοντας πως ο γιος του κατηγορούμενου την Πέμπτη είχε επιδείξει βίαιη συμπεριφορά εναντίον δυο μαθητών του, ενός συμμαθητή του και ενός μαθητή γυμνασίου με σύνδρομο άσπεργκερ.

Ο Διευθυντής κάλεσε τον πατέρα στο σχολείο. Εκείνος αρχικά πήγε μόνος του και στη συνέχεια έφυγε για να επιστρέψει με το παιδί του. Ο γιος του δέχτηκε το περιστατικό επίθεσης στον συμμαθητή του, αρνήθηκε όμως την κατηγορία για επίθεση στον μαθητή γυμνασίου. Ο Διευθυντής έκανε τρεις προτάσεις στον πατέρα. Είτε να ζητήσουν οι ίδιοι μετεγγραφή του παιδιού σε άλλο σχολείο, ή να αποφασίσει ο σύλλογος σε ποιο σχολείο θα μετεγγραφεί αλλά να πάρει μια μέρα αποβολή και μετά να απευθυνθεί σε κάποια συμβουλευτική δομή. Ο διευθυντής προέκρινε μάλιστα την τρίτη πρόταση.

Τότε όπως υποστηρίζει ο Διευθυντής άρχισε ο πατέρας να φωνάζει και να λέει «Δεν είναι δικό σου το σχολείο ρε». Στη συνέχεια και απρόσμενα του έριξε δυο γροθιές με αποτέλεσμα να τον ρίξει κάτω, ενώ το παιδί έλεγε «μπαμπά μην τον χτυπάς».

Ο μαθητής δεν είχε ξαναπροκαλέσει πρόβλημα στο παρελθόν. Όπως επίσης είπε ο Διευθυντής ο πατέρας δέχτηκε τη μονοήμερη αποβολή και όχι την παραπομπή σε συμβουλευτική επιτροπή.

Στη συνέχεια κατέθεσε η μητέρα του μαθητή γυμνασίου ο οποίος σύμφωνα με το κατηγορητήριο δέχτηκε επίθεση από τον γιο του κατηγορούμενου. Η μητέρα υποστήριξε ότι το παιδί της επιστρέφοντας από το σχολείο της είπε ότι ένα παιδί την ώρα που βρισκόταν στο κυλικείο το έσπρωξε και το χαστούκισε. Η μητέρα πήρε τηλέφωνο στο σχολείο για να επιληφθεί. Ο μαθητής γυμνασίου δεν θυμόταν ποιος του επιτέθηκε, υποδείχθηκε όμως ο γιος του κατηγορουμένου ως υπαίτιος από άλλα παιδιά που ήταν παρόντα στο κυλικείο.

Η κατάθεση του κατηγορούμενου πατέρα

Ο κατηγορούμενος πατέρας από την πλευρά του αρνήθηκε ότι χτύπησε τον Λυκειάρχη και υποστήριξε ότι όταν πήγαν στο γραφείο ο διευθυντής του σχολείου του επιτέθηκε λεκτικά λέγοντας ότι «δεν πάει άλλο με τους γιους σου τα αλητάκια, τους τραμπούκους, αλλά από τέτοια προβληματική οικογένεια τι να περιμένεις; Αν μέχρι την Τρίτη δεν φύγουν τα παιδιά θα φύγω εγώ».  Τότε, όπως είπε ο κατηγορούμενος, του απάντησε «Δικό σου είναι το λύκειο και θα διώξεις τα παιδιά μου;» Τότε όπως είπε άνοιξε την πόρτα για να φύγει και εκείνη τη στιγμή ο Λυκειάρχης άρχισε να φωνάζει «με χτύπησε, με χτύπησε».

Σε εκείνο το σημείο ρωτήθηκε από την έδρα ο Διευθυντής αν είπε αυτά τα λόγια και εκείνος απάντησε πως δεν μιλάει με τέτοιες λέξεις.

Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος επανέλαβε ότι μίλησαν έντονα αλλά δεν τον χτύπησε. Είπε μάλιστα ότι αν τον είχε χτυπήσει δεν θα το έκανε μπροστά στο παιδί του. Επίσης υποστήριξε ότι ο γιος του είχε λύσει τη διαφορά με τον συνομίληκό του, ενώ για την περίπτωση του μαθητή του γυμνασίου ο γιος του είπε ότι ποτέ δεν τον χτύπησε,  απλώς στο κυλικείο του είπε να περιμένει πίσω στην ουρά όταν ο μαθητής γυμνασίου πήγε να του πάρει τη σειρά, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του γιου του κατηγορουμένου.

Να σημειωθεί ότι από την πλευρά του κατηγορουμένου έγινε σαφές ότι υπήρξε βαθύτατη ενόχληση που προτάθηκε από τον διευθυντή να απευθυνθεί το παιδί σε  ψυχολόγο.

Στη δίκη κατέθεσε και η αδερφή του κατηγορουμένου η οποία είπε ότι ο αδερφός της δεν είναι βίαιος, έχει τρία  υπέροχα παιδιά και είναι άνθρωπος του μεροκάματου. Είπε επίσης ότι αν τον είχε χτυπήσει -ανατομικά κρίνοντας – θα βρισκόταν ακόμα στο νοσοκομείο.

Η πρόταση του Εισαγγελέα

Η εισαγγελέας στην πρότασή της είπε ότι βάσει του ιατρικού πιστοποιητικού του νοσοκομείου Χανίων από την εξέταση του διευθυντή, που κάνει λόγο για οίδημα, εκχύμωση και αιμάτωμα στην αριστερή κροταφική χώρα και δεδομένων όσων προηγήθηκαν προκύπτει ότι ο κατηγορούμενος επιτέθηκε στον Λυκειάρχη και του επέφερε σωματικές βλάβες. Η εισαγγελέας πρότεινε ενοχή του κατηγορουμένου για πρόκληση σωματικής βλάβης και απαλλαγή από την κατηγορία της απειλής.

Η δίκη ολοκληρώθηκε με την αποδοχή της πρότασης του εισαγγελέα και την επιβολή ποινής φυλάκισης 6 μηνών με 3ετή αναστολή.